Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Jaki obiektyw do 5d mkII

Domyślnie Jaki obiektyw do 5d mkII

Witam
    Sprawiłem sobie niedawno Canona 5d mk II. Do tej pory pykałem fotki nikonem d70 i d90. Nadal ich używam, ale 5D chciałem wykorzystywać głównie do focenia krajobrazów i makro (do tego już sobie sprawiłem 100/2.8, do tej pory robiłem Tamronem 90/2.8 z nikonami)
    Po lekturze testów, najbardziej przemawia do mnie 17-40L. Ostatnio jednak czytałem sporo inf. na temat Canona EF 14mm f/2.8L USM i Canona EF 24mm f/1.4L USM. Szczególnie ten pierwszy kusi, a i parametry obrazu są lepsze niż w 17-40L (ostrość na brzegu kadru, oddanie detali, itp.). Zależy mi na szerokim kącie i jakości obrazu. Co polecacie? Czy te różnice będą aż tak zauważalne miedzy 17-40L, a powiedzmy 14/2.8 jeśli chodzi o jakość zdjęć? Najlepiej to kupić szeroką stałkę i zooma, ale jest to chyba zbyt drogie rozwiązanie. Będę wdzięczny za sugestie szczególnie od osób, które miały/mają do czynienia z tą stałką 14 mm.

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

polecam 70-200/2,8 IS II . Podobno dobry! Sobie tez polecam!

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makros Zobacz posta
    Co polecacie? Czy te różnice będą aż tak zauważalne miedzy 17-40L, a powiedzmy 14/2.8 jeśli chodzi o jakość zdjęć? Najlepiej to kupić szeroką stałkę i zooma, ale jest to chyba zbyt drogie rozwiązanie. Będę wdzięczny za sugestie szczególnie od osób, które miały/mają do czynienia z tą stałką 14 mm.
    Używam tego 14/2.8 z FF i polecam bardzo jeśli potrzebujesz aż takiego szerokiego kąta. Różnice między 17-40 a nim napewno zauważysz. Dla mnie bardziej uniwerslany jest 24/1.4, tej 14/2.8 używam raczej sporadycznie.
    To Ty musisz określić jakiej ogniskowej potrzebujesz. Z jakości obydwu będziesz zadowolony. Pozdrawiam.

Domyślnie

Może 17-40 jako zoom i tania alternatywa Samyang 14? Do krajobrazu brak AF chyba nie będzie przeszkadzać a jakość optyki jest ok.
    pkt 8 regulaminu
    www.wykrota.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

A kolega dostrzega różnicę w cenie między 17-40 a 14L?

Domyślnie

17-40 używkę w dobrym stanie kupisz za 1700zł.
    miałem i do krajobrazów polecam zdecydowanie.
    wygodny i tani zoom.
    jak na Lke przystało solidnie zbudowany.

Dopiero zaczyna Awatar ajma
    Miasto
    Cieszyn

Domyślnie

Ja również zupełnie niedawno (miesiąc temu) "przesiadłem się" na 5d mk2 z d700 Nikona - podobnie jak Ty (makros) pierwsze sobie kupiłem 100/2.8 L - bardzo zacne szkło i z moim 5d mk2 działa bezproblemowo. Od tygodnia mam 17-40/4 i pomimo rożnych opinii, które wcześniej czytałem (wiele z nich było negatywnych), na razie po tygodniu użytkowania (jeszcze w krajobrazach nie pokazał "pazura", bo za bardzo nie miałem okazji fotografować ich) oceniam ten obiektyw bardzo pozytywnie - na pewno warty jest pieniążków wydanych na niego. Ładny kontrast, ostrość na przysłonie 4 (jak dla mnie) ok. Fajnie się również sprawdza do filmowania.

Domyślnie

Do 14L nie można przykręcić filtrów. Przy krajobrazach to naprawdę spora wada.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makros Zobacz posta
    Witam
    Będę wdzięczny za sugestie szczególnie od osób, które miały/mają do czynienia z tą stałką 14 mm.
    mozna roznie podchodzic do zagadnienia.

1.jesli chcialbys dluzszy czas miec spokoj z zakupami to kupuj 14 L canona - gdyz najdrozszy . Zapewne wiecej czasu bedziesz potrzebowal zeby dojsc do siebie po takim wydatku i myslec o zakupie nastepnego obiektywu/zabawki.
    2. jesli szukasz jakosci w szerokim kacie to zeiss 21 mm
    3. jesli szukasz uniwersalnosci to 24-70L , ktorym oczywiscie mozesz robic krajobraz a jest optycznie z matryca c5d2 znacznie lepszy od 17-40.

a tak wogole nie jest powiedziane , ze jesli krajobraz to musi szeroki kat.
    nic bardziej nudnego niz zdjecie krajobrazu na ktorym jest wszystko bo szeroko czyli nic.
    Jakikolwiek bedziesz mial podpiety obiektyw zawsze da sie cos znalezc w krajobrazie dla posiadanej aktualnie ogniskowej. Najszesciej obserwatorom postronnym to calkowicie lata jakie zdjecie ktos zrobi , a autor czerpac satysfakcje moze ze zdjecie zrobionego dowolna ogniskowa.

zeby nie byc goloslownym - akurat przed 2-ma dniami zrobil mi sie pejzaz miejski szerokokatny majac podpiety 200 mm.

http://spherapan.vot.pl/086/086.html

w kolejnosci jakosci optycznej z c5d2 ( na innych matrycach moze byc zupelnie inaczej ):

c24-70L
    ZE 21/2,8
    C 14/2.8L
    c 24/1.4L
    c 17-14L

rozpietosc jakosciowa pomiedzy pierwszym a ostatnim jest formalnie spora , ale czy sie ja zobaczy to zalezy od warunkow obserwacji. Jesli bedziesz ogladal zdjecia na monitorze powiedzmy o wymiarach 2000*1333 to roznic nie zobaczysz. Bardziej beda one zalezec od programu i algorytmu , ktorym zrobisz resampling niz obiektywow. W duzym powiekszeniu roznice beda juz widoczne.

poniewaz uzywam b szerokiego kata raczej sporadycznie wiec zdecydowalem sie na zestaw : C24-70 L i znacznie tansza sigma 15-30 ( do krajobrazu ( szczegolnie jesli szeroko i z bliska) starcza -( optycznie cos jak 17-40L , mechanicznie oczywiscie slabiej ale akceptowalnie ).
    Amen ;-)

Dopiero zaczyna Awatar xite
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Hmm... A może by tak 16-35 f/2.8 L, podobno lepsze od 17-40 L a szersze niż 24-70 L.
    Eos 50D, 17-85, 28/2.8, 430 EX II
    Zdjęcia na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=62961

Zdjęcia na PB: http://xite.pinkbike.com/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów