witam, to mój pierwszy post tutaj
szukam pomocy w kwestii aparatu canon s5 is powershot
a konkretnie problem dotyczy obrotowego wyswietlacza ;
1. otóż ów wyswietlacz nie reaguje na obracanie - tzn. przestał reagować. obracam wyswietlacz i powinien mi obrócić obraz - ale nie obraca
2. kiedy obracam wyswietlacz i chce go zamknąć żeby mieć pogląd na złożonym (tzn żeby nie wystawał) to wyswietlacz mi gaśnie tak jakbym go zamknął wyswietlaczem do środka.
jest to dość mocno irytujące, zastanawiam się czy mogę z tym coś zrobić sam w domu, posiadam zdolnosci manualne itd, mikro śrubokręcik bym znalazł, ale czy jestem w stanie sam coś tutaj wyczyścić, podgiąć, poprawić, wydaje mi się że to wina jakiegoś "żyroskopu" ( o ile tak można to nazwać)
ktoś mógłby mi coś doradzić, ewentualnie ile kosztowałoby naprawie tej usterki ? sam wyświetlacz chodzi idealnie, natomiast problem jest z tym obracaniem.
mam też problem z szybko padającymi akumulatorkami, ale to zdaje się szersza przypadłość canonów, i narazie jestem w fazie rozpracowywania tego zagadnienia. być może pomoże wymiana bateryjki podtrzymującej lub zmiana akumulatorków. zobaczymy, może jakieś pomysły w tej materii ?
dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam