Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: kalibracja monitora laptopa do zdjec

Zablokowany

Domyślnie kalibracja monitora laptopa do zdjec

czesc, jak kalibrowac monitor laptopa do obrobki zdjec? niestety nie mam innego, szukalem na forum ale zadnych konkretow na ten temat nie bylo

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Się chyba raczej nie da. Jakiego laptopa ?
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Coś już napisał

Domyślnie

Dwa dni temu przerabiałem ten sam temat Kalibrowałem za pomocą huey pro, ale to co otrzymywałem na laptopie znacznie się rożni od skalibrowanego monitora stacjonarnego.
    POMYSŁY W GŁOWIE I KILKA ZABAWEK CANONA DO ICH REALIZACJI

Domyślnie

Czyli przy monitorze w laptopie można sobie darować sprzętowe kalibratory? Jakim programowym kalibratorem najdokładniej można by dokonać kalibracji monitora w lapku?
    Bo się nie mogę dogadać z laboludkiem co do kolorów. laptop hp dv6500
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Mam podobny problem w swoim HP. Ja planuję w najbliższym po prostu zrobić wydruk w LABie bez korekty i dokonać regulacji kolorów na suwakach w Opcjach grafiki. Innej opcji nie widzę. Wiadomo, że na oko to chłop w szpitalu zmarł, ale trzeba się czepiać każdej ewentualności

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Kiedyś używałem HP z serii 6500 - sam kilka lat temu prubowałem coś w tym temacie zdziałać. Odrazu powiem wam żebyście sobie darowali, i zamiast tracić czas kupić jakiś zewnętrzny LCD.
    Pucha i słoki

Uzależniony

Domyślnie

Nie da się!
    Jeżeli robisz reporterkę to możesz poprawić czerń i biel w levelach. Dodać saturacje nie przekraczając wartości 10 i ustawić balans bieli w ACR za pomocą próbnika. Jeśli chodzi o jakiś ART to potrzebujesz lepszej jakości monitor.

ku3a
    Guest

Domyślnie

Ja używam w moim HP dv7 kalibrator Eye-One Display 2.
    I bardzo dobrze sobie radzi.Polecam.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Zależy jakiej jakości matryca w tym laptopie, ale zwykle są to TNki kiepskiej jakości.
    Jedyny sposób wg mnie żeby jako tako to wyszło to przy obróbce testowego zdjęcia zwrócić uwagę na histogram, żeby był ok, potem przekonwertować zdjęcie do profilu labu (monitor najlepiej, żeby nie miał skrajnie ustawionych - zbyt podbustowanych kontrastu i jasności) , potem dać fotę do druku i porównać z monitorem (tutaj światło padające ma znacznie i porównywanie foty na papierze z tą na monitorze to długi termat - trzeba znaleźć złoty środek), potem ewentualne korekty programowe kanałów barwowych na monitorze (jakiś profil własny ewentualnie) i możliwe, że od biedy będzie okey.

Pamiętaj, żeby zawsze matryca w laptopie była pod tym samym kątem -tj. na wprost przy porównywaniu zdjęć jak i przy obróbce.

Oczywiście mówię o zastosowaniu do własnych celów a nie DTP
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 10minutemail Zobacz posta
    czesc, jak kalibrowac monitor laptopa do obrobki zdjec? niestety nie mam innego, szukalem na forum ale zadnych konkretow na ten temat nie bylo
    Normalnie, tak jak każdy inny - odpowiednim kalibratorem. Niewiele to da, możliwości regulacji są znikome, ale zawsze...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów