Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Wywoływanie zdjęć - problem we FotoLabie

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie Wywoływanie zdjęć - problem we FotoLabie

Witam, watek, który znalazłem na temat profilu kolorów jest już chyba usunięty (wyświetla mi bład/brak strony na serweze) więc pozwoliłem sobie rozpoczać nowy.

Mam do wywołania ok 130 zdjęć z imprezy rodzinnej i mam problem.
    Wywołałem RAWy do JPG tak, że na ekranie wyglada ok, natomiast po wywołaniu we fotolabie, zdjęcia pozbawione sa nasycenia no i ostrość jest kiepska. Ponadto wydaje mi się jakby nie wszystkie kolory były wydrukowane. Widać to szczególnie na twarzach, które pozbawione sa kolorów (sa blade i jednolite). Jasność zdjęć jest OK tylko kolory i jakość do bani.
    Jakieś pomysły jak temu zaradzić? Może lepiej wygenrowac TIFF albo PDFa?

Każda porada mile widziana.

PS: Zastanawiam się czy to nie problem samego Labu. Może ktoś mieszka w Irlandii (Cork albo Dublin) i zna jakis dobry lab?

Pozdrawiam
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Wrzuć jakąś fotkę dla zobrazowania problemu.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może robisz w adobeRGB i one w druku takie chyba wychodzą

Dopiero zaczyna Awatar RadekM77

Domyślnie

Jaki Lab, papier?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    może coś źle ustawione, może chemia?
    Ostatnio edytowane przez RadekM77 ; 26-01-2011 o 00:08 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na 90% to wina fotolabu, o ile mowa o fotolabie mokrym (tradycyjny), jeśli korzystałeś z termosublimacji to nic nie poradzę. Ja sam pracuję na fotolabie fujifilm, papier supreme.
    Jeśli będzie dobry fotolab to powinien udostępnić Tobie profile kolorystyczne.
    Tak jak pisali koledzy jeśli czegoś nie widać to ciężko doradzić.

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Witam, czekam na aktywacje konta na fotosik.pl wiec zdjecie dam pozniej.
    LAB Fujifilm i papier tez...
    Faktycznie moglem dac AdobeRGB przy wywolywaniu....
    Dam zdjecie jak tylko fotosik sie zaktywuje
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Nadal nie mam maila z aktywacja, wiec wrzucilem cale przykladowe zdjecie tutaj:

http://86.45.190.86/zibi-trans/test.jpg

Sprawdzilem, ze mam wywolane do sRGB wiec powinno byc ok???
    Najlepiej chyba wziac laptoka pod pache i sprawdzic na miejscu w labie.
    PS: Nie mam jeszcze odpowiedzi o profil kolorow z labu gdzie robilem

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Właśnie wczoraj przesłałem pliki, dziś gotowe odbitki są u mnie z ich usług jestem bardzo zadowolony a i ceny są do przyjęcia no i są profile kolorów.
    http://www.lab-net.pl
    Myślę że nie powinno być problemu z wysyłką do Irlandii
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A apropos zdjęć to to, które pokazałeś ma u mnie raczej normalne kolory i nasycenie, skóra w normie. Może trochę poprawiłbym ostrość.
    Ostatnio edytowane przez SdoubleU ; 26-01-2011 o 19:13 Powód: Automerged Doublepost
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Może miałeś włączoną "automatyczną korekcję", która czasem się sprawdza, jednak zdarzały się przypadki, że potrafiła całkowicie zepsuć zdjęcie.

Propozycja: weź 1-2 zdjęcia i przetestuj fotolaby. Sam ocenisz na oko które odbitki Tobie najbardziej pasują.
    To zdjęcie, które wrzuciłeś jako przykład na forum jest bardzo dobre do testów. Scena jest kontrastowa, podwieszany sufit świetny jest do odwzorowania koloru białego, zwracaj uwagę na kolorystykę twarzy (zdjęcie zostało zdobione z użycie 2 źródeł światła z przewagą flash'owego z lampy).

Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Potestuje laby jak radzicie. Z ta wysylka to niebardzo bo mam kupe zdjec, poza tym musze je potem spowrotem do Poanania wysłać hehe wiec za dużo kilometrów

Dziekuje wszystkim za pomoc,
    Pozdrawiam

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów