Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Wszechstronny obiektyw do EOS 550d

Mateluta
    Guest

Domyślnie Wszechstronny obiektyw do EOS 550d

Witam serdecznie! Właśnie zamierzam rozpocząć moją wielką przygodę z lustrzanką EOS 550D. Problem jest taki, że nie wiem jaki obiektyw kupić. Poniżej przedstawię zestawy obiektywów, które biorę pod uwagę. Bardzo was proszę o szczery komentarz - co polecacie, czego nie polecacie:
    Dodam, że chciałbym mieć jeden obiektyw "w miarę do wszystkiego" - ze szczególnym uwzględnieniem robienia zdjęć makro w stylu "uchwycenie oka muchy".

Rozważam
    1. 2 obiektywy kitowe Canona EF-S 18-55mm oraz EF-S 55-250mm
    2. Jeden obiektyw Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM - na innym forum jeden z forumowiczów właśnie ten obiektyw mi polecał. http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/...2/refId/ceneo/
    3. Obiektyw Tamron 18-270mm

Dodatkowo upitoliłem sobie taki zestaw (ukierunkowany na możliwość robienia różnych zdjęć - krajobraz, portret, z dużym naciskiem na MAKRO)- proszę o szczere uwagi/sugestie:
    1. Konwerter makro RAYNOX DCR-250
    2. Dodatkowo chciałbym to połączyć z pierścieniami pośrednimi: Mój odnośnik
    3. Lampa makro: http://allegro.pl/lampa-makro-do-can...237737171.html

Czy to wszystko można razem łączyć - czy to będzie pasować? Może nie ma sensu kupować wszystkiego? Jakie jest WASZE zdanie? czekam z wielką niecierpliwością! Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Bierz Tamrona - będziesz zadowolony.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Do wszystkiego i macro to do bani. Musisz zdecydować co chcesz, najlepiej coś uniwersalnego na co dzień, choćby kit z isem i np Canon 60 macro, dobry też do portretów.

co do tamrona, to przeczytaj podsumowanie testu z testu:
    http://www.optyczne.pl/146.11-Test_o...sumowanie.html

Gdy przejdziemy do wad, sytuacja przestaje być różowa. Dystorsję i winietowanie jesteśmy w stanie wybaczyć, bo tutaj o swoje upominają się prawa fizyki. Poręczny i amatorski megazoom raczej zawsze będzie obarczony tymi wadami. Nienajwyższy poziom mechaniki, w sprzęcie kosztującym niewiele mniej od 2000 zł, to już jednak wpadka, tym bardziej, że tutaj Tamron odstaje wyraźnie od konkurentów. Podobnie jest z autofokusem, którego praca jest po prostu słaba. Chyba najwyższy już czas, żeby producent ten pokazał nam swój ultradźwiękowy silnik autofokusa, bo w obecnej sytuacji ta kategoria może często pozostawać piętą Achillesową jego produktów. Trzymamy kciuki za rychłe powodzenie tej operacji.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Podobnie jest z autofokusem, którego praca jest po prostu słaba...
    No cóż, może dlatego, że był testowany z Nikonem D200 ;-)
    A tak na serio, to co osoba - to inna opinia.
    Dla mnie bardziej wiarygodny jest w tym przypadku "rodzimy" test
    [test] TAMRON 18-270 VC - pierwszy test
    m.in. dlatego, że Tamron był tu podpięty do Canona.

I jakoś szybciej uwierzę Cichemu, niż Optycznym.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skoro macro, to przemyśl obiektywy:

KIT 18-55 IS i Canon 100mm f/1,8 macro.

Ewentualnie 60 macro, ale nie wiem ile toto kosztuje Efekty z takiego zestawu będą o niebo lepsze, a 100/2,8 do portretów, etc, bardziej się nada niż 55-250. Popatrz na ceny obiektywów macro, napewno godny polecenia jest tamron 60mm, canon 60mm, 100mm, sigma 50mm. Im dłuższy będzie tym wygodniej będzie się robić duże przybliżenia, z kolei warto zwrócić uwagę na jasność - przydaje się w portrecie.

Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mateluta Zobacz posta
    ....Problem jest taki, że nie wiem jaki obiektyw kupić. Poniżej przedstawię zestawy obiektywów, które biorę pod uwagę. Bardzo was proszę o szczery komentarz...
    szczerze... to:

1. szukaj
    2. szukaj i czytaj ze zrozumieniem
    3. na tego typu tematy padła odpowiedź w niejednym wątku
    4. wszechstronny obiektyw... ma prać, gotować, zmywać, podawać piwo? czy wystarczy, że będzie wszechstronny do bycia wszędzie?
    5. ok, ktoś mnie znowu zaraz zjedzie za ziarnko prawdy, ale forum to forum i się wypowiedzieć może każdy (nie każdy powinien)... zatem... takie rzeczy to tylko w "erze".. myślę, że warto zapoznać się z tematami typu "co do czego", zdecydować się co mi potrzeba - co chcę robić i wtedy wybrać coś i pytać o opinie/porady... bo...
    6. nie wiem, może się nie znam, ale takim "w miarę" rozwiązaniem może być Sigma 17-70 HSM Macro, ale może warto skusić się na dwa, trzy szkła - precyzyjniejsze i "ściślej określone".. zbudować klasyczny zestaw: szeroki standard+telezoom+macro/portrecik.. wiem..
    7. finanse.. warto się określić ile i na co chce się przeznaczyć kasy - w zadawaniu pytań trzeba być ostrożnym, bo nie sztuką jest zadać pytanie "co do portretów?" i w odpowiedzi dostać 50/1.2, czy na pytanie o szeroki zoom 16-35, ale kogo na to stać i odpowiedź spada do klasycznej, czyli 50/1.8 i 17-70 Sigmy... zatem...
    8. konkretniej... do wszystkiego to wszystko, co pokryje zakres 17-70(50), jakieś szkiełko do portretu i coś by to doświetlić: może Tamron 17-50/2.8VC + Canon 60mm Macro + SL 430EXII.. jeśli nie potrzeba tele... a jeśli ma być i tele, to klasycznie 55-250 Canon i gra gitara...

no i uruchom szukaja bo odpowiedzi na takie pytania było wiele... jak czegoś nie ma w internecie to to nie istnieje

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Domyślnie

Witam,
    Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale odgrzeje kotleta, moze komus sie przyda
    Jakis czas temu stalem przed podobnym wyborem jak zalozyciel watku : nie wiedzialem jaki obiektyw i do czego itp. Jako ze cena mojego 500D byla taka sama z kitowym 18-55 jak i be niego, to (jak kazdy madry czlowiek) wzialem opcje `z` (nie mnie wnikac co na tej promocji zarobil sklep he he). Obarczony nawykami z bridge camera brakowalo mi troche zoomu, wiec postanowilem dobrac 55-250 IS Canona. Nie zawiodlem sie, jak na moje potrzeby nie robi tragicznych fotek. Mam tutaj zakres calkiem nienajgorszy : 18-250 przy swietle f/4.5-6.3 jesli dobrze pamietam .... Z czasem zauwazylem ze bardziej niz wszystko inne (w fotografii oczywiscie) rajcuje mnie pstrykanie ptaszkow itp ruchomych obiektow (wiewiorki, moze jakies zajace ..) wiec zaczalem czytac o obiektywach tele ... czytalem, czytalem (a w miedzyczasie zbieralem kase). Efektem tych wszystkich zabiegow bylo nabycie Sigmy 120-400. Rozwazalem rowniez 50-500 oraz 150-500 ... ale po przeczytaniu wiekszosci testow jakie znalazlem na temat tych Sigm, wybor padl wlasnie na 120-400. Wyboru nie zaluje - obiektyw jak na moje potrzeby swietnie sie sprawdza.
    Po tej dosc przydlugawej historii mojego zycia przejde do podsumowania. Autor watku (lub osoba stojaca przed podobnym dylematem) musi sobie odpowiedziec na pytanie : co chce fotografowac, co ja interesuje w fotografii oraz jaki ma budzet! Te 2 rzeczy w zupelnosci wystarcza do zdefiniowania sprzetu fotograficznego i rozwiania wszelkich watpliwosci (zarowno przy wyborze body i szkiel, jak i akcesoriow, plecakow itp).

Pozdr.

Kris

Domyślnie

Jak ktoś nie ma "manii ostrości" to to jest zestaw ok, ale im większy zoom tym gorzej.
    Canon350D, CanonEF 35-70, SigmaAPO 70-300
    Porady, Kobiety, Portal, Inwestycje, Ogłoszenia, Biznes

Dopiero zaczyna Awatar HarDon

Domyślnie

A myślałeś nad 18-200 ? Czytałem, że nawet nawet.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Według mnie na początek starczy i zestaw nr 1. + pierścienie. Masz niezłą rozpiętość ogniskowych ze stabilizacją.
    Raynoxa już bym sobie darował bo jak masz pierścienie to i tak nie ma sensu go podpinać bo GO będzie nie do ogarnięcia a z drugiej strony te szkła ostrością nie powalają i przy dodatkowym elemencie optycznym będzie jeszcze egorzej (piszę bo sporo używałem 55-250is + raynox) i wolę to szkło z pierścieniami. Lampę makro sobie daruj a lepiej kup sobie np. nissina di622 i zrób dyfuzor bo wtedy będziesz miał i fajną lampę zwykłą i spoko do makro.
    A za zaoszczędzone pieniążki dokup 50 1.8 canona i masz fajny amatorski zestaw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A no i ta 50 1.8 daje naprawdę fajny obrazek z pierścieniami bo jest sporo ostrzejsza od kitów...
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 13-12-2010 o 12:03 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów