Ale zaraz, to nie mozesz kadrowac/zaznaczac recznie skanowanego miejsca/nagatywu?
Do czegos takiego polecam uzyc jakiegos starego kompakta/mieszka 6x6 (jest sporo takich ala Holga). Zrobic to na podobe jak ja zrobilem do malego obrazka z EOS 500. Ja juz nawet mam taki aparat, rozebrany, spiłowany, mam drugi lensik od smeny - przygotowane do takiego replikatora 6x6x. Jednak cos zabrac sie nie moge od dawna.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 18-09-2012 o 02:32
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
W zakladce KADROWANIE->wielkosc kadru-> ustawic automatycznie albo recznie. Moze masz inna wersje.
Ostatnio kombinowalem ze skanowaniem filmow razem z perforacja. Epson V700, bez ramek, docisniete szybka, niestety chyba od temperatury robia sie takie kregi:
Tu jeszcze widac je w miare, ale z czasem caly film jest totalnie nimi pokryty (niestetety nie mam tych skanow, pokasowalem).
Zna ktos jakies dobre metody skanowanie calosci filmu bez ramek?
Aha i nie jest to wina samej szybki, ktora dociskalem film - po czasie robilem kolejne skany, tym razem sam film jedynie boki dociskane lekko i bylo tak samo.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 22-09-2012 o 13:17
Cyfrowo i tradycyjnie.
którą stroną położyłeś film na szybę skanera? powinno się kłaść stroną emulsji, a od góry przyciskać szybką AN (anty Newton).
Gdzie mozna dostac szybki AN ?
Skanowanie na mokro też zlikwiduje ten problem, ale trzeba kupić specjalny płyn.
Na Custom film holders for Agfa, Microtek, Canon and Epson film scanners. możesz dostać całe ramki z szybką ANR. Ponoć ostrość w skanerach V700, v750 jest ustawiona ponad szybę i ramki pozwalają na ustawienie filmu w strefie ostrości skanera.
Strona wygląda amatorsko ale kupowałem już dwa razy bez problemów.
Koledzy, a ja wtrącę się jako nowicjusz w analogii. Popstrykałem na ilfordach 400tkach i po standardowym, labowym skanie otrzymałem jakiś syf, straszne ziarno itp. I co ja mam teraz zrobić? Przecież tego nawet fotoszop nie ogarnie. Czy skan w bardzo wysokiej rozdzielczości rozwiąże problem, czy dalej będzie coś takiego, jak w linku poniżej? Pomóżcie..
Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
--- Kolejny post ---