Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw

Nene
    Guest

Domyślnie Na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw

Kupujac cyfrowe lustro często nie zdajemy sobie sprawy z relacji cena jakość obiektywu. Później kiedy zaczynamy grzebać po różnych forach okazuje się że za przyzwoite szkiełko trzeba zapłacić więcej niż za samą puszkę . Chciałbym się poradzić Was doświadczonych już użytkowników czy zdarza się wam zakup używanych obiektywów . Jeśli tak to czy możecie polecić jakieś komisy w Warszawie gdzie ktoś zadaje sobie trud i sprawdza czy są ok.
    Wszyscy mnie odwodzą od zakupu używanych obiektywów bo nie wiadoma jest ich historia. Trudno się z tym nie zgodzić. Z drugiej jednak strony używany może wcale nie znaczyć gorszy a na 100% bedzie sporo tanszy.
    Proszę dzielcie się swoimi spostrzeżeniami w tej materii.
    Dzięki za wszsytkie odp.
    Piotr

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Używane obiektywy i nie tylko często niczym sie nie różnią od nowych jeżeli wcześniej były użytkowane przez odpowiednią osobę. Co do tego gdzie można kupować uzywany sprzęt to nawet na poczciwym Allegro można coś trafić. Czy obiektyw był odpowiednio użytkowany świadczyć może sama aukcja, sposób opisu, prezentowane zdjęcia - sposób ich wykonania itp.
    Warto przed zakupem dopytać się sprzedawcę kilku szczegółowych drobiazgów i po sposobie odpowiedzi o ile taką dostaniemy można się domyślać z kim mamy do czynienia.
    Polecam przeglądać oferty na forach fotograficznych - oferowany tam sprzęt zazwyczaj pochodzi z rąk ludzi zajmujących się fotografią i jest bardziej pewny.
    Canon 4ever

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Mam dwam obiektywy które kupiłem od znajomego fotoreportera: widać że mocno spracowane - ot narzędzia pracy.Wybierając opcję zakupu kierowałem się: marką (wybrałem Canona bo wtedy USM był niedoścignionym systemem) oraz przeznaczeniem obiektywu deklarowanym przez producenta- no inaczej mówiąc "L".Szczególnie jeden wyglądał...na skatowany! Ale w zdjęciach - no stress no problem.Co z tego że widac po nim że był ....x razy zapinany i że ktoś zakładając osłonę usunął w końcu lakier?..Osłona NADAL działa bezbłędnie - zaskakuje, nie "chiba" się na obiektywie no i obiektyw TEŻ! Ja wybierając markowy zaufałem firmie!I - jestem jej DLATEGO wierny.A poza tym mam np 28-105 (dawali do puszki!) który ma t a k i e luzy ze starosci i zużycia że jak go obcy biorą do ręki to...A FOTY ZNAKOMITE.Jak coś kupuję - patrzę: fachowiec rozkręci tak ze nie widać - to co się bać fachowca?A jak "grzebek" rzeźbił - widać.Jak chcesz wiedzieć gdzie - napisze co wiem.A koledzy sprostują....

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

No ja podobnie jak przedmówcy.. O ile gwarancja nie jest sprawą krytyczną, to używany obiektyw (po zgrubnym sprawdzeniu stanu) to bardzo dobry pomysł.

Nene
    Guest

Domyślnie

Ok, Czy giełda to dobry pomysł na takie zakupy? , może jakieś przyzwoite komisy ? albo gdzieś w necie. Na Allegro większość jest nowych. Interesowała by mnie porządna acz kolwiek używana 70-200 L USM Canona. Może ktos gdzieś widział albo słyszał o używce w tym zakresie.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nene
    Ok, Czy giełda to dobry pomysł na takie zakupy? , może jakieś przyzwoite komisy ? albo gdzieś w necie. Na Allegro większość jest nowych. Interesowała by mnie porządna acz kolwiek używana 70-200 L USM Canona. Może ktos gdzieś widział albo słyszał o używce w tym zakresie.
    Na allegro bardzo często widywałem to szkło jako używane.. pośledź trochę a gwarantuję że na coś trafisz A może ktoś ma używane 70-300 IS USM? Ja bym z przyjemnością wzią po rozsądnej cenie hehe moze za rok komuś się znudzi... oby

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nene
    Tylko który 70-200, bo jest więcej niż jeden (f4.0, f2.8, f2.8IS)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Domyślnie

Ja mam do sprzedania 70-200 2.8 L.Ogloszenie wisi w dziale SPRZEDAM z moimi danymi.W przeciwienstwie do 28-70 ten jest bardzo malo uzywany.

Miasto
    Koszalin/Kopenhaga

Domyślnie na co zwrócić uwagę kupując używany obiektyw..?

Witam

posiadam eos 400D i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony,chciałbym zainwestować w poważniejszy obiektyw jakim jest canon EF 24-70mm f2.8L USM

jest to bardzo drogi jak dla mnie sprzęt i zastanawiam się nad kupnem używanego,znalazłem na zagranicznych aukcjach dwu letnie takie obiektywy w miare dobrej cenie...

moje pytanie - na co zwrócić szczególną uwagę kupując taki używany obiektyw.? przy takiej kwocie nie chciałbym się naciąć ..

dziękuje i pozdrawiam.

Jakim
    Guest

Domyślnie

Sprawdź, czy z obiektywem są sprzedawane również pudełko, dowód zakupu, oryginalne dekielki itp., taki pełny zestaw można łatwiej później sprzedać. Warto byłoby taki drogi sprzęt odebrać i przetestować osobiście.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów