Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Manual focus - katorga czy można się przyzwyczaić ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Manual focus - katorga czy można się przyzwyczaić ?

Cześć,

Od jakiegoś czasu zamierzam kupić szerokokątny obiektyw pod APS-C. Dość obiecująco wyglądają zapowiedzi Samyanga 14/2.8... jedyne czego się obawiam to brak autofocusa... czy dam radę ręcznie ostrzyć ?

W fotografii pejzażowej/architektury brak AF nie stanowi chyba wielkiego problemu - sceneria jest nieruchoma, a przy 14mm i f/8 wszystko za 1.3m jest już ostre. A w razie czego zawsze można użyć statywu i Live View z powiększeniem.

Natomiast ja przynajmniej połowę zdjęć chciałbym robić ludziom/grupom ludzi we wnętrzach (stąd potrzebuję jasnego f/2.8) - podobne ujęcia jak poniżej. Dam radę z MF-em ? Można polegać na diodzie potwierdzenie focusa w 450D ? Bo w Canonach z niższej półki wizjery nie są zbyt duże i raczej "żylety" bez Live View się nie złapie...

Następny obiektyw o zbliżonych parametrach i z AF-em to dopiero Tokina 11-16/2.8, która wprawdzie nie ustępuje Samyangowi, ale kosztuje niemal 2 razy tyle...

Dzięki !

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja robię dużo manualnie - co prawda w 5d jest większy wizjer - bo w ciężkich warunkach np pod słońce AF wysiada. samo 5d mistrzem AFa nie jest i do tego punkty są skupione w centrum, co jest dużym utrudnieniem przy reportażu ślubnym. kupiłem precyzyjną matówkę i z czasem przychodzi coraz większa wprawa. Jeff Ascough zresztą do tej pory ostrzy wszystko manualnie.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

W szerokim kącie brak AF nie powinien tak bardzo przeszkadzać, a jeżeli do tego pierścień ostrości chodzi w miarę luźno to jest miód malina, ręce się nie zmęczą I można bez patrzenia w wizjer ostrzyć. Przy dłuższych szkłach na xxxD mogą być problemy, i raczej dobrym rozwiązaniem jest matówka precyzyjna.

Początki nałogu

Domyślnie

zależy jaką masz puszkę w XXXd to raczej ciężko na standardowej matówce (Chociaż przy szerokim kącie masz duzę GO) dzisiaj bawiłem się trochę 50d to tam jest matówka gigantyczna i ostrzenie na manualu to sama przyjemność

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pachura Zobacz posta
    Cześć,

Od jakiegoś czasu zamierzam kupić szerokokątny obiektyw pod APS-C. Dość obiecująco wyglądają zapowiedzi Samyanga 14/2.8... jedyne czego się obawiam to brak autofocusa... czy dam radę ręcznie ostrzyć ?

]
    jesteś pewien, że nie ma AFa? Niedawno czytałem test tego obiektywu (z mocowaniem nikon) i zdaje mi się, że autofocus był, co prawda niezbyt trafny jak się okazało...

Czy matówka precyzyjna "działa" analogicznie do tej z aparatów analogowych? (z klinem)

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    jesteś pewien, że nie ma AFa? Niedawno czytałem test tego obiektywu (z mocowaniem nikon) i zdaje mi się, że autofocus był, co prawda niezbyt trafny jak się okazało...
    jesteś pewien że czytałeś o Samyangu? Samyang produkuje wyłącznie szkła MF

Czy matówka precyzyjna "działa" analogicznie do tej z aparatów analogowych? (z klinem)
    tak, tak samo.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

"fatalna praca pod ostre światło"

Założyłem, że chodzi o AF
    W takim razie szkło spadło w moich oczach.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

"fatalna praca pod ostre światło"

Założyłem, że chodzi o AF
    W takim razie szkło spadło w moich oczach.
    chodziło o powłoki antyodblaskowe, które de facto po tych recenzjach i testach Samyang postanowił poprawić i ostatnio wypuścił poprawioną wersję 14. Szczerze to jest to chyba najlepsza 14 w tak przystępnej cenie, a brak AF akurat w tym szkle nie powinien przeszkadzać. W fishu 8mm myślałem o zaklejeniu czymś pierścienia ostrości bo do niczego mi się nie przydaje.

Domyślnie

Nie, nie ma co się bać MF... A już przy UWA to w ogóle...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Coś już napisał Awatar optick
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a ja od 2 dni mam manualne antyki AUTO REUVENON w 3 odsłonach i jestem mega pod jarany. Z potwierdzeniem ostrości super praca. Nawet udało mi się ptaka w locie ustrzelić teleobiektywem z dziurą 2,8 (bo przysłona niestety w nim nie działa) taki survival mały
    EOS 500D szkła: Auto Revuenon 50/1.4; 135/2.8; 28/2.8 lampka 580 EX II statyw FOMEI Magnesium PRO 400 glowica FOMEI MHO10 + UV i polaryzacyjne
    KIEV19 50;/f2

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów