ja rowniez kupile MAXCELL z allegro i niestety trafilem na uszkodzona. :/
teraz czekam na zamiennik. oryginal kosztuje ponad 200zl.
Tak
Nie
ja rowniez kupile MAXCELL z allegro i niestety trafilem na uszkodzona. :/
teraz czekam na zamiennik. oryginal kosztuje ponad 200zl.
-
mój zamiennik działa już 2,5 roku i wszystko jest ok. Wg mnie zamiast dokupywać zapasową oryginalną baterię lepiej jest kupić kilka zamienników
wlasnie padl mi zamiennik mojej baterii
kupiony w lipcu, ladowany moze ze 20 razy od tego czasu
aparat twierdzi ze bateria wyladowana, a ladowarka wrecz przeciwnie...
wlasnie wysylam do sprzedawcy, mam nadzieje ze wymienia
S45 user
napisz, co to za bateria.Zamieszczone przez sail0r
czy np. był to premium gold?
pozdro.,
m.
od firmy eltec
baterie wyslalem do nich w zeszlym tygodniu (bez gwarancji bo gdzies mi wsiakla) na poczatku tego tygodnia dostalem nowa baterie +2zl w kopercie za moja przesylke do nich ;-)
czyli serwis OK, zobaczymy jak ta nowa pociagnie.
S45 user
Ja mam zamiennik 511 - GP za 89 PLN trzyma równie dobrze co oryginał polecam choć cenka nieco wyższa od no-name .
Całkiem niezła firma.Zamieszczone przez sail0r
Ja zamówiłem od nich wczoraj pare filtrów co prawda beznadziejnych za małą kasę ale w tej chwili nie potrzebuję nic lepszego, jestem totalnym laikiem i chyba bez talentu no ale lubie się pobawić:P (wybrałem sobie droge hobby, bywa)
Ale wracając do baterii to szkoda że firma Forever nie robi bateri dedykowanych, bo kiedyś kupiłem do starego telefonu c35i i używałem przez 2 lata (bardzo intensywnie) bateria spisywała się rewelacyjnie.
Teraz również zastanawiam się nad kupnem baterii, i na pewno nie kupie oryginalnej, bo lepiej kase do przyszłego szkła dołożyć, zatem padnie na jakąś tanią imitację
Swoją drogą ciekawe jak sprawują się te "nowości" 2000mAh??
Markowe baterie są lepsze bo...markowe.Mają rozbudowaną elektronikę zabezpieczjącą i przedłużającą zywotność baterii dzięki optymalizowaniu i ładowania i rozładowań.Niemarkowe - bywa różnie.Elektronika najczęściej jak jest - jest zminimalizowana (symuluje ładowarkom oryginał).Często zamiast ogniw litowo-jonowych wkładane są NiMH - a to już gorzej - z tym że jeśli się przyjmie że: nie ma ogniw BEZ efektu pamięciowego i zawsze rozładowuje się bateri "do ostatniej kropli" - to zmniejsza to róznicę.Co do pojemności - jest ona dość ściśle związana z wielkością więc "między bajki" można wsadzić oferty accu o dwukrotnie większej pojemności przy tych samych rozmiarach!Problem ładowania - jeśli tylko nie ładuje się w ładowarkach które obsługują grupę baterii - nie występuje.Używanie różnych np w gripach - bez problemu.A co do zasadności kupowania tanich: KAŻDA bateria wytrzymuje pewną liczbę cyklów ład - rozład.Markowa, niemarkowa - bez różnicy...Wnioski - zostawiam innym.Ja tam wole mieć 3 komplety niemarkowych niż 1 szt ORYGINAL (taki stosunek cen!).Ps - najczęściej te niemarkowe szybko pokazują na wyświetlaczu że "już kiepsko" a potem jadą i jadą i jadą...Najgorzej - doładowywać je w tym momencie!
Acha!Baterie BARDZO źle znoszą przemrożenia!
Ostatnio edytowane przez hekselman ; 29-12-2005 o 14:38
z tego co sie orientuje to nie jest to chyba mozliwe jesli w baterii nie ma elektroniki ktora by pokierowala procesem ladowania... a elektronika jest w ladowarce, ktora informuje o procesie ladowaniaZamieszczone przez hekselman
Ehem, ale "masz jakieś wsparcie" na tak odważne tezy? Bo ja twierdzę coś wręcz przeciwnego - takie np. BP511(A) Canona od przeciętnych podróbek z Allegro różnią się głównie ceną i napisami na pudełku. Przy ogniwach LiIo nie da się "zasymulować" elektroniki, bo ich się bez rzeczonej elektroniki po prostu naładować nie da!Zamieszczone przez hekselman
Jeśli chodzi o efekt pamięciowy, to o ile dobrze kojarzę (i szybki rzut oka na google to potwierdza), to w nowszych (tak powiedzmy od kilku lat) ogniwach NiMh został on zminimalizowany praktycznie do poziomu LiIo. Natomiast NiMh mają kilka innych zalet o których dość szeroko rozpisał się swego czasu M.Lewandowski na p.r.f.c
Tu mam przykład z życia: miałem kiedyś telefon Nokia 5110 do którego przećwiczyłem (oprócz oryginalnego) trzy różne zamienniki akumulatora. Najlepiej (i różnica była wyraźna) trzymała... najcieńsza i najlżejsza bateriaZamieszczone przez hekselman
To w czym rzeczywiście baterie oryginalne są wyraźnie lepsze to fakt, że producent gwarantuje ich bezproblemową pracę. Co oznacza, że jak (z niewiadomych przyczyn) z baterii zrobi się kisiel i pociągnie za sobą do grobu aparat, to w przypadku oryginału mamy przynajmniej podstawy do kłócenia się - bo jeśli będzie to podróbka, to au revoir...
Ja do 20D również mam stos niemarkowych baterii i sobie chwalę Natomiast do 1D już odpuściłem i kupiłem dodatkowy oryginalny pack. Przy tej cenie body to już byłoby naprawdę sknerstwo...