Strona 92 z 99 PierwszyPierwszy ... 42829091929394 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 983

Wątek: Samsung NX

Domyślnie Odp: Samsung NX

homesicalien orientujesz sie czym sie rozni ten NX1100 od NX1000??
    i drugie pytanie -> warto doplacic do NX300??

Początki nałogu Awatar homesicalien

Z tego co mnie wiadomo, NX1100=NX1000+Lightroom+autoshare(taka z d... funkcja).
    Jak Ci nie zależy na Lightroomie, lepiej brać NX1000. Tym bardziej, że trudno znaleźć NX1100 poniżej 1700, a NX1000 łatwo poniżej 1200.
    NX300 2x droższy, nowsza matryca (podejrzewam, że trochę lepsza), 1/6000 zamiast 1/4000, większy odchylany dotykowy wyświetlacz, chyba lepszy af.
    Przy takich kwotach samsung ma chyba większą konkurencję niż dla ~1000zł.

i tylko takie roznice pomiedzy NX1100 a NX1000? moze algorytmy poprawili? bo nie mala roznica cenowa ;/
    Co do NX300 ma ponoc af hybrydowy ponoc - test-> link
    lepszy procesor - RAWy mniej zajmuja - mimo wiekszej ilosci MPx ok 20mb a nie jak w innych ok 30mb ponoć.
    Sam juz nie wiem czy dokladac do NX300....czy lepiej konkurenta E-LP5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Jeśli komuś bardzo zależy, to niektóre sklepy sieci Euro RTV mają w sprzedaży bezpośredniej naleśnik 20/2.8 za 599,- Głównie Szczecin, ale też pojedyncze sklepy w całym kraju.

Dla ewentualnie zainteresowanych: pojawiły się w końcu (głównie na ebay) kable TTL do lamp błyskowych do Samsunga NX, oraz pierścienie pośrednie do makro (10 + 16 mm). Kabel już wypróbowałem - działa!.

Dotarły do mnie pierścienie pośrednie Fotga do Samsungów NX.

Komplet składa się z dwóch pierścieni o grubościach 10 i 16 mm. Pierścienie wykonane są z tworzywa i oczywiście mają wszystkie potrzebne styki elektryczne, i porządnie wykonany zatrzask do blokowania obiektywu.

Bagnet wchodzący w otwór w aparacie wydaje się być wykonany z aluminium, ale nie dam głowy, czy nie jest to srebrzony plastik - choć w dotyku ma chłód metalu w porównaniu z plastikiem.
    Od strony mocowania dla obiektywu jest (chyba) metalowy pierścień, ale zaczepy bagnetu trzymające obiektyw są czarne i wykonane z tworzywa, stanowią chyba część pierścienia.

Ogólnie do wykonania nie mam zastrzeżeń.

Przy pierwszych próbach "wyszła" ważna sprawa. Samsungi NX mają wewnątrz bagnetu mechaniczny czujnik zamontowania obiektywu - dlatego bez obiektywu albo jakiegoś pierścienia czy adaptera wyświetlany jest jedynie komunikat "Lens detached / Obiektyw odłączony" i nie można zrobić zdjęcia ("No lens / Brak obiektywu"). Jeśli przy włączonym aparacie zamontuje się obiektyw (pierścień, adapter), mechaniczny czujnik powoduje, że pojawia się napis "Lens attached / Obiektyw przyłączony".
    Otóż przy próbach z pierścieniami okazało się, że po wciśnięciu tego czujnika prawdopodobnie aparat podejmuje - tylko jednokrotną - próbę odczytania danych obiektywu.
    Jeśli do włączonego aparatu podłączy się pierścień, a potem do niego podłączy się obiektyw, aparat nie jest w stanie prawidłowo odczytać informacji o obiektywie! Nie pojawia się liczba przysłony, nie działa AF ani OIS, ale na ekranie pojawiają się ramki AF, tak, jakby obiektyw jednak był podłączony.

Stąd płynie doświadczenie: przy zakładaniu pierścieni, przy włączonym aparacie, należy NAJPIERW założyć pierścień na obiektyw, a POTEM obiektyw z pierścieniem zamontować w aparacie - tylko wtedy aparat prawidłowo skomunikuje się z obiektywem.
    Jest to trochę niewygodne, jeśli np. nie trafi się z grubością pierścieni, i dokłada się albo zdejmuje drugi pierścień, itd.

Oczywiście problemu można uniknąć, zawsze wyłączając aparat przez zmianą pierścieni czy obiektywu. Po włączeniu aparatu z ostatecznie zamontowanym obiektywem z jednym bądź dwoma pierścieniami wszystko jest w porządku.

A teraz szybkie doświadczenia z obiektywami, które mam, i aparatami NX10/11/100:

2,4/16 - wątpliwa użyteczność. Uzyskuje się ostry obraz przedmiotów w odległości zaledwie paru mm od przedniej soczewki obiektywu. Jeśli zadziała AF, obiektyw uderza o fotografowany przedmiot.

2/30 - znacznie lepiej, ale wychodzi silna krzywizna pola tego obiektywu. Ostry jest tylko środek, brzegi BARDZO rozmyte. Oczywiście domykanie przysłony trochę pomaga.

20-50, 18-55 - przy krótkich ogniskowych z oboma pierścieniami fotografuje się kurz na przedniej soczewce, ale dłuższe ogniskowe całkiem użyteczne.

50-200 - całkiem niezłe makro, z większych odległości.

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Mam pytanko do posiadaczy NX1000... jak głośna jest praca migawki?
    Pozbyłem się Nexa bo kłapał dziobem jak moja była teściowa i szukam czegoś cichego, a najlepiej zupełnie bezgłośnego.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez DarekB Zobacz posta
    Mam pytanko do posiadaczy NX1000... jak głośna jest praca migawki?
    Pozbyłem się Nexa bo kłapał dziobem jak moja była teściowa i szukam czegoś cichego, a najlepiej zupełnie bezgłośnego.
    No to tylko Fuji lub inny (Ricoh GR ? ) co ma centralną migawkę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

W pełni elektroniczną migawkę (a zatem zupełnie bezgłośną) ma Nikon 1.

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Możliwość bezgłośnej pracy na elektronicznej migawce mają też nowsze panasy (G5 i G6, GH3, GX7 nie wiem jak w pozostałych).

A jak ktoś chce, to mechaniczna też jest.

Strona 92 z 99 PierwszyPierwszy ... 42829091929394 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów