Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Uszkodzenie lampy błyskowej EOS 350D

Domyślnie Uszkodzenie lampy błyskowej EOS 350D

Wi am
    Mam problem z lampą błyskową w Eos 350D. W żadnym programie nie otwiera się, nie błyska, zupełnie martwa. Czy ktoś miał te uszkodzenie czy w łatwy sposób można to naprawić?. Naprawiam aparaty cyfrowe "kompaktowe" jestem elektronikiem z dużym stażem, jednak lustrzanek cyfrowych nie naprawiałem.

Awatar qwerdt
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może mechanizm otwierania lampy przestał działać.
    Kiedyś jak miałem Canona S1IS to też lampa przestała się otwierać. Winą właśnie był mechanizm, taki haczyk.
    40D 17-50 50 1,8 55-200, Cullmann 34 AF-C Digital, Lampki i parasolki, S1IS , A60

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Widziałem dwa EOSy 350D z problemami z lampą. Sama lampa była sprawna, tylko mechanizm się uszkodził. U nich po naciśnięciu przycisku od otwierania, było słychać reakcje lampy, ale musieli jej pomóc palcem, żeby się otworzyła do końca.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie

z tymi lampami to już z tysiąc razy było.Kukułka jest na plastikowej osi a ona lubi się zacierać zwłaszcza pod wpływem pyłu i innych brudów.Piszesz że jesteś elektronikiem z dużym stażem a sprawdzić lampy nie potrafisz?Jak lampy nie otworzysz to ona nie błyśnie to chyba proste trzeba jej pomóc ręcznie ale tylko i wyłącznie w chwili kiedy słychać że pukają zatrzaski blokujące i otwierające lampę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A że zapytam przy okazji. Jak temu zaradzić? Jak to "naprawić"? Trzeba przeczyścić mechanizm, przesmarować? Czy jakieś inne sposoby są na to?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie

nic nie smarować ! trzeba kilka razy psiknąć płynem do czyszczenia matryc laptopów po wyschnięciu ja kapnąłem kropelkę dosłownie wd-40 .rozruszać klapką tak prawie do zamknięcia i z powrotem i po kłopocie.trzeba pilnować aby nic tam się nie dostało zwłaszcza na tą ośkę bo poprostu sprężyna nie ma siły wypchnąć lampy kiedy ona jest zatarta lub sa jakieś brudy.to wszystko no chyba że lampa po otworzeniu nie wyzwala się to ja już nie pomogę bo to oznacza uwaloną lampę
    pozdrawiam przemek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki!

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Tworzywa sztuczne nie najlepiej znoszą smarowanie WD40. Na jakiś czas owszem, jest poprawa, ale potem okazuje się, że masakra jest jeszcze większa. Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie kropelka oleju wazelinowego.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie Lampa EOS 350D

Niestety, te wszystkie sugestie i podpowiedzi nic mi nie dały. Cały mechanizm otwierania lampy jest sprawny! Rozebrałem i sprawdziłem. Nie ma żadnej reakcji nawet gdy lampę otworzę ręcznie. Jest cicho i głucho podczas gdy lampa powinna zareagowć do otworzenie jak do wybłysku. Podejrzewam elektronikę. Ponieważ nie mam dostępu do instrukcji serwisowej więc nie ruszam dalej. Mogę natomiast korzystać z lamp dołączanych.Czekałem na post jakiegoś technika który naprawia ten sprzęt.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a sprawdziłeś kolego,
    czy po prostu nie zablokował ci się ten słynny bolec/wyłącznik w sankach?
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów