Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: cała ściana w odbitkach - jak?

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Question cała ściana w odbitkach - jak?

po przeprowadzce z mieszkania do domu, chciałbym w swoim pokoju zaanektować jedną ze ścian na zdjęcia. może wypiszę co mam i jakie wymagania powinno spełniać rozwiązanie tego problemu:

-kawałek ściany o wymiarach 220x160cm CAŁY do pokrycia odbitkami
    -dużo odbitek 10x15, trochę 15x21 i kilka 20x30 [w sumie ~300]
    -umieszczenie odbitek na jednej powierzchni
    -odbitki umieszczone jedna obok drugiej,szczelnie wypełniające całą powierzchnię
    -powierzchnia powinna jednolita [tj. w jednym kawałku], przymocowana do ściany jako całość [3 do 4 uchwytów/wkrętów]
    -odbitki powinny być demontowywalne tj. można by je zdjąć nie uszkadzając ich

jak widać pojedyncze ramki odpadają [ściana po zamocowaniu wszyskich byłaby jak sito] nawet takie duże na wiele zdjęć, np. 100x70cm

myślałem o takim rozwiązaniu: zamocować jakiś odpowiednio duży materiał/płótno/prześcieradło? na ścianie i przykleić do niego paski taśmy dwustronnej. jednak obawiam się że do materiału [jako do materii włochatej] taka taśma dobrze się nie przyklei i odbitki będą spadać.. z drugiej strony - jak taśma będzie b. mocna to z kolei nie da się zdjąć odbitek bez ich uszkodzeń..

przyklejanie odbitek bezpośrednio do ściany też odpada, później taśma odejdzie razem z farbą/tynkiem..

ktoś miał podobny problem? może ktoś podsunie jakieś rozwiązanie?
    albo ulepszenie mojej koncepcji?

in film we trust

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do ściany przymocuj białą płytę meblową i do tej płyty mocuj zdjęcia. Jakby co (gdy Ci się znudzi) to płytę odkręcisz, dziury zakleisz i pomalujesz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Do ściany przymocuj białą płytę meblową i do tej płyty mocuj zdjęcia. Jakby co (gdy Ci się znudzi) to płytę odkręcisz, dziury zakleisz i pomalujesz.
    Płytę kupisz w Castoramie/Obi czy innym Leroy ... w sumie gdzieś ok 100 zł wydasz na płytę.
    Ostatnio edytowane przez gervee ; 26-07-2010 o 19:48 Powód: Automerged Doublepost
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

płyta meblowa tzn co? zwykła sklejka czy może okleina taka jak na meblach?..

najlepiej jakbyś pokazał jakieś zdjęcie to bym wtedy wiedział o co chodzi..

in film we trust

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

płyta meblowa w białej okleinie , zwykła płyta wiórowa to jest

nie sklejka
    no comment...

Domyślnie

Jak ma być szczelnie zaklejone to nawet cienka płyta pilśniowa da radę. Albo klej do ściany odbitki, jak się znudzi to pociągniesz gipsem i pomalujesz.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Ja do tapety przyklejam foty na kawałki blue tacka - guma do przyklejania plakatow etc. do ścian. Do dostania w każdym papierniczym. Przypomina gumę do żucia jednak nie zostawia żadnych śladów (chyba, że zbyt szybko oderwę ją od tapety). Dodatkowo idealnie sprawdza się do wyciągania normalnej gumy do żucia z podeszwy buta/ciuchów

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Moim zdaniem płyta pilśniowa spokojnie by starczyła a do mocowania samych fotek takie ustrojstwo o nazwie ,,Blue Tack Bostik,,
    http://www.solokolos.pl/details.html?id=4860
    no właśnie kolega talarczyk mnie wyprzedził
    To ewentualny link do aukcji
    http://allegro.pl/item1146989133_mas...blue_tack.html
    Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 26-07-2010 o 20:52 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

od patentu z płytą bardziej podoba mi się ten z blue tackiem, ale muszę go sprawdzić organoleptycznie - pamiętam że ktoś mi kiedyś pokazywał taką masę, podobną do plasteliny lub zużytej gumy do żucia ;] ale nie wzbudziło to we mnie zaufania..
    może znajdę gdzieś w sklepie papierniczym i obejrzę. jak da radę to zamówię z 10 opakowań

dzięki za pomoc, jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to zachęcam do podzielenia się
    btw - a ktoś wie jaki wpływ ma barwa blue tacka na ścianę? czy po kilku latach kolor nie przechodzi na ścianę? [w moim wypadku-ściana jest jasnozielona]
    Ostatnio edytowane przez senner ; 26-07-2010 o 23:12 Powód: Automerged Doublepost

in film we trust

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a jak z trwałością?
    talarczyk=> trzyma się to? a ile już czasu?

koleżanka powiedziała że UHU patafix [podobny patent] odpadł z tynkiem po kilku latach..

in film we trust

Dopiero zaczyna Awatar kubak1988
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A może po prostu zrobić kolaż w Photoshopie i wydrukować w jakiejś drukarni wielkoformatowej, potem nakleić na jakąkolwiek płytę i gotowe .
    EOS 5D mkII + EOS 50D + 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/2.8L + 50/1.8 + 580EX II + EIZO 23"

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów