Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 128

Wątek: Skanowanie klisz + pytanie o filmy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Skanowanie klisz + pytanie o filmy

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Coś zmajstruję. Z tym, że chyba to będzie coś bardziej w deseń tradycyjnego duplikatora slajdów małoobrazkowych, który mam. Możliwe, że uzyję do tego jakiegoś starego obiektywu np. od Smieny (którego rozdzielczość potwierdził kiedyś Siudym) tak, żeby mieć zafiksowaną ostrość.
    Też myślałem zrobić coś na ten kształt ale stwierdziłem że bez sensu kombinować dla tych ilości co ja robię Powodzenia

Pełne uzależnienie

Mam stary skaner Epson Perfection 1260. Powinien skanować klisze 6x6, ale VueScan, nawet z oryginalnym sterownikiem, za chińczyka nie chce mi tego zrobić. Ogranicza się do 6x4,5. A nie moge niestety znaleźć oryginalnego programu od Epsona. Skaner przeleżał kilka lat w szufladzie, a płyty gdzieś wcięło.
    Ale zaraz, to nie mozesz kadrowac/zaznaczac recznie skanowanego miejsca/nagatywu?

Coś zmajstruję. Z tym, że chyba to będzie coś bardziej w deseń tradycyjnego duplikatora slajdów małoobrazkowych, który mam. Możliwe, że uzyję do tego jakiegoś starego obiektywu np. od Smieny (którego rozdzielczość potwierdził kiedyś Siudym) tak, żeby mieć zafiksowaną ostrość.
    Do czegos takiego polecam uzyc jakiegos starego kompakta/mieszka 6x6 (jest sporo takich ala Holga). Zrobic to na podobe jak ja zrobilem do malego obrazka z EOS 500. Ja juz nawet mam taki aparat, rozebrany, spiłowany, mam drugi lensik od smeny - przygotowane do takiego replikatora 6x6x. Jednak cos zabrac sie nie moge od dawna.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 18-09-2012 o 02:32

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ale zaraz, to nie mozesz kadrowac/zaznaczac recznie skanowanego miejsca/nagatywu?
    Niestety, nie potrafię znaleźć takiej funkcji.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie

W zakladce KADROWANIE->wielkosc kadru-> ustawic automatycznie albo recznie. Moze masz inna wersje.

Pełne uzależnienie

Ostatnio kombinowalem ze skanowaniem filmow razem z perforacja. Epson V700, bez ramek, docisniete szybka, niestety chyba od temperatury robia sie takie kregi:

Tu jeszcze widac je w miare, ale z czasem caly film jest totalnie nimi pokryty (niestetety nie mam tych skanow, pokasowalem).
    Zna ktos jakies dobre metody skanowanie calosci filmu bez ramek?

Aha i nie jest to wina samej szybki, ktora dociskalem film - po czasie robilem kolejne skany, tym razem sam film jedynie boki dociskane lekko i bylo tak samo.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 22-09-2012 o 13:17

Coś już napisał
    Miasto
    Pomorze

Cyfrowo i tradycyjnie.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

którą stroną położyłeś film na szybę skanera? powinno się kłaść stroną emulsji, a od góry przyciskać szybką AN (anty Newton).
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie

Gdzie mozna dostac szybki AN ?

Uzależniony

Skanowanie na mokro też zlikwiduje ten problem, ale trzeba kupić specjalny płyn.
    Na Custom film holders for Agfa, Microtek, Canon and Epson film scanners. możesz dostać całe ramki z szybką ANR. Ponoć ostrość w skanerach V700, v750 jest ustawiona ponad szybę i ramki pozwalają na ustawienie filmu w strefie ostrości skanera.
    Strona wygląda amatorsko ale kupowałem już dwa razy bez problemów.

Miasto
    wroclove

Koledzy, a ja wtrącę się jako nowicjusz w analogii. Popstrykałem na ilfordach 400tkach i po standardowym, labowym skanie otrzymałem jakiś syf, straszne ziarno itp. I co ja mam teraz zrobić? Przecież tego nawet fotoszop nie ogarnie. Czy skan w bardzo wysokiej rozdzielczości rozwiąże problem, czy dalej będzie coś takiego, jak w linku poniżej? Pomóżcie..

Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

--- Kolejny post ---

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów