Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: z ETTLa "robi się" TTL

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie z ETTLa "robi się" TTL

Witam. Zaobserwowałem u siebie problemy komunikacji lampy 580 exII z body 5DMII. W pewnym momencie lampa z ETTL-a zmienia się w TTL. Efekt - całkowicie powalona ekspozycja (przepalenie). Po chwili wraca do ETTL-a Brak powtarzalności zjawiska. Winę upatruję po stronie body, gdyż sprawdzałem na dwóch lampach. Jakieś sugestie (poza serwisem, na co sam wpadłem)?
    pozdrówka
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

styki?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem podobne zachowanie tej lampy z moim C400D. Powód okazał się prozaiczny - sanki na body a właściwie blaszki boczne sanek były trochę "rozgięte" co pozwalało na nieznaczny obrót lampy i prawdopodobnie błędną komunikację pomiędzy aparatem i lampą.

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

jak koledzy powyżej zakładam, że winne są luźne styki.
    Miałem kilkakrotnie podobne objawy do Twoich (czasami też wogóle nie błyskała). Pomagało odpięcie zacisku i poprawienie lampy. Co ciekawe nigdy mi się to nie zdażyło ze starą 580EX, może te nowe blokowanie za pomocą wajchy coś szwankuje???
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Miasto
    Szczecinek

Domyślnie

..tez mi sie zdarzylo, ale z innym aparetem - moze bedzie pomocne:

Miałem tydzień temu również problem z prawie nową 580ex II polegający na braku możliwości przestawienia trybu z TTl (którego niegdy nie używałem) na E-TTL. Kilkakrotne wyjmowanie baterii i czyszczenie styków nic nie pomogłow. Sprawdziłem nastawe CFn-5 - była prawidłowa - E-TTL (!). Następnie przestawiłem na TTL, wykonałem kilka błysków, z powrotem na E-TTL i .... problem ustał, lampa działa prawidłowo i tylko mam nadzieję, że nie zepsuje sie ostatecznie po okresie gwarancyjnym. Wygląda na to, że chwilowo "zgłupiała" elektronika.

50d+kilka szkieł
    www.artdomagala.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Może pomoże:
    http://neilvn.com/tangents/2007/05/3...-hotshoe-foot/

Jeśli stopka jest luźna to przykręcenie tych śrubek wewnątrz może pomóc.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 27-02-2011 o 18:47

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzięki koledzy. Sprawdzę te blaszki i śrubki, choć nie wiem czy w dwóch lampach, które próbowałem byłby ten sam problem Sprawdzę jeszcze ze starą 580-tką. Dam znać co i jak.
    pozd®ówka
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na starej 580 to samo Lipa, chyba body do serwisu, choć wcześniej spróbuję zresetować aparat i wgrać nowy firmare. Ale czy to pomoże... Śmiem wątpić
    Ostatnio edytowane przez photographus ; 27-02-2011 o 22:22 Powód: Automerged Doublepost
    regulamin pkt 8

Bywalec

Domyślnie

Ze starą 580 też się tak dzieje. Brudne styki.
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Miałem tak samo w dwóch 580 EX II - zarówno na 5D jak i na 50D. Naprawiłem to metodą zapodaną przez Janusza Body i jak do tej pory jest ok. Tu nie chodzi o brudne styki lecz o luźne styki. Płytka dociskająca piny po prostu sie luzuje (szczególnie dwie śrubki które są z przodu stopki) i przez to nie ma odpowiedzniego przesyłu sygnału. Po dokręceniu polecam psiknąć styki takim siuwaksem do przewodzenia elektrycznego - zwie się to Konektor czy jakoś podobnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS nie mogę teraz znaleźć ale gdzieś jest link do naprawy ze zdjęciami 580 EX II.
    Ostatnio edytowane przez Pawel_G ; 28-02-2011 o 08:48 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Mario32
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

U mnie kilka razy pojawił się też ten problem, z trybu ETTL przechodziło w TTL. Po przeczyszczeniu styków problem znikł.
    Aparat i obiektyw

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów