Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Telekonwerter EF 1.4 II vs. III

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Telekonwerter EF 1.4 II vs. III

Witam,
    Zamierzam "wydłużyć" 70-200 f4 L IS. Wydaje mi się, że konwerter 2x za bardzo przyciemni. Z kolei obawiam się pogorszenia jakości przy zastosowaniu konwertera jakiegoś niezależnego producenta. Stąd zastanawiam się nad Canonowskim EF 1.4x. Tylko pytanie... wersja II czy III? Trójka jest wg opisow lepsza, ale czy to będzie odczuwalne na tyle, by zrekompensowało różnicę w cenie? Ma ktoś doświadczenia, które pomogłyby mi podjąć decyzję? Body to obecnie 40D, przyszłościowo coś jak 5DmkII.
    Z góry dziękuję za pomoc,
    Pozdrawiam,
    Voyager70

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Kiedys uzywalem C 70-200/4 z TC C 1.4X II i po przymknieciu do f7,1 lub f8 i fajnym sloneczku wychodzily fajne foty . Jak sie ma v III tego nie wiem , ale watpie zeby roznica w jakosci rekompensowala cene .

Coś już napisał

Domyślnie

Mam 1.4 Canona w wersji II - wystarczy poszukać w sieci, tych co porównywali obu wersji - na swoim przykładzie powiem, że używam z C 400/5.6L i jakość jest dobra na pełnej dziurze, różnica w jakości (między "gołym" szkłem a z TC 1.4 v. II) ledwie zauważalna..

Opinie recenzentów, którzy zajmują się fotografią ptaków i dzikiej przyrody - jak chcesz, to poszukaj sobie.. - mówią, że jest sens wyboru wersji III tylko w przypadku TC 2.0..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Było ze 150 razy... Zamiast Canona weź Kenko Pro, lepsze nie tylko cenowo, ale i optycznie.

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Choć... nadal czytuję rozbieżne opinie... . Skoro było ze 150 razy (nie znalazłem tyle ), to może choć na Priw moglbym prosić o jakieś linki z porownaniami? Niektorzy piszą o jakimś zaklejaniu stykow... - w takie prowizorki bawić się nie chcę. Chodzi mi o TC 1.4 w pełni kompatybilny z EF 70-200mm L f/4 IS, taki, który raczej nie pogarsza w widoczny sposób obrazu.
    Pozdrawiam,
    Voyager70

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Choć... nadal czytuję rozbieżne opinie... . Skoro było ze 150 razy (nie znalazłem tyle ), to może choć na Priw moglbym prosić o jakieś linki z porownaniami? Niektorzy piszą o jakimś zaklejaniu stykow... - w takie prowizorki bawić się nie chcę. Chodzi mi o TC 1.4 w pełni kompatybilny z EF 70-200mm L f/4 IS, taki, który raczej nie pogarsza w widoczny sposób obrazu.
    Pozdrawiam,
    Voyager70
    Używałem wielokrotnie TC 1.4 v II z 70-200 f/4 IS wielokrotnie i daje naprawdę dobrą jakość (bo obiektyw jest rewelacyjny). Co do Kenko - polemizowałbym z tą jakością...
    Czy warto płacić więcej za TC w wersji III - nie mam pojęcia. Od TC 2x raczej bym się trzymał z daleka - bez zalepiania styków nie będzie AF.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Witam
    Tu masz test tele-konwerterów pod Canona :
    http://www.traumflieger.de/desktop/t...ertertest2.php
    Sam używam Kenko Pro 300 MC DG z 70-200 F4 L IS
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Pełne uzależnienie Awatar ewg
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Faktycznie, minimalna różnica w jakości na korzyść v. III jest widoczna na tablicy testowej (link z postu Ewg - dziękuję ), choć nie wiem jak to wyglądałoby na zdjęciach. Różnica w cenie to, z tego co znalazłem na ceneo itp to ok. 700 PLN (+/- 1200 PLN za v. II do 1900 PLN za v. III). A na ile v. II pogarsza działanie AF? Bo przy v. III Canon się chwali, że "Wbudowany mikroprocesor zapewnia doskonałą komunikację pomiędzy obiektywem i aparatem, zwiększając skuteczność autofokusa oraz pomiaru oświetlenia."
    Dłuższej ogniskowej potrzebuję zbyt rzadko, by się wyżyłowywać na długi obiektyw, TC na moje potrzeby wystarczy (wcześniej miałem EF 70-300 f/4-5.6 IS USM i nie było najgorzej, ale 70-200 L f/4 IS chciałbym wydłużyć do podobnej ogniskowej przy zachowaniu niegorszej jakości długiego końca niż wcześniejsza nieeLka). A zgodnie z zasadą łańcucha, że jest tak mocny jak jego najslabsze ogniwo, nie chciałbym zbytnio stracić parametrów tak chwalonej eLki.....
    Czy ma ktoś doświadczenia praktyczne z oboma wersjami TC Canona?
    Przepraszam za takie marudzenie, ale jeśli dokonam wyboru, nie chcialbym potem żałować wydanej kasy...
    Pozdrawiam,
    Voyager70

Domyślnie

mam 70-200 f4 L IS z 5dmkII, tydzień temu kupiłem 1.4x canona w wersji II, jakość zdjęć jest bardzo dobra, przy f8 SUPER!....jeszcze raz robacz na zdjęcia przy f8
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=7&APIComp=3

Nowe konwentery w wersji III poprawiono znacznie jeśli chodzi o aberację na brzegach kadru (czerwone obwódki) i minimalnie lepsza ostrość.

Jeśli masz za dużo pieniędzy, pełną klatkę i myślisz o przyszłości to kup III.

Ja nie zapłacę ok. 700 zł więcej tylko po to żeby mieć znacznie mniejszą Aberację....wolę sam usunąć softem....poza tym już w tym roku poszło mi 15tys. za sprzęt foto.
    5DmkIII, 600D + 24-70 f4 L, 70-200 f4 L, 400 f5.6 L

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów