Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Lustrzany Teleobiektyw MC MTO-11 CA 10/1000 - przykładowe zdjęcia

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie Lustrzany Teleobiektyw MC MTO-11 CA 10/1000 - przykładowe zdjęcia

Witam.

Mam pytanie czy ktoś miał styczność z obiektywem MC MTO-11 CA 10/1000.Jesli tak to chodzi mi o przykładowe zdjęcia wykonane powyższym obiektywem i opinie o funkcjonalności podczas użytkowania.Czy nie ma problemu z ostrzeniem przy minimalnym otworze f10?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie proszę o opinie.

Pozdrawiam
    Rychu_lhotse

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu_lhotse
    Witam.

Mam pytanie czy ktoś miał styczność z obiektywem MC MTO-11 CA 10/1000.Jesli tak to chodzi mi o przykładowe zdjęcia wykonane powyższym obiektywem i opinie o funkcjonalności podczas użytkowania.Czy nie ma problemu z ostrzeniem przy minimalnym otworze f10?

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie proszę o opinie.

Pozdrawiam
    Mam styczność na codzień - leży u mnie w szafie... :-) a tak na poważnie to przyłączam się do prośby. Nie wiem czy jest sens kupować przejściówkę M42-Canonn EF do tej armaty.
    BTW jako podręczny teleskop z przejściówką kątową do okularu to jest zupełnie ok...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Przede wszystkim ciężar przeszkadza w wygodnym użytkowaniu oraz rozmiary. Trudno wyostrzyć ze względu na wizjer w 300d i raczej długo trwa ostrzenie jeżeli chce się przejść miedzy obiektem ktory jest w minimalnej odległości dla tego obiektywu a obiektem w nieskończoności (minute chyba trzeba kręcić ).

Załączone zdjęcia są robione z ręki. Parametry w EXIF'ie

Na zabawe nim miałem jakieś 10-15 minut. Raczej chyba mało praktyczny obiektyw, chociaż zależy do czego się chce go używać.

Zdjecie 1
    Zdjecie 2

Pogoda nie była dobra, pochmurno było i raczej późna godzina więc trzeba było duże ISO dać. Myśle że w słoneczny dałoby się zejść do ISO 400 albo ISO 200 żeby z reki robić bez problemu.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Mam prośbę snow

Czy dało by radę zrobienie zdjęcia tego samego miejsca obiektywem 18-55 na min ogniskowej 18mm.Da mi to możliwość oceny możliwości tego ''potwora''.

Jeśli to nie problem to prosze zamieść link do zdjęci.

Pozdrawiam.
    Rychu_lhotse

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Powiększenia z MTO są kolosalne, masz 1600 mm na 300D, jednakże to jest obiektyw który trzeba lubić, bo zdjęcia z niego robi się ciężko.
    Grunt to bardzo dobry i ciężki statyw, wężyk, mirror lockup i brak falowania powietrza

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Prosze bardzo:

18mm
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu_lhotse
    Do annaloga miałem wersję 500 mm tego szkła. Cudów się nie spodziewaj. Generalnie wszystkie obiektywy lustrzane mają sporo gorsze parametry optyczne (rozdzielczość) od obiektywów klasycznych, a tutaj dodatkowo musisz brać poprawkę na Made in Russia, lub nawet Made in USSR.

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Dzięki snow

Faktycznie potężne zbliżenie.Tak jak mówił KMV10
    ''Grunt to bardzo dobry i ciężki statyw, wężyk, mirror lockup i brak falowania powietrza''

Tak naprawdę myślę o jakimś długim tele do fotografowania przyrody.Myslę o Pentacon 500/5,6 (M42) ale nie wiem czy optycznie jest godny polecenia.
    Narazie na teleobiektyw z AF ni mam kasy więc opcjonalnie patrzę na manualne pod M42.
    Rychu_lhotse

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kolega używa MTO 1000/10 do fotografowania ptaków. Udało mu się zrobić fotki dość płochliwych podobno żurawi. Co więcej dokupił do tego obiektywu konwerter 2x Taki zestaw wymaga naprawdę bajecznego światła.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Prosze bardzo:

18mm
    Ten facio na zdjęciu to chyba jakiś manekin :-) , zakładam że musiałeś podmieniać szkła, ostrzyć...
    Bokeh pakudny, ale tak to z lustrami bywa...
    Dziwne dla mnie jest to że jak podpinam okular taką np 10mm co mi daje powiększenie 100x to obraz jest żyleta - naprawdę ostry - a tu takie mydełko...Jak sie ma podpinanie bezpośrednio do aparatu w stos. do tzw. "projekcji okularowej". Bezpośrednio podpięty powinien być duużo lepszy?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów