Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Prosze o pomoc z obiektywem do Canon EOS 550d

Miasto
    Gdansk

Domyślnie Prosze o pomoc z obiektywem do Canon EOS 550d

Witam!
    W najblizszym tygodniu zostane posiadaczem Canona 550d. Celowo kupilam jedynie body, aby moc do tego aparatu podlaczac obiektywy manualne. Moim pytaniem jest, dla upewnienia- czy Canon 550d ma mocowanie fn, czy mozliwe jest podlaczanie do niego obiektywow m42, jesli bede miec adapter? I dalej- jakie adaptery polecacie, jakie polecacie tez obiektywy? Od razu zaznacze, iz szukam czegos tanszego...
    Pozdrawiam i czekam na wskazowki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS
    Dodam, ze szukam obiektywow staloogniskowych, jasnych, krotki, dlugi i sredni.
    Ostatnio edytowane przez xylofon ; 10-11-2010 o 15:00 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

1. Do Canona EOS-a 550d pasują obiektywy z mocowaniem EF i EF-S
    2. Tak można podpiąć m42 z przejściówkami (do kupienia na allegro) wersje z czipem potwierdzajacym ostrość lub bez. (Do 550 lepiej z)
    3. Zaraz wpadnie Vitez i zamknie ci ten temat dublujący. Poda przy tym odpowiedni punkt regulaminu.

Ale gratulacje, że kupujesz body i nawet nie wiesz czy i co można podpiąć.

Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Dzieki za odpowiedz. A uszczypliwosc byla zdecydowanie zbedna, ale coz, zapomnialam juz, ze tylko tego mozna sie spodziewac na polskich forach.

Dopiero zaczyna Awatar Can50
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Mam i używam adaptera m42-z 2,8/35 Flektogon,1,8/50 Pentacon,4/200 Jupiter-21M.
    50D+350D+szklarnia.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Takumary, Zeissy, Fujinony, Porsty i jeszcze kilka innych. Kolejnośc nie jest przypadkowa.
    A jak chcesz tanio, to Helios też da radę, pod warunkiem, ze trafisz ostrą sztukę. I bardzo dobrze zaczynasz szukając starych stałek. Lepiej niż niejeden cwaniak forumowy, który nawet nie wie co to m42. Złośliwcami się nie przejmuj, to taka tradycja na CB, żeby dokuczyc nowemu..

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xylofon Zobacz posta
    Dzieki za odpowiedz. A uszczypliwosc byla zdecydowanie zbedna, ale coz, zapomnialam juz, ze tylko tego mozna sie spodziewac na polskich forach.
    Może i zbędna ale...
    Na forum moto adekwatnym pytaniem było by:
    Kupiłem auto na CNG. Będę miał gdzie to w polsce zatankowac?

I tak masz szczęście, że nie zainwestowałeś w Nikona bo te ze szkłami m42 zdaje się, że nie ostrza na nieskończoność (no ostrzą ale z przejściówką z soczewką co wydatnie pogarsza jakość).

W każdym razie powodzenia.
    PS. Zamiast szukać manualnych szkieł na m42 zainteresuj się na początek Canonem 50/1.8. Jest jasny i tani.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

C 50 / 1.8 chyba w pełni spełni Twoje oczekiwania w zakresie obiektywu średniego - stałoogniskowy, jasny, no i tani Pamiętaj tylko, że mamy cropa i jest przeliczniuk x1,6
    Poczytaj również na forum o kwestii BF/FF, ale z drugiej strony nie wiem czy się tym tak przejmować. Ja dużo czytałem i ostatecznie kupiłem na All... bez sprawdzania używany i czekam na kuriera

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xylofon Zobacz posta
    ale coz, zapomnialam juz, ze tylko tego mozna sie spodziewac na polskich forach.
    Wobec powyższego zapraszam na fora zagraniczne.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. Moje poszukiwania na allegro trwaja ; ) Jeszcze jedno pytanie odnosnie adapterow, ktorych duzo mozna znalezc na allegro. Niektore mocno roznia sie cena (mam na mysli te z potwierdzeniem ostrosci), a ich funkcje sa podobne, o ile nawet nie takie same. Czy ktos ma jakies doswiadczenie z tymi tanszymi i drozszymi? roznica polega po prostu na wykonaniu tego urzadzenia, lepszym materiale? czy na czyms innym?

Uprawnienia umieszczania postów