Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: kiev 60 vs pentacon six

Domyślnie kiev 60 vs pentacon six

Witam, mam twardy orzech do zgryzenia, potrzebuje zakupic średni obrazek. Przekopując neta, spotkałem się z róznymi opniami, ogolnie kazdy z tych aparatow ma + i - bez konkretnego wskazania ktory lepszy. Moze cos doradzicie, nie wiem czy na canon-board jest jakis watek o srednim formacie.
    Pozdr.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Ale zdajesz sobie oczywiście sprawę z tego, że pentacon six ma format 6x6 a kiev 60 6x4,5?
    Jeśli szukasz kieva z formatem 6x6 to 80 a nie 60.
    Mi bardziej pasował kiev 80 niż 60 ponieważ kwadrat kadru mi bardziej pasował.
    Co do aparatów - miałem psixa i kieva 80.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kiev 60 ma to samo mocowanie co psix i format 6x6 (mam ten aparat, ale od dłuższego czasu nie używam). W czasach analogowych uważano, ze psix jest delikatnieszy i dość awaryjny, K60 cieszył się sporym uznaniem w przeciwieństwie do swojego brata, "ruskiego" hasselblada (inne mocowanie).
    Kieva60 można kupić w dobrym stanie (to późniejsza konstrukcja od psixa). Natomiast psix jest mniejszy, lżejszy i zgrabniejszy. 6x6 to fajna zabawa, jak się samemu robi odbitki, bo ze skanowaniem szerokiego filmy jest kłopot (no i koszty).

Domyślnie

Kiev jest ciekawszą opcją z kilku względów:
    - poręczniejszy, wygląda jak przerośnięty SLR
    - lepszy pryzmat i pomiar
    - jasna matówka z klinami
    - nie ma problemów z przesuwem filmu i nakładaniem klatek.

Kievy 80/88 są zdecydowanie zbyt awaryjne, żeby je kupować w ciemno.
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

kupiłem body z 2 kasetami na film (Kiev 88 CM) i bardzo sobie chwalę. Do najważniejszych udoskonaleń tego sprzętu zaliczyć mogę -satynowa migawka zamiast metalowej, mocowanie Psixa... Kasety niby te nowsze- poprawione ale i tak łapią lewe światło - trzeba taśmą izolacyjną zaklejać szczeliny
    Nie jest to jakiś super sprzęt taki jak Mamaya 645, który też uzytkuję, ale przy odpowiednim podejściu do da się nim robić sensowne zdjęcia.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieloo Zobacz posta
    Kiev jest ciekawszą opcją z kilku względów:
    - poręczniejszy, wygląda jak przerośnięty SLR
    - lepszy pryzmat i pomiar
    - jasna matówka z klinami
    - nie ma problemów z przesuwem filmu i nakładaniem klatek.

Kievy 80/88 są zdecydowanie zbyt awaryjne, żeby je kupować w ciemno.
    potwierdzam w 100% (no może oprócz pierwszego argumentu).
    Kiev 88 odradzam, nawet w wersji CM, awaryjny, nie wart swojej ceny, już lepiej rozejrzeć się za Bronicą. Jeżeli budżet odgrywa znaczącą rolę polecam Kieva 60, bardzo chwalona konstrukcja, gniotsa nie łamiotsa, wzorowana na P-sixie z tym, że pewne rozwiązania (patrz post zieloo) lepsze.

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    potwierdzam w 100% (no może oprócz pierwszego argumentu).
    Kiev 88 odradzam, nawet w wersji CM, awaryjny, nie wart swojej ceny, już lepiej rozejrzeć się za Bronicą. Jeżeli budżet odgrywa znaczącą rolę polecam Kieva 60, bardzo chwalona konstrukcja, gniotsa nie łamiotsa, wzorowana na P-sixie z tym, że pewne rozwiązania (patrz post zieloo) lepsze.
    Nie jest tak źle z tym Kiev'em 88. Fakt, jakby co o części trudno, ale póki co nic poważnego mi się nie przytrafiło. Pozostałych nie miałem w ręku.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ze względu na przesuw filmu zdecydowanie Kiev .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ciekawe, co robisz z negatywem 6x6. Powększalnik, skaner (jaki)?. Skanowanie szerokiego filmu jest drogie, a na płaskim/domowym chyba nie ma sensu, stąd pytanie. Kiedy się kupuje taki aparat, trzeba mieć pomysł, co dalej...

lupinus
    Guest

Domyślnie kiev 60 z pentacon auto 1.8 ?

Mam pytanie. czy obiektyw pentacon auto50 1.8 pasuje do Kieva 60? jak tak byłaby to fajna opcja. nie mogę jednak nigdzie o tym doczytać.

http://allegro.pl/standard-pentacon-...323223658.html

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów