Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: canona 500D jaka lampa do 500 zł

Coś już napisał

Domyślnie canona 500D jaka lampa do 500 zł

Mam pytanie odnośnie doboru lamp do canona 500D. Ze względu na finanse max to 500zł. Zrobiłem krótki zestaw z cenami.
    Dedykowane
    Tumax DPT383AFZ 389zł
    Tumax DSL983AFZ 269zł
    Nissin Speedlite Di622 385zł
    Nissin Speedlite Di622 Mark II 495zł
    Sunpak PZ42X 469zł
    Uniwersalne
    YongNuo YN460 184 zł
    Tumax DSS688 295 zł
    Zastosowanie
    Zdjęcia amatorskie portrety robione w pomieszczeniu „domowe typowo amatorskie studio fotograficzne”, na imprezy okolicznościowe, nie wiem jak w plenerze czy taka lampa się przyda, nigdy nie używałem lampy na zewnątrz może dlatego, że jej nie miałem
    Zależy mi na pracy w automacie i na ustawieniach manualnych, regulowanej pozycji palnika góra dół lewo prawo. No i jakość wykonania, żeby była w miarę solidna i skuteczna oczywiście w granicach rozsądku (stosunek ceny do jakości). Proszę, o podpowiedzi w wyborze może jakieś inne lampy polecacie w tym przedziale cenowym, i proszę, nie pisać lepiej dołóż 5 stówek i kup lampę... bo nie mam więcej kasy i nie dołożę.
    Czy warto rozglądać się za lampami uniwersalnymi?
    Z góry dziękuję i czekam na wasze opinie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

IMHO w takim budżecie wybór jest jeden: Nissin Speedlite Di622 Mark II 495zł. Co prawda nie używam tej lampy ale słyszałem o niej same dobre opinie, widziałem ją w akcji i nie mogę złego słowa powiedzieć. Od Metza 48 czy C430EX II głownie różni się znacznie mniejsza liczba ustawień w trybie manualnym oraz o ile się nie mylę nie można jej synchronizowac z krótkimi czasami migawki. Pozostałe kwestie czyli współpraca z puszka w TTL-u czy siła i jakość blysku jest na podobnym poziomie jak w wymienionych lampa h Metz-a i Canon-a
    Udanych zakupów, pozdrawiam
    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Początki nałogu

Domyślnie

Pytanie dość niebezpieczne. Prawdopodobnie nie ma tu osoby, która miałaby wszystkie wymienione wyżej lampy i mogła jednoznacznie określić co lepsze. Osobiście mam di622 w wersji pierwszej i działa.
    Wady:
    1. nie wyzwolisz radiowo
    2. nie ustawisz manualnie zuma lampy
    3. fotocela tylko na drugi błysk.
    4. tryby "master" i "slave" istnieją tylko w ulotkach reklamowych.
    Zalety:
    1. błyska
    2. jest tania
    3. fotocelę jednak ma i się czasem do czegoś może przydać.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Często sie zdarza, że użytkownicy CB sprzedają w niezłym stanie używaną lampę Canon Speedlight 430EX I lub II za około 500PLN. Pomyśl nad takim rozwiązaniem...?!
    Pzdr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    1. nie wyzwolisz radiowo
    To dotyczy wersji którą posiadasz. Wczoraj testowaliśmy DI622 z wyzwalaczem radiowym marki JJC (dość tanie urządzenie :wink i po przełączeniu lampy w tryb manualny błysk był wyzwalany. Nissin na którym to testowaliśmy był zakupiony jakiś miesiąc temu więc jest to pewnie druga wersja lampy.
    C1000D, C50/1.8II, C18-55, C75-300, S17-70 DC MACRO OS HSM, parę M42, METZ 48 AF-1, STATYW MARUMI

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephcom Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie doboru lamp do canona 500D. Ze względu na finanse max to 500zł. Zrobiłem krótki zestaw z cenami.
    Dedykowane
    Tumax DPT383AFZ 389zł
    Tumax DSL983AFZ 269zł
    Nissin Speedlite Di622 385zł
    Nissin Speedlite Di622 Mark II 495zł
    Sunpak PZ42X 469zł
    Uniwersalne
    YongNuo YN460 184 zł
    Tumax DSS688 295 zł
    Tumaxy oraz Sunpaki wywal, są ni-diabła warte. W dodatku do dedykowanych też bym ich nie uznawał. Te lampy nie cieszą się zbytnie dobrą opinią. Sunpaki mają ciągłą (o dziwo nadal istniejącą od 3 lat) wadę z rozbłyśnikiem. O Nissanie różne słyszałem opinie. Jedni uważają, że działa jak trzeba i jest stosunkowo tani inni narzekają na słabą synchronizację lampa-aparat.
    YongNuo, to bardziej manual niż zoom. To taka fajniejsza lampa do strobbingu.

Zastosowanie
    Zdjęcia amatorskie portrety robione w pomieszczeniu „domowe typowo amatorskie studio fotograficzne”, na imprezy okolicznościowe, nie wiem jak w plenerze czy taka lampa się przyda, nigdy nie używałem lampy na zewnątrz może dlatego, że jej nie miałem
    Do zdjęć i imprez znajomy korzysta z lampy typu makro-ring. Nie wiem jak ludzie wytrzymują tę siłę błysku, ale jest zadowolony

Proszę, o podpowiedzi w wyborze może jakieś inne lampy polecacie w tym przedziale cenowym, i proszę, nie pisać lepiej dołóż 5 stówek i kup lampę... bo nie mam więcej kasy i nie dołożę.
    Tak na pewno jeśli nic nie dołożysz jakość wykonania będzie świetna. Szczególnie kiedy masz w planach chodzenie na różne imprezy.

Myślałeś o bigmie? http://allegro.pl/lampa-blyskowa-sig...478930704.html

Czasem możesz szukać wersji używanej czyli 100-200 złotych taniej.

Coś już napisał

Domyślnie

A co myślicie o tej lampie
    Sigma 530 DG ST*Canon 499zł jest dostępna u mnie w szczecinie w sklepie firmowym więc mogę sobie ją sprawdzić przed zakupem.
    Zdaję sobie sprawę że raczej niema osoby która posiadałaby wszystkie modele lamp które przedstawiłem i byłaby w stanie je porównać. Może osoby które mają wyrobione zdanie na temat którejś z lamp krótko napisałyby którą polecają a którą odradzają podając plusy bądź minusy. W ten sposób na przedbiegach pewnie kilka lamp odpadnie.

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie doboru lamp do canona 500D. Ze względu na finanse max to 500zł.

...

YongNuo YN460 184 zł
    ...
    to tylko manualna lampa

Zastosowanie
    Zależy mi na pracy w automacie i na ustawieniach manualnych, regulowanej pozycji palnika góra dół lewo prawo. No i jakość wykonania, żeby była w miarę solidna i skuteczna oczywiście w granicach rozsądku (stosunek ceny do jakości). Proszę, o podpowiedzi w wyborze może jakieś inne lampy polecacie w tym przedziale cenowym, i proszę, nie pisać lepiej dołóż 5 stówek i kup lampę... bo nie mam więcej kasy i nie dołożę.
    Czy warto rozglądać się za lampami uniwersalnymi?
    Z góry dziękuję i czekam na wasze opinie.

Popatrz na YongNuo YN468 w kasie się zmieścisz a ma ETTL .
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a może jednak lepiej zainwestowac w systemówkę 430EXII - 500 zł gotówki + reszta raty 0%, też się zastanaiwałm ostatnio długo nad czymś tańszym, ale się przemogłem i kupiłem 430EX II raty 0% w EURO i jestem w pełni zadowolony.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No ale systemówka nie ma fotoceli, co sie bardzo przydaje i daje nowe możliwości
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów