Strona 87 z 99 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 983

Wątek: Samsung NX

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Samsung NX

Oops, to nie wiedziałem. Mam tylko 430EX i 580EX w pierwszych wersjach.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Plessis Zobacz posta
    W NX5 aby przy ostrzeniu powiększyć obraz należy nacisnąć OK - w wybieraku. Najlepiej robić to w priorytecie A. Można w M ale wtedy ciemnica jest. Mówię o obiektywach manualnych innych firm.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
    Wielkie dzięki za tę poradę! Skąd wiedziałeś/Gdzie to znalazłeś? Bo w instrukcjach oczywiście nie ma ani słowa!
    Do tej pory mordowałem się ustawiając ostrość bez powiększenia.
    W NX100 można jeszcze wybrać w menu opcję MF Assist = FA - taki zielony słupek z czerwoną kreseczką - im wyższy, tym ostrzej. NX10 nie ma tej opcji.

A w ogóle, to kupiłem NX100 i NX10 (wiadomo gdzie, używane) z myślą o użyciu obiektywów M39 od Zorki (przez adapter) - Jupiter 3 1,5/50 i Jupiter 9 2/85. Nie są to rewelacyjne obiektywy, ale jest trochę zabawy.

Do swego rodzaju prawie makro mogę polecić podłączany przez adapter M42 radziecki obiektyw MC Industar 61 L/Z 2,8/50 - ma przysłonę preselekcyjną, więc można "w ciemno" jednym ruchem przymknąć przed zdjęciem do ustawionej wartości, a nastawia się własnym ślimakiem na 30 cm. (Co prawda ja go podłączam przed dwa adaptery - NX-> Pentax K i Pentax K -> M42, bo nie mam bezpośredniego adaptera NX->M42). W ten sam sposób podłączam starego Heliosa 44-2, również z przysłoną preselekcyjną. Z tymi obiektywami można łatwo użyć tanich pierścieni pośrednich M42 albo i mieszka do prawdziwego makro.

--- Kolejny post ---

A z lampami błyskowymi do NX jest niestety problem; w TTLu działają wyłącznie firmowe SEF-15A, SEF-20A i SEF-42A. Nawet kabla przenoszącego TTL nie udało mi się kupić (próbowałem z kablami do Nikona, Pentaxa, i uniwersalnym) - niestety, żaden z nich nie ma styku dla "lewego górnego" styku, i działa jedynie standardowy środkowy styk synchronizacyjny.

PS. To mój pierwszy wpis tutaj, pozdrawiam wszystkich.

Czy ktoś używa adaptera NX / M39 i obiektywów M39 z Samsungiem ?
    Model Samsunga dowolny.
    Jeżeli tak to czy jest z tego jakiś ciekawy efekt ?

No, napisałem wyżej, że właśnie po to kupiłem NX100 i NX10. Próbowałem Jupitera 3 1,5/50, Jupitera 8 2/50, Jupitera 9 2/85, Industara 50 3,5/50 i Industara 61 L/D 2,8/53. Szerokokątny Jupiter 12 2,8/35 ma szeroką i mocno wystającą do tyłu tylną soczewkę, która w aparatach Zorki dotyka prawie do roletek migawki; nie mieści się ona w komorze Samsunga, więc tego obiektywu nie mogłem wypróbować.
    Wszystko to są stare obiektywy, ze słabymi powłokami przeciwodblaskowymi, i ogólnie tak sobie skorygowane (może z wyjątkiem Industara 61 od Feda), więc przy pełnym otworze obraz jest nieco rozmydlony i nieszczególnie ostry i kontrastowy (ale to można poprawić ustawieniami aparatu), natomiast zabawa z małą głębią ostrości jest przednia! Oczywiście ostrość ustawia się ręcznie, i do niedawna męczyłem się strasznie, nie wiedząc tego, co napisał Plessis - że z obiektywem niefirmowym można włączyć powiększenie obrazu naciskając OK. Ekspozycję można nastawiać tylko w trybie A lub M, przy każdym innym nastawieniu aparat sygnalizuje "Check the lens!" Można też oczywiście filmować, ale tylko w trybie ekspozycji A. Fajny efekt zwiększającej się alb o zmniejszającej głębi ostrości uzyskuje się zmieniając przysłonę w czasie filmowania - jeśli robi się to bardzo powoli, aparat płynnie kompensuje ekspozycję i skoki jasności obrazu nie są zbyt widoczne. Oczywiście ustawiając ręcznie ostrość i przysłonę fotografuje się znacznie wolniej niż współczesnymi aparatami automatycznymi, przypomniały mi się dawne czasy, gdy fotografowałem Zorki 4K. To trochę tak jakby to był ten Zorki, ale z cyfrową tylną ścianką... ;-)
    NX10 ma tę irytującą właściwość, że w trybie M symuluje na ekranie efekt prześwietlenia lub niedoświetlenia; w NX100 można to wyłączyć i obraz ma wtedy stałą jasność.
    Ogólnie duża frajda, ale oczywiście z ograniczeniami.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 17-01-2013 o 00:25

Dzięki za informację.
    Mam jeszcze ze starych zapasów Jupiter 8 - 50/2.0 i po ostatnich próbach z obiektywami M42 nie mam pewności czy warto ?
    Czy mógłbyś wysłać mi na maila ( podam na PM ) jakieś jpg-i ( z aparatu bez obróbki ) z NX10 z tym obiektywem ( czyli Jupiter 8 ).
    Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 17-01-2013 o 14:40

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Samsung zaprezentował na targach CES nowego NX300 ze wsparciem 3D cokolwiek to znaczy...Ciekawe jak ten model się spiszę w boju...

Jeżeli Samsung nie wyeliminuje 2 podstawowych wad tych aparatów :

- totalne i niemożliwe do wyłączenia odszumianie
    - makabryczną wielkość plików raw

to zaprzepaści szansę istnienia na rynku z naprawdę udanymi bezlusterkowcami.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

To ciekawe co piszesz, nie znałem takiej opinii o Samsungu. Może NX300 będzie lepszy w kwestii szumów...

Samsung zastosował trochę inną filozofię niż np. Fuji
    Odszumia dosyć mocno jpg-i w całym zakresie iso.
    Fotki wychodzą oczywiście ładne ale kosztem detalu.
    A szkoda.
    To dobry sprzęt i mógłby być jeszcze lepszy gdyby Samsung się postarał.

Samsung nie gra jeszcze w pierwszej lidze producentów fotograficznych, i popełnia błędy, jakie liderzy popełnili już dawno temu, i teraz posiadają know-how i doświadczenie, które Samsung dopiero zdobywa, dlatego Samsungi łączą w sobie rozwiązania bardzo fajne i niezbyt udane.
    Znam co prawda tylko NX10 i NX100, ale potwierdzam, że lepsza jakość JPGów i mniejszy rozmiar RAWów bardzo by tym aparatom pomogły.
    Do tego jest trochę niedostatków funkcjonalnych - np. bardzo pomogłoby większe albo regulowane powiększenie obrazu przy ustawianiu ostrości, albo bardzo przeszkadza to, że NX10 w trybie M symuluje wynikową jasność zdjęcia i nie można tego wyłączyć (ten błąd poprawiono już w NX100, dodano też wskaźnik ostrości w postaci zielonego słupka z czerwoną kreską). Ale ogólnie są to bardzo fajne i przyjemne w użyciu aparaty, jeśli użytkownik może pogodzić się z ich niedostatkami i zdać się na pewien kompromis. Na pewno nie bez znaczenia jest atrakcyjna cena modeli starszych.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 26-01-2013 o 00:31

Strona 87 z 99 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów