Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: technika robienia zdjęć ... w ciemni :)

tnts
    Guest

Domyślnie technika robienia zdjęć ... w ciemni :)

Cześć,

Odnośnie techniki robienia zdjęć. Mam nadzieje że znajdzie się jakiś doświadczony "ciemniak"
    - Jakie macie patenty na płukaniu barytu i suszenie (format 30x40 i większy)? (u mnie odbitki leżą w wodzie po kilkanaście godzin - co pare godzin wymiana wody)
    - Jak rozpłaszczyć duże arkusze bez maskownicy? (u mnie plaster dwustronny na stole, ale nie podoba mi się ta metoda)

Domyślnie

polecam zajrzeć tu myślę,że większa szansa na odpowiedź

ad2. ja osobiście przyklejam taśmą po krawędziach, ale wolałbym mieć maskownice 30x40

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

baryt z reguły suszy się na szybie, jest do tego odpowiednia papierowa taśma... a metody płukania ma kazdy swoje z tym ze nie wiem po co robisz to przez kilkanascie godzin ;|

Dopiero zaczyna Awatar DGV
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

co do mocowania - próbował ktoś kiedyś z podsysem (jak np w stołach do sitodruku) ? cichobieżny wentylator kanałowy + odpowiednio przygotowany blat.
    len patentowany :wink:
    EoS40D + 24-105L IS +50 1,8 + zapał

tnts
    Guest

Domyślnie

właśnie myślałem o takim "zassaniu" papieru ale wydaje mi się że to może bardziej przeszkadzać niż pomagać bo papier może wpaść wibracje.
    Chyba za bardzo kombinuje. Papier, taśma i pod powiększalnik.

Płukanie: Wiele godzin dlatego że nie mam jak wprawiać papieru w ciągły ruch więc skuteczność płukania gorsza.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ale skąd Ty wytrzasnałes info zeby płukać kilka godzin? Owszem dłuzej niz plastik czyli z 10-15 minut ale nie godzin....

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

Na pewno jest dobrze wypłukane Co do płukania, niech sobie powolutku woda przepływa przez kuwetę, czyli ustawiasz pod kranem jeden róg kuwety, tak żeby w przeciwnym był "dziobek" z którego się wylewa - wtedy nie mam miejsca w którym woda stoi.
    Co do taśmy - taśma z klejem kostnym
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

tnts
    Guest

Domyślnie

O taśmie wiadomo, mam i używam - o kuwecie też wiem... ale....

Czytałem kiedyś o standardach obróbki archiwalnej i tam płukanie w cieknącej wodzie miało trwać, nie pamiętam już dokładnie, chyba z 3h.
    No i jest też problem z rachunkiem za wodę i ograniczeniami - jedno zdjęcie 30x40 w jednej kuwecie

Myślałem o zbudowaniu sobie jakiegoś rusztowania (jak gril) na zdjęcia, zanurzaniu tego w wodzie i mieszaniu wody jakąś metodą mechaniczną... ale cyfra mnie rozleniwia

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tnts Zobacz posta
    Cześć,

Odnośnie techniki robienia zdjęć. Mam nadzieje że znajdzie się jakiś doświadczony "ciemniak"
    - Jakie macie patenty na płukaniu barytu i suszenie (format 30x40 i większy)? (u mnie odbitki leżą w wodzie po kilkanaście godzin - co pare godzin wymiana wody)
    - Jak rozpłaszczyć duże arkusze bez maskownicy? (u mnie plaster dwustronny na stole, ale nie podoba mi się ta metoda)
    Użyć maskownicy albo przykleić. Niektórzy praktykują delikatne zmoczenie, ale to chyba nie każdy papier lubi, albo szybę (trudne w obsłudze i mogą być odbicia).

Cytat Zamieszczone przez DGV Zobacz posta
    co do mocowania - próbował ktoś kiedyś z podsysem (jak np w stołach do sitodruku) ? cichobieżny wentylator kanałowy + odpowiednio przygotowany blat.
    właśnie myślałem o takim "zassaniu" papieru ale wydaje mi się że to może bardziej przeszkadzać niż pomagać bo papier może wpaść wibracje.
    Znane i powszechnie stosowane (przynajmniej za granicą). Jeżeli wentylator będzie wydajny i otwory nie za duże, to nic nie będzie złego się działo. Google: vacuum easel.

Papier, taśma i pod powiększalnik.
    Tak robi wielu moich znajomych i są zadowoleni.

Uprawnienia umieszczania postów