Cześć,
Zawsze korciło mnie żeby kupić jakieś bardzo długie tele i uprawiać street photo z dużej odległości (np. rozstawić się ze statywem 30m od wejścia do metra). Canon ma dużo ciekawych L-ek o długich ogniskowych, ale wiem że używałbym tego szkła sporadycznie, więc nie chcę wydawać na nie fortuny (tak powiedzmy 200 EUR - nie zależy mi strasznie na zdjęciach jak żyleta).
Idealnym rozwiązaniem wydają się więc obiektywy lustrzane - nie dość że mają przystępne ceny, to jeszcze są dość krótkie, dzięki czemu nie będą zwracać uwagi fotografowanego... zaś specyficzny bokeh "obwarzankowy" nawet mi się podoba i myślę że można za jego pomocą uzyskać ciekawy efekt artystyczny (np. jak poniżej).
A więc, przechodząc do pytania - jaki obiektyw wybrać ? Np. Samyang ma w ofercie "mirrorów" 500/6.3, 500/8 i 800/8. Gdzieś widziałem że istnieje Sigma 600/8, ale chyba już nie jest produkowana ? Mieliście z nimi styczność ? I czy istnieją w ogóle obiektywy lustrzane pod Canona z działającym autofocusem ?
A może powinienem sobie wybić ten pomysł z głowy bo przy takich ogniskowych (cokolwiek między 350 a 600mm), bez stabilizacji, z ręcznym ostrzeniem i na APS-C to wyjdzie mi jedno zdjęcie na 100...