Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Akumulatory AA, jak sprawdzic zuzycie.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie Akumulatory AA, jak sprawdzic zuzycie.

Posiadam akumulator CP-E 4, oczywiscie wewnatrz jest on zasialany przezbaterie AA, i tu jest problem. Przez pewien czas uzbieralo mi sie roznych akumulatorow, sa wiec teraz starsze i nowsze. Niektore z nich jak mysle nie trzymaja juz tak mocy jak inne, ale sek w tym ze nie wiem jak rozpoznac te slabsze. Doszlo do tego ze niekiedy po kilkunastu minutach pracy, lapma siada a ja w leb zachodze ktora nie chce pracowac jak nalezy... Czy ktos ma jakis pomysl jak to sprawdzic?

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Polecam ładowarkę Techno Line BC900 albo BC700

Ja sprawdzam który jest wyczerpany w trakcie roboty mierząc prąd zwykłym miernikiem
    http://allegro.pl/uniwersalny-cyfrow...274467711.html
    Ustawiam na 10 A - i przykładam do + i -
    Jest to pomiar prądu zwarciowego nie może trwać długo ale sprawdza się.
    Pisałem już o tym i wielu to krytykowało że można zepsuć aku.
    Ja jednak czynie tak od kilkunastu lat i nie narzekam by padały.
    Przy intensywnym używaniu wytrzymują AA około 3-4 lat czasem kilkakrotnie sprawdzane i ładowane w ciągu tygodnia.
    Decyzja należy do ciebie.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Polecam ładowarkę Techno Line BC900 albo BC700

Ja sprawdzam który jest wyczerpany w trakcie roboty mierząc prąd zwykłym miernikiem
    A ta ladowarka nie pokazuje przypadkiem ile jeszcze zostalo mocy w akumulatorze? Jak to wlasciwie jest z takim starym akumulatoram. Czy z biegiem czasu pracuje znacznie krocej ale posiadajac z poczatku ta sama moc. Czy czy po prostu po naladowaniu nie posiada takiej mocy jak te nowe rownoczesnie z nia ladowane??

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Akumulatorki z czasem tracą swoją pojemność tz. ich czas pracy jest krótszy.
    Ładowarka pokazuje ile teoretycznie ma w sobie prądu akumulator.
    pisze tak bo zdarzyło mi się że akumulatorek miał taką wadę ze ładowarka wskazywał iż na 4Ah taki co powinien mieć 2Ah - po prostu przyjmował prąd ale go nie gromadził - pod miernikiem okazało się że wcale nie był naładowany.
    Miernika używam tylko do sprawdzenia jaki jest stan naładowania.
    Jeśli mi wychodzi w granicach 2,7-4A prądu zwarciowego to jest dobry jeśli poniżej 1,5 to nadaje się tylko do rozładowania w ładowarce i ponownego naładowania - przynajmniej w ładowarce BC900. Takie między 2,7 a 2 wkładam do zabawek dla dzieci jak mi się nie spieszy bo poniżej 2,5 to na niewiele starczą w lampie.
    Przeważnie któryś z akumulatorków wcześniej pada i miernik jest bdb sposobem by sprawdzić który.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Jeśli mi wychodzi w granicach 2,7-4A prądu zwarciowego to jest dobry jeśli poniżej 1,5 to nadaje się tylko do rozładowania w ładowarce i ponownego naładowania - przynajmniej w ładowarce BC900.
    No wlasnie. A jak to jest z tymi akumulatorami, czy maja tzw, pamiec czy nie? Powiedzmy ze gdy kupuje je wstepnie naladowane to lepiej nie doladowywac? Ciekawa sprawa z tym rozladowywaniem. Musze sie postarac o ta ladowarke ale przydaloby sie miec wiecej dokow na baterie niz cztery, znasz cos godnego polecenia?

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

wywalić wszystko i zakupić nowe

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

[...]pisze tak bo zdarzyło mi się że akumulatorek miał taką wadę ze ładowarka wskazywał iż na 4Ah taki co powinien mieć 2Ah - po prostu przyjmował prąd ale go nie gromadził - pod miernikiem okazało się że wcale nie był naładowany.[...]
    Pomiar pojemnosci jest dokonywany podczas cyklu rozladowywania, wiec powyzsze jest troszke nieprawdopodobne
    CANON EOS 40D z dodatkami

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    A ta ladowarka nie pokazuje przypadkiem ile jeszcze zostalo mocy w akumulatorze? Jak to wlasciwie jest z takim starym akumulatoram. Czy z biegiem czasu pracuje znacznie krocej ale posiadajac z poczatku ta sama moc. Czy czy po prostu po naladowaniu nie posiada takiej mocy jak te nowe rownoczesnie z nia ladowane??
    Nie moc tylko pojemność. Z biegiem czasu w skutek zużycia ogniwa zmniejsza się jego wydajność prądowa.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna Awatar krzyrog
    Miasto
    Czechowice

Domyślnie

szymekgd niestety jest jak najbardziej prawdopodobne, gdyż i u mnie tez tak czasem pokazuje. Podczas ładowania, ładowarka podaje przybliżoną pojemność ogniwa, obliczając ją na podstawie prądu i czasu ładowania.

Cytat Zamieszczone przez szymekgd Zobacz posta
    Pomiar pojemnosci jest dokonywany podczas cyklu rozladowywania, wiec powyzsze jest troszke nieprawdopodobne
    C40D + szklarnia + światło
    www.studio-rogol.pl

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Widocznie b.przyblizona, zeby obliczyc pojemnosc ladowarka najpierw laduje akumulator, az wykryje, ze jest "pelny",a nastepnie rozladowuje go do min.
    CANON EOS 40D z dodatkami

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów