Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Mocowanie softboxa do statywu, jak?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie Mocowanie softboxa do statywu, jak?

Może ktoś zna jakieś patenty na mocowanie softboxa do statywu oświetleniowego? Normalnie softbox zakłada się na lampę i lampę mocuje do statywu, ale ponieważ zamierzam używać softboxa z lampami systemowymi ten sposób odpada. Są softboxy reporterskie ale za małe, max 70x70 a mi potrzebny jest mniej więcej 80x100-120 lub okta 120.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Może nawierś otwór w uchwycie softboxa. Większym problemem będzie rozproszenie światła lampy. Palnik lampy studyjnej jest niczym nie osłonięty i błyska we wszystkich kierunkach.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Miasto
    wawa

Domyślnie

Na razie nagwintowałem jeden z otworów na pałąki (jest ich 2x więcej) i kupiłem śrubę, 1 cm średnicy ale nie bardzo wiem co z tym zrobić dalej. W softboxie będą 3 lampy na raz więc myślę że ustawione na 24 mm dadzą radę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Na tym filmie (1:40) do softboxa podłączony jest uchwyt na parasolkę i lampę, mam coś takiego ale nie mam pojęcia jak to połączyć razem bez zamawiania u tokarza specjalnego trzpienia. Może są w sprzedaży jakieś softboxy z mocowaniem statywowym?
    Ostatnio edytowane przez pank ; 25-01-2010 o 13:05 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeśli chodzi o 1 lampę i 1 softbox:
    MMM w wątku o przewodowym wyzwalaniu wrzucił ładne poglądowe zdjęcie zaprzęgnięcia 580ex w softbox.

Żeby nie wiercić dziur i montować jakiś płaskowników itd swój 60x90 montuje na statywie za pomocą zacisku do tła

Miasto
    wawa

Domyślnie

Myślałem o tym ale zacisk wydaje mi się za słaby żeby utrzymać duży softbox z 3 lampami.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Prawda, może być za słaby, u mnie nie utrzymuje wcale lampy tylko mocuje sam softbox wiec jest ok.

Nie wiem jaki masz pomysł żeby 3 lampy zmieścić ale może to Ci pomoże albo naprowadzi?

Tak McNally mocował lampki na pustyni co prawda bez softboxa ale może któryś zacisk lub przegub da się zastosować.
    opis i więcej zdjęć na strobistowym flickr i blogu
    Ostatnio edytowane przez MarcinG ; 25-01-2010 o 13:29

Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinG Zobacz posta
    Nie wiem jaki masz pomysł żeby 3 lampy zmieścić ale może to Ci pomoże albo naprowadzi?
    No tak, gapa ze mnie. Miałem dać linka i nie dałem:
    http://www.youtube.com/watch?v=ESC54Gu4BC8

Domyślnie

Mam softbox z mocowaniem bowens'a (do tego lampa systemowa) i tez nie mam pomyslu jak zrobic mocowanie do statywu studyjnego tak, zeby mozna bylo tym softem poruszac gora/dol ... jakies pomysly?

Btw. softbox 80x120

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Pank, mozesz zrobic jakies zdjecia pogladowe tego co masz juz ? Tzn masz wkrecona srube w pierscien softboxa, masz statyw i uchwyt na lampe + parasolke ? Konkretnie chodzi mi o zdjecia tego uchwytu na lampe i parasolke od strony mocowania, bo wierze ze tylko tutaj jest problem zeby polaczyc z pierscieniem softboxa ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów