Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Tablo szkolne..

Dopiero zaczyna Awatar M-S
    Miasto
    Ruda Sl.

Question Tablo szkolne..

Witam
    Przygotowuje tablo swojej klasy,jednak zrobione w technologii cyfrowej . Oczywiscie projekt oddamy do drukarni i tak dalej..
    Ale no wlasnie - zabieram sie do tego jak pies do jeza. Jak sobie ukierunkowac prace? Liczyc jaka ma byc rozmiar pliku(wys x szer w calach wydruku) i to *300 dpi ? a moze moge dac mniej? Jak pojdzie do drukarni to moze byc jpg (z powiedzmy zerowa kompresja)? Dlaczego niekiedy wymagaja TIFFa,co to daje? Ile nalezy sie spodziewac za taki wydruk?

I jeszcze cos - moze ma ktos wieksze doswiadczenie w tej materii...moze mozna by zobaczyc jakies projekty? Chodzi mi o "cos"(np.budnek szkoly)w tle i zdjecia nas , kazdy pojedynczo(raczej oficjalnie,chyba kadr "amerykanski" o ile sie nbie myle - pionowy od 'pepka' w gore ) z ladnym bokeh. Chcialbym po prostu zobaczyc jak powinno to wygladac mail lub jakis link? byłbym rad

Dzieki za wszelkie rady/porady8)
    Pozdrowka!
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Jezeli bedziesz dawal do drukarni to proponuje zapoznac sie z Corelem, bo to chyba dobry program aby na duzym formacie umiescic troche zdjec jakis tekst itp. Of course PS tez sie nada :-)
    A co do liczby dpi to zapytaj w drukarni gdzie chcesz to materializowac ile im wystarczy do zdjecia.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

300 dpi w formacie docelowym wystarczy
    zrob sobie szablon np w corelu i powstawiaj ram foty i gotowe
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Bywalec

Domyślnie

Pracuję jako grafik komputerowy i codziennie przygotowuję takie prace do drukarni, dlatego proponuję zapomnieć o Corelu bo jego odwzorowanie koloru i podłączanie profili do pliku poscriptowego jest tragiczne, proponuję InDesign, format najlepiej 205x295 (jeżeli ma być coś ala A4, taki format jest najtańszy w produkcji czyli w druku, środek papier kreda 115, okładka kreda >115.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Bywalec

Domyślnie

Aha, foty oczywiśćie 300dpi w CMYKu (generalnie to cała praca musi być w CMYK), i jeszcze wartało by popytać w drukarni bo czasami potrafią doradzić jakiś inny format i jakość papieru, wtedy może być jeszcze taniej.
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Domyślnie

a ja mam inne pytanie
    jakiego programu użyc aby złożyc tablo do kupy
    aby było jakieś tlo tylko wkładać facjaty. albo zeby to się jakoś fajnie i lekko robiło

choc wiem zę łatwo można to w PS zrobić aczkolwiek potrzebowałbym jakiegoś tła aby było milo
    np coś ala fotki na sznurku przypięte klamerką czy coś w ten desen aby nie było to takie sztuczne
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Domyślnie

Pracuje w firmie, gdzie szefostwo lata i robi zdjęcia w szkołach. Ja natomiast robię tabla. Wszystko składam w corelu.
    puszki + szkła + inne graty

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domini-Q Zobacz posta
    Pracuję jako grafik komputerowy i codziennie przygotowuję takie prace do drukarni, dlatego proponuję zapomnieć o Corelu bo jego odwzorowanie koloru i podłączanie profili do pliku poscriptowego jest tragiczne, proponuję InDesign, format najlepiej 205x295 (jeżeli ma być coś ala A4, taki format jest najtańszy w produkcji czyli w druku, środek papier kreda 115, okładka kreda >115.
    moze najpierw dowiedz sie, co to jest tablo...

a4, okladka, srodek - dobre! dawno sie tak nie usmialem
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Rozdzielczość obrazu powinna być uzależniona od odległości z jakiej będzie oglądany wydruk i tak przy formacie 1:1 odległość 30cm-300dpi, 60cm-200dpi, 120cm-120dpi, 200cm-70dpi, 400cm-35dpi

Bywalec Awatar chyrek
    Miasto
    Słupsk, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    a ja mam inne pytanie
    jakiego programu użyc aby złożyc tablo do kupy
    aby było jakieś tlo tylko wkładać facjaty. albo zeby to się jakoś fajnie i lekko robiło

choc wiem zę łatwo można to w PS zrobić aczkolwiek potrzebowałbym jakiegoś tła aby było milo
    np coś ala fotki na sznurku przypięte klamerką czy coś w ten desen aby nie było to takie sztuczne
    Kamil, nalepiej w Photoshopie albo InDesign. Ja akurat jestem bardziej przyzwyczajony do PS'a i mając gotowy szablon ze zdeterminowanymi ramami pod fotografie, kadruje je tylko odpowiednio i wstawiam.
    Łukasz Chyrek
    canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Uprawnienia umieszczania postów