Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Nagrywanie zdjęć

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie Nagrywanie zdjęć

Witam serdecznie mam pytanie w jaki sposób nagrać zdjęcia na płytę dvd? Otóż mam 2500 zdjęć czyli gdzieś okolo 25 gb chciałbym idealnie wypełnić zdjęciami płytę dvd Program jaki posiadam to ashampoo. Może jest jakiś prosty sposób aby z tej liczby zdjęć wybierać pakiet o określonej wadze i nagrywać na płytę. Za wskazówki serdeczne dzięki.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Możesz użyć funkcji w darmowym programie Google Picasa.
    Najpierw dodajesz do biblioteki wszystkie zdjęcia, następnie uruchamiasz funkcje
    Narzędzia--> Utwórz kopię zapasową zdjęć...
    Następnie określasz które foldery mają znaleźć się w kopii zapasowej. Jeśli wszystkie, klikasz "wszystkie" Program oblicza ile miejsca zajmują zdjęcia i ile płyt CD lub DVD będzie potrzeba. U mnie wychodzi 121 GB czyli 191 CD lub 28 DVD.

Następnie wkładasz pierwszą czystą płytkę i klikasz "nagraj". I ldaej program będzie prosił o wkładanie kolejnych płyt informując po dordze którą płytę nagrywasz.

Plusem tego rozwiązania jest to, że wszystkie informacje które dodasz do zdjęć w programie Picasa (tagi, lokalizacja zdjęć na mapie, niedestrukcyjna obróbka, albumy etc.) zostaną skopiowane wraz ze zdjęciami i po odtworzeniu kopi zapasowej będziesz miał to samo co przed kopią zapasową.

Można mieć dostęp do poszczególnych zdjęć na płytach, bez przywracania całego backupu, ale nie masz wpływu na to jakie zdjęcia gdzie trafią ani spisu gdzie jest jakie zdjęcie. Zdjęcia są chyba datami segregowane.

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

Znalazłem taką opcję w programie Ashampoo jak wcześniej nie mogłem na to wpaść. Po prostu wybieram katalog robię backup i to wszystko program sam informuje mnie o kolejnych płytach. Pozdrawiam i dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez manfred1 ; 27-01-2010 o 19:42

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie używam super nowoczesnych nagrywarek, ponieważ uważam je za największe zło.
    Nero z przyjemnego programu do nagrywania stał się kombajnem, który uruchamia się dłużej niż mój system operacyjny. Totalne zamulacze kompa, które wszędzie wtryniają swoje wtyczki i powiązania.

Nie napisałeś co tak naprawdę chcesz osiągnąć. Czy zdjęcia na poszczególnych płytach mają dać się otworzyć bez przywrócenia całości? Czy chcesz aby była możliwość łatwego wyszukania zdjęcia, w sensie mieć spis na której płycie jakie zdjęcie się znajduje?

Gdyby podejść dosłownie do tego co napisałeś, czyli wypełnić płyty DVD do pełna, to można zwyczajnie spakować cały folder ze zdjęciami jakimś programem archiwizującym (Winrar, Winzip, IZarc, Peazip, 7Zip) i ustawić, żeby archiwum podzielił na wielkość płyty DVD. Wtedy wszystko o co pytałeś masz pełnione, płyty DVD wypełnione. Oto przykład z Peazip.

W efekcie masz kilka plików wielkości idealnie płyty DVD i pozostaje je ponagrywać na płyty.

Ale musisz zgrać zdjęcia ze wszystkich płyt, żeby dobrać się chociażby do jednego zdjęcia, a awaria chociaż jednej płyty spowoduje utratę wszystkich zdjęć. Przynajmniej w teorii.

A na koniec zapytam tak. Dysk 500GB można dziś kupić taniej niż za 200zł. Nie lepiej kupić taki dysk i jednym kliknięciem robić backup wszystkich zdjęć co jakiś czas i nie przejmować się dzieleniem na mniejsze części? Płyty DVD też kosztują i mają ograniczoną trwałość.

Tak, tylko nie wiesz w jaki sposób ten Ashampoo to nagrywa, czy będziesz miał dostęp do poszczególnych zdjęć, na poszczególnych płytach czy nie. Z resztą wygląda, że robi to dokładnie tak jak Picasa.

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

Chciałbym w prosty sposób 2500 zdjęc ktore mam w jednym katalogu wypalić na tylu płytach aby każda była zapełniona w ten sam sposób i aby następnie sięgać do pojedynczych płyt i przeglądać zdjęcia. Oczywiście mam dysk ale biegam z nim tu i tam i dodatkowo wypalam sobie płyty. Jednostkowo taniej być może nie trwalej ale trzeba ufac producentom i ich zapewnieniom

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to Picasa robi dokładnie to, co chcesz, ale być może program, którego używasz do wypalania również, tego nie wiem.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sid, po co (nieskutecznie) kompresować zdjęcia, które już są skompresowane? Dzięki temu uniemożliwiasz ich podejrzenie bezpośrednio z płyty.
    Do nagrywania płyt polecam darmowy ImgBurn.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    ... ale trzeba ufac producentom i ich zapewnieniom
    O to, to właśnie!
    A jak coś się pokićka, to wysyłać im rachunki za straty!
    C-F-K - forever

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Sid, po co (nieskutecznie) kompresować zdjęcia, które już są skompresowane? Dzięki temu uniemożliwiasz ich podejrzenie bezpośrednio z płyty.
    Oczywiście masz racje, jak pewnie zauważyłeś nawet wymieniłem te wady przy tym rozwiązaniu. Zdjęcia nie zmniejszą już swojej objętości, a paradoksalnie mogą nawet zwiększyć objętość przy pakowaniu, nie dają się podejrzeć, a uszkodzenie jednego nośnika powoduje utratę wszystkich (większości) danych.

Ta rada była moją reakcją na jedyny warunek jaki postawił pytający, jak podzielić zdjęcia wypełniając płyty do pełna, nie wspominając nic o katalogowaniu czy dostępie do poszczególnych zdjęć. To jest jeden ze sposobów. Sam bym tak nie zrobił, ale tak się kończy nieprecyzyjne określenie wymagań. Zwróciłem na to uwagę i poprosiłem o doprecyzowanie. Wszystko jest, wystarczy przeczytać.

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Do nagrywania płyt polecam darmowy ImgBurn.
    I ten właśnie stosuję. Tylko i wyłącznie ten, nie cierpię Nero i innych podobnych do niego programów. ImgBurn jest dla mnie strzałem w dziesiątkę i trzymam się go od kilku lat.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozwiązanie z płytkami ma tą zaletę, że płytki są tanie.
    Wadą, niewiarygodna zawodność.

Nagrywanie "do pełna" jest ryzykowne, bo najczęściej ulegają uszkodzeniu krawędzie płytek. Lepiej jeśli już, dać im trochę luzu i pakować tematycznymi folderami. Płytki zdublować i schować kopię do ciemnej szafy.
    Swego czasu bawiłem się w nagrywanie, ale to porzuciłem. Za dużo zabawy, a gwarancja niewielka.

Dobrym pomysłem jest zakupienie doku na dyski sata - robisz kopię na dysk, wypinasz i odkładasz na półkę. Awaryjność twardych jest niższa niż płytek, nawet tych "klasowych".
    Policz objętości i koszty, czas przy nagrywaniu i rób co uważasz.
    C-F-K - forever

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów