jedyna sensowna ksiazka o kompozycji jaka znam. taka, w ktorej nie konczy sie na trojpodziale, tylko jest doglebnie wylozone na czym to polega.
jest za trudna (ma za duzo liter) dla przecietnego widza Polsatu, ale jak ktos ma ta ambicje, zeby podjac walke ze slowem pisanym i uzyc wlasnego mozgu - to nie ma lepszej ksiazki...
Tylko,że te pozycje to są wydania anglojęzyczne,wolałbym jakieś wydawnictwo Polskie opisujące techniki fotografowania aktu,ustawienie modelki i tego typu zagadnienia.
Przejrzałem już masę tych książek w necie i chyba wychodzi na to,że nie żadnej dobrej książki na ten temat wydanej w naszym języku![]()
witam
Poszukuje książki w języku polskim na temat - Camera Raw
Posiadam "Camera Raw i Photoshop CS3/CS3 pl"
Szukam pozycji opisującej nowszą wersję CR.
Doszło kilka bardzo ciekawych nowych funkcji dopasowań lokalnych np:
pędzel dopasowania, filtr stopniowy.
Może ktoś ma informacje nie mogę nic zaleźć. Książek o Photoshopie jest dziesiątki jak nie setki, publikacji a na temat CR w jeżyku polskim prawie wcale....
Janusz
Obydwie odpuść sobie..
pierwsza z wymienionych w moim odczuciu zawiera dużo informacji ale sposób ich serwowania jest dla mnie zupełnie nieczytelny, tzn. jest sporo teorii ale obok tekstów zdjęcia które wg mnie nie przystają do siebie, mnie zupełnie nie przypasowała..
druga to takie ogólniki - wygląda że jest to coś konkretnego ale te konkrety to takie "amerykańskie" - niby jest wszystko ale tak naprawdę jakieś takie "płytkie".. zwłaszcza w połączeniu z poprzednimi książkami tego autora ("ekspozycja bez tajemnic", "czas naświetlania...")
tego nie czytałem - widziałem w empiku i ta wygląda najlepiej..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
niestety ale koledzy mają rację.. z Rotovision mam chyba 3 książki angielskie (m.in. "lighting the nude") i przy mojej słabej znajomości tego języka zupełnie mi to nie przeszkadza - wszystko podane na tacy, rysunki, schematy, zdjęcia.. naprawdę nie zawiedziesz się na tych książkach
Ostatnio edytowane przez arturs ; 11-03-2010 o 01:41 Powód: Automerged Doublepost
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Kiedyś kupiłem tą książke "Okiem Fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych." Michael Freeman na prezent. Zdecydowanie ciekawa pozycja.