Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Drukowanie na płytach CD/DVD

panpafnucy
    Guest

Domyślnie Drukowanie na płytach CD/DVD

Witajcie
    Przeszukałem google oraz Canon-Board i nigdzie nie mogłem doszukać się informacji na temat drukowania na płytach.
    Mój Cd-LabelPrint nie drukuje na całej płycie. Zmieniłem w nim już ustawienia dotyczące rozmiaru wewnętrznego i zewnętrznego płyty (wew. 20mm zew. 118mm). Druku zewnętrznego nie mogę już przestawić na większą wartość.

W wewnątrz drukowanej płyty jest już ok, ale na zewnątrz zostawia na promieniu kilku centymetrów niezadrukowaną powierzchnię 1-2mm. Próbowałem już przemieszczać w prawo i w lewo druk ale bezskutecznie.

Jeśli używacie innych programów lub szablonów do PS proszę podzielcie się informacjami. Za każdą najmniejszą będę wdzięczny.

Pozdrawiam!!!

Ps. Moja drukarka to Canon IP4600

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panpafnucy Zobacz posta
    Witajcie
    Przeszukałem google oraz Canon-Board i nigdzie nie mogłem doszukać się informacji na temat drukowania na płytach.
    Mój Cd-LabelPrint nie drukuje na całej płycie. Zmieniłem w nim już ustawienia dotyczące rozmiaru wewnętrznego i zewnętrznego płyty (wew. 20mm zew. 118mm). Druku zewnętrznego nie mogę już przestawić na większą wartość.

W wewnątrz drukowanej płyty jest już ok, ale na zewnątrz zostawia na promieniu kilku centymetrów niezadrukowaną powierzchnię 1-2mm. Próbowałem już przemieszczać w prawo i w lewo druk ale bezskutecznie.

Jeśli używacie innych programów lub szablonów do PS proszę podzielcie się informacjami. Za każdą najmniejszą będę wdzięczny.

Pozdrawiam!!!

Ps. Moja drukarka to Canon IP4600
    Ja uzywam IP4700 i na standardowym programie EasyPrint EX plytki typu WIDE (26/116mm) drukuje bez pozostawienia odstepow. Tak jak powinien. Szablon jest dla zwyklych i WIDE ustawiony standardowo.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja mam IP4500, używam CDLabelPrint i problem miałam tylko z wewnętrznymi rozmiarami.
    Czasem się zdarza, że drukuje już na zewnętrznym plastiku.

Jeżeli to jest na paru cm to masz pewność, że grafika pokrywa Ci całą płytkę?
    Sprawdź też te wszystkie "lusterka" w tacce, może drukarka źle kalibruje sobie odległość.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

panpafnucy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Ja mam IP4500, używam CDLabelPrint i problem miałam tylko z wewnętrznymi rozmiarami.
    Czasem się zdarza, że drukuje już na zewnętrznym plastiku.

Jeżeli to jest na paru cm to masz pewność, że grafika pokrywa Ci całą płytkę?
    Sprawdź też te wszystkie "lusterka" w tacce, może drukarka źle kalibruje sobie odległość.
    Dziękuję za odpowiedź.
    Tak, mam pewność, że grafika pokrywa cały obszar w programie

Lusterek nie zmieniałem. Po prostu zainstalowałem sterowniki i program. W programie na początku drukowałem na ustawieniach standartowych i była lipa bo na środku i na obrzeżach zostawiało mi masę wolnego miejsca. Później w opcjach programu "Paper selection" utworzyłem nowy z wartościami:
    wew 20mm
    zew 118mm

Wewnątrz jest ok. Na zewnątrz tak jak pisałem. Zostawia mi niezadrukowaną część 1-2mm na średnicy prawie pół płyty. Po drugiej stronie jest ok.

Od razu zaznaczam, że próbowałem przestawiać w prawo lub w lewo ale to nic nie dało. Zawsze z którejś ze stron zostawia. Używam TAKICH płyt. Wkurza mnie już marnowanie płyt oraz tuszu. Pomóżcie proszę!!!

Macie jakąś receptę na prawidłowe zadrukowanie płyty? Jeśli używacie innych programów dajcie znać.

Z pozdrowieniami!

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panpafnucy Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedź.
    Tak, mam pewność, że grafika pokrywa cały obszar w programie

Lusterek nie zmieniałem. Po prostu zainstalowałem sterowniki i program. W programie na początku drukowałem na ustawieniach standartowych i była lipa bo na środku i na obrzeżach zostawiało mi masę wolnego miejsca. Później w opcjach programu "Paper selection" utworzyłem nowy z wartościami:
    wew 20mm
    zew 118mm

Wewnątrz jest ok. Na zewnątrz tak jak pisałem. Zostawia mi niezadrukowaną część 1-2mm na średnicy prawie pół płyty. Po drugiej stronie jest ok.

Od razu zaznaczam, że próbowałem przestawiać w prawo lub w lewo ale to nic nie dało. Zawsze z którejś ze stron zostawia. Używam TAKICH płyt. Wkurza mnie już marnowanie płyt oraz tuszu. Pomóżcie proszę!!!

Macie jakąś receptę na prawidłowe zadrukowanie płyty? Jeśli używacie innych programów dajcie znać.

Z pozdrowieniami!
    To Ty drukujesz na plytach nie do drukowania ? Hmmm... I moze naklejasz krazek na te plyty recznie ?
    Kup plyty pod druk i korzystaj z ustawien gotowych z programu do drukarki...

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przede wszystkim zaopatrz się w płyty do nadruku.
    Ja używam verbatimek z małym oczkiem.
    W PSie przygotowuję obrazek o wym 12,2x12,2cm
    Po otwarciu CD-LabelPrint znajduję ten obrazek, w zakładce Image Settings i Crop kadruję go. Zakładek Quality i Position nie ruszam.
    Obrazek otwiera się w całym oknie, ale nie jest idealnie "nałożony" na zarys płyty.Przesuwam go w odpowiednią stronę, a "łapiąc" za krańce można go odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć. I całe dopasowywanie.

Ustawienia w CD-LabelPrint:
    Zakładka File/Paper Selection - na CD Label Print oraz DVD Male Oczko
    a na dole okna w Edit wprowadzam 118mm dla Outer Size oraz 21mm dla Inner Size.
    File/Printer Settings/Properties/Główny - Typ nośnika - Dysk przeznaczony do nadruku (zalecany)
    Jakość wydruku - standard
    Ustawienia strony - Podajnik F dysku CD-R

W zakładce po prawej stronie głównego okna Adjust Circle Size obie wartości na +0,0

To wszystko.

Domyślnie

podepne sie do tego:
    znacie gdzies uslugi takiego nadruku w wawie dobrej jakosci?

panpafnucy
    Guest

Domyślnie

No to jajka
    Oczywiście, że używam płyt do druku W całym roztargnieniu i poszukiwaniu informacji musiałem pomylić linki...

Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    Przede wszystkim zaopatrz się w płyty do nadruku.
    Ja używam verbatimek z małym oczkiem.
    W PSie przygotowuję obrazek o wym 12,2x12,2cm
    Po otwarciu CD-LabelPrint znajduję ten obrazek, w zakładce Image Settings i Crop kadruję go. Zakładek Quality i Position nie ruszam.
    Obrazek otwiera się w całym oknie, ale nie jest idealnie "nałożony" na zarys płyty.Przesuwam go w odpowiednią stronę, a "łapiąc" za krańce można go odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć. I całe dopasowywanie.

Ustawienia w CD-LabelPrint:
    Zakładka File/Paper Selection - na CD Label Print oraz DVD Male Oczko
    a na dole okna w Edit wprowadzam 118mm dla Outer Size oraz 21mm dla Inner Size.
    File/Printer Settings/Properties/Główny - Typ nośnika - Dysk przeznaczony do nadruku (zalecany)
    Jakość wydruku - standard
    Ustawienia strony - Podajnik F dysku CD-R

W zakładce po prawej stronie głównego okna Adjust Circle Size obie wartości na +0,0

To wszystko.
    Spróbuję... zobaczymy co wyjdzie

panpafnucy
    Guest

Domyślnie

I nadal to samo wychodzi...
    Rozpacz...smutek...żal... HELP!!!

Domyślnie Odp: Drukowanie na płytach CD/DVD

Witam

Mam podobny problem na nowej drukarce MG 6350. Z Cd label print nie pokrywa całego obszaru płyty. Można drukować np.z Picasy gdzie wybieram z opcji wydruku rodzaj nośnika -płyta CD -podajnik J , Soft Canona pokazuje poprawny podgląd wydruku tj. na całej powierzchni płytki ale podczas druku zadrukowuje również sam podajnik-traktuje obszar druku jako kwadrat a nie koło. Wydruki są jak najbardziej poprawne ale za każdym razem trzeba wyczyścić sam podajnik z tuszu.Czy może ktoś wie dlaczego tak się dzieje?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów