Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Problem z Carl Zeiss Tessar 50/2.8

Domyślnie Problem z Carl Zeiss Tessar 50/2.8

Witam. Dziś zakupiłem za nie wielkie pieniądze Carl Zeiss Tessar 50/2.8 i jest to ta wersja:

I mam pytanie czy znacie sposób rozkręcenia go?? Głównie chodzi o rozkręcenie tego pierścienie gdzie się przysłonę ustawia. Gdy ją zmieniam słyszę jak drobinki brudu trą o siebie. Nie wiem jak go otworzyć. Na necie są sposoby rozkręcenia ale to jest trochę inny model. Znacie jakiś sposób??? Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Domyślnie

cześć
    na internecie jest jakaś stronka na ten temat. Jestem tego pewien.
    Kiedyś próbowałem na własną rękę rozbroić ten obiektyw lecz przeoczyłem, że wyleciała mi jedna kulka. Później czytając ten artykuł dowiedziałem się, że już nie złożę tego obiektywu Niestety nie wiem gdzie jest ten artykuł ale był w języku angielskim. Jak znajdziesz to wrzuć jeśli możesz mam jeszcze dwa tessary z walniętą przysłoną...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://oomz.net/tessar/
    ok mam... jednak to jest inna strona niż ta którą znalazłem poprzednim razem
    nie znalazłem do Twojej wersji konkretnie ale bardziej jest istotne czy ma przejście Auto/Manual czy nie
    Ostatnio edytowane przez kpulka ; 11-08-2010 o 23:11 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów