Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Porysowana matryca przez serwis na Czapskich - Canon 5D

Domyślnie Porysowana matryca przez serwis na Czapskich - Canon 5D

Proszę o pomoc, co waszym zdaniem powinienem robić?

Oddałem do czyszczenia mojego 5D do wyżej wspomnianego serwisu w Krakowie, na ulicy Czapskich. Niestety następnego dnia przy odbiorze Pan poinformował mnie, że jest problem z moim aparatem

Po kilku pierwszych ruchach przy standardowym czyszczeniu Propanolem i wacikami Pan zauważył rysy na matrycy. Gdy to zobaczyłem, myślałem że zejdę... Wielkie krechy w dolnym rogu!

Pan przekonuje że to nie jego wina, bo to nawet nie są rysy tylko filtr który znajduje się przed matrycą został starty i że miał już kiedyś taką sytuację, gdy czyścił wcześniej matrycę aparatu, która była zamoknięta. Ja nie wiem czy mój aparat przeżył kiedyś coś takiego bo kupiłem używany.

Teraz będę czekał 2 tygodnie aż Pan coś wykombinuje - weźmie filtr z innego aparatu (jeśli się uda) i wymieni.

Czy wierzyć w tą historię? Czy to z moim aparatem jest coś nie tak czy po prostu Pan zepsuł, porysował i tyle? Oddając sprzęt do serwisu o tak dobrej opinii w Krakowie spodziewałem się profesjonalnego potraktowania mojego sprzętu...

Może nie powinienem zostawiać sprzętu w tym serwisie, bo jeszcze bardziej popsują? Czy w serwisie na Żytniej wymieniają tą przednią szybkę czy trzeba wymieniać całą matrycę?
    KRK Studio

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

W razie czego na Żytniej wymienią Ci filtr, poszukaj kosztu w wątku o CSI.

EDIT. jednak nie wymieniają... http://www.canon-board.info/showpost...9&postcount=16
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeżeli aparat był z drugiej ręki to mogło sie z nim coś dziać i dlatego był sprzedany.
    O serwisie na Czpskich słyszałem same dobre rzeczy. Samo to, ze powiedział o tych rysach może świadczyć, ze to nie jego wina- gdyby porysowął Ci matryce mógłby przyciąż głupa i nic nie powiedzieć. A oglądałeś matryce po kupnie aparatu? Jeżeli nie to ciężko będzie stwierdzić czyja to wina;/

Domyślnie

Oglądałem, Pan sam stwierdził że to czynności wykonywane przez niego doprowadziły do takiego stanu. Pokazał mi zdjęcia z matrycy przed i po czyszczeniu, chyba nie ma wątpliwości w tym wypadku.
    KRK Studio

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beeliende Zobacz posta
    Pan przekonuje że to nie jego wina...
    Cytat Zamieszczone przez beeliende Zobacz posta
    Pan sam stwierdził że to czynności wykonywane przez niego doprowadziły do takiego stanu.

To ja już nie rozumiem.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    To ja już nie rozumiem.
    Ja to rozumiem tak: zawsze tak czyści i nic się złego nie dzieje. Jedynie w tym egzemplarzu i w innym, który był zawilgocony, zeszła powłoka z filtra.

Domyślnie

Nie jego wina, ponieważ stan filtra sprawił, że przeprowadzone przez niego czyszczenie przetarło filtr. (tezmarek wyżej dobrze to rozumie)

Dlatego zapytałem czy należy w to wierzyć
    KRK Studio

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    W razie czego na Żytniej wymienią Ci filtr...

EDIT. jednak nie wymieniają...
    Sam filtr w 5D na pewno wymienią tutaj:
    http://fotoelektronik.pl/index.php?o...tact&Itemid=49

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

masz może jakieś zdjęcie, na którym widać efekt tego porysowanego filtra?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Byłem na Czapskich po raz 2. Pan pokazał mi pod mikroskopem co się stało. To chyba rzeczywiście to nie są rysy tylko odpryski...

Na matrycy miałem wcześniej cieniutką ryskę, która nie była widoczna na zdjęciach. Obok są wspomniane wcześniej (znacznie szersze niż rysa) podłużne, nierównej grubości, odpryski czegoś co pokrywa filtr. I to już widać

Pan obiecał że bierze to na siebie i zobaczy co da się zrobić. Muszę czekać min. tydzień. Dam znać jaki będzie finał.
    KRK Studio

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów