Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Widział ktoś moze aparat dla leworęcznych?

Smile Widział ktoś moze aparat dla leworęcznych?

Tak sie właśnie zastanawiam ze leworęczni są trochę dyskryminowani. Pewnie zdecydowanie lepiej korzystałoby sie osobie leworęcznej z Body które miałoby uchwyt i spust migawki z lewej strony. Moze widział ktoś z was coś takiego w sieci [jak tak to poproszę linka]

ps. jestem praworęczny

Bywalec
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Kiedyś była robiona taka lustrzanka (chyba chinon) dla prawo i leworęcznych, ale dzisiaj pozostawiałaby bardzo wiele do życzenia. Sam muszę sobie z tym radzic i jakoś się przyzwyczaiłem
    To forum jest beznadziejne

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Spust po prawej stronie to chyba kwestia przyzwyczajenia. Ja jestem leworęczny i spust migawki po prawej stronie kompletnie mi nie przeszkadza.
    Używam też nożyczek i otwieraczy do puszek dla praworęcznych.
    Do tego stanu rzeczy przywykła chyba większość leworęcznych, więc i producenci nie będą zbytnio się wysilać.
    Jeśli chodzi o aparat to może taki: http://www.wackyplanet.com/leca.html

A kodak proponuje trzymać swoje aparatu do góry nogami: http://www.kodak.com/global/en/servi.../faq0115.shtml
    Paranoja
    A tu piszą, że Canon nie będzie robił aparatów dla leworęcznych:
    http://photonotes.org/articles/begin...q/cameras.html

"I’m left-handed, but EOS cameras are all designed for right-handers. Do I have any choices?

Sadly, no. You just have to get used to it.

Canon have never made EOS cameras designed for left-handed users. All the major controls are located on the right-hand side of the camera, and the viewfinder also assumes you’re right-eyed unless you enjoy jabbing your eye with your thumb. I guess you could use the camera held upside-down if you find the usual orientation to be hard to use, though operating the shutter release with your thumb is a drag. You can buy a left-handed point and shoot if you don’t mind eschewing SLRs. But other than that this problem is unfortunately another example of the tyranny of the majority."

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Sęk w tym, że tak po prawdzie to nie ma ludzi leworęcznych.
    Są praworęczni i oburęczni.
    A kto Ci to powiedział???? W takim razie może i praworęcznych nie ma?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja tylko pisze lewa... wszystko inne robie prawa Ciekawe czy latwiej bylo by mi obslugiwac aparat dla leworecznych
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Więc udowodniłeś istnienie osób oburęcznych. Skąd wniosek, że nie ma leworęcznych?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

hehe dobrze że canon nie radzi trzymać lustrzanek do góry nodami. [wyobraźcie sobie gościa z 1DMarkII do góry nogami]

Bywalec Awatar Anvers
    Miasto
    Sz-cin/Wa-wa

Domyślnie

Ciekawe, ze w strzelectwie robi sie sprzet dla leworecznych.
    Canon 30D, 17-40/4L, 70-200/4L IS, 679B/234RC, Slik Pro 400DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anvers
    Ciekawe, ze w strzelectwie robi sie sprzet dla leworecznych.
    Na pewno. W broni z ręcznym przeładowaniem (np. KBKS) zamek może przeszkadzać w celowaniu.

Proponuję fajną sronkę o leworęcznych - jest tam do nabycia m.in. kompakt ze spustem po lewej stronie.
    http://leworeczni.pl/sklep.php?categ...7d05a40e2ac1ed
    Qrde! nawet nie sądziłem, że do tylu rzeczy codziennego użytku leworęczni musieli się przystosować!
    Są m.in.: klawiatury, noże a nawet portfele.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    "[...]Leworęczność nie jest całkowitym przeciwieństwem praworęczności gdyż osoby takie używają na zmianę lewej i prawej ręki, choć dominuje ręka lewa. [...]"
    "Leworęczność" - Dr Susanne Haag, Wyd. Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne ISBN: 83-89120-33-X
    Może coś w tym być.
    W sumie to ciekawe, czy praworęczni byliby w stanie przestawić na używanie lewej ręki, gdyby żyli w świecie mańkutów?
    Proponuję mały teścik - przecięcie kartki nożyczkami trzymanymi w lewej dłoni. Mi wychodzi 8)

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów