A Ja uważam że Tyszka potrafi operować światłem i dlatego te zdjęcia są dobre ale oprucz niego to jest jeszcze osoba która ubiera modelke maluje itp więc nie padajmy na kolana.
A Ja uważam że Tyszka potrafi operować światłem i dlatego te zdjęcia są dobre ale oprucz niego to jest jeszcze osoba która ubiera modelke maluje itp więc nie padajmy na kolana.
TUTAJ MASZ LINK do zdjęcia z jego portfolio, na którym widać jak bardzo "potrafi" operować światłem.
D3
Boli Cię twardy cień? Bo to na zdjęciach modowych światło zawsze musi być mięciutkie jak spod dwumetrowej okty?
Twardy cień, czy miękki, to i tak zdjęcie przeciętne.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
Które zdjątka? Te z twardymi cieniami? Jak dla mnie to jest to kopia prac Newtona, było nie było człowieka, który wynalazł współczesną fotografię mody i wyznaczył pewne, obowiązujące nawet po 40-tu latach standardy w tej dziedzinie. Na podobnych twardych cieniach inny uznany, choć równie kontrowersyjny Richardson zbudował własny styl wizualny. Skoro Tyszka pokazuje te prace na swojej stronie to najprawdopodobniej jest on z nich zadowolony i - co równie prawdopodobne - zadowolony jest też klient, który za nie zapłacił. W takiej sytuacji utyskiwanie, że Twoim zdaniem coś technicznie jest nie halo, jest - jakby to powiedzieć - objawem zazdrości? :-)
Tym się różni fotografia uprawiana jako środek wyrazu czy sztuka, od fotografii wykonywanej komercyjnie, że o jej powodzeniu nie decyduje "jakość wrażeń" ale zadowolenie klienta właśnie. Ja Tyszce mogę zazdrościć komercyjnego sukcesu, ale nie bardzo mam ochotę wchodzić w dyskusję czy to lub inne jego zdjęcia są super, czy nie - skoro zrobił je i sprzedał, to znaczy, że wykonał je z powodzeniem. Tylko tyle i aż tyle.
Ja mu tylko zazdroszczę sprzętunic więcej nie można zabrać mu doświadczenia .
Oglądali dzisiejszą sesję? Gdyby na forum padły takie fotografię to 90% ludzi pojechałaby po tym jakie cienie w okolicy nosa były prawie na każdym zdjęciu...![]()
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII