Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Canon EOS 500D jaka pamiec?

taith
    Guest

Domyślnie Canon EOS 500D jaka pamiec?

Otrzymałem niepokojącą informacje, że nie wszystkie karty DSHC działają prawidłowo z danymi aparatami.
    Sprzedawca zapierał się na kingstonie, gdy porównywalna pamięć PQI kosztuje połowę ceny i ma podobną specyfikację.

http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas.../specyfication pqi
    http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas.../specyfication kingston

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

hej
    ja Ci proponuje kupić dwie lub trzy mniejsze karty zamiast 16gb. gdy padnie 16gb to nie masz żadnej i tracisz wszystko. Jak sie zepsuje jedna z 3 zawsze masz zapas ( o ile są puste )
    jeśli planujesz nagrywać filmy to i tak z tego co wiem w tym aparacie nagrasz jedynie do 4 gb.
    Piotrek S.

Dopiero zaczyna Awatar Feudos

Domyślnie

Pietro dobrze Ci prawi. Niech taka 16gb Ci zamoknie, upadnie, zgubi się i tracisz wszystko. Tak zostaje ci te 60% pamięci. Zakup lepiej 4x4GB.
    Set: 400D, 18-55mm, 50mm, 8mm

All in all you're just another brick in the wall..

Domyślnie

tez mialem ten sam problem a raczej wyszedl 'w praniu' (zeby nic nie umknelo lepiej ustawic RAW+JPEG)
    z aparatem kupilem karte 8GB Sandiska i po kilkudniowej zabawie zamowilem jeszcze jedna karte ale tym razem patrzac na testy karte 16 GB PQI, jak nie zalezy Ci na czasie to za jakies 2 dni powinienem dostac i moge zrobic testy 8 GB Sandisk Extreme III v 16 GB PQI (obie sa w podobnej cenie ~135PLN)

troche krece filmikow i dlatego 16GB (1 godzina)

link do porownania Sandsk Extreme III 8 GB 20MB/s vs PQI 16MB class6

http://users.vline.pl/~profesore/test/sandisk_pqi.jpg

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez mcmike ; 05-01-2010 o 00:08

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez taith Zobacz posta
    Otrzymałem niepokojącą informacje, że nie wszystkie karty DSHC działają prawidłowo z danymi aparatami.
    Sprzedawca zapierał się na kingstonie, gdy porównywalna pamięć PQI kosztuje połowę ceny i ma podobną specyfikację.

http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas.../specyfication pqi
    http://www.chip.pl/testy/pamieci-mas.../specyfication kingston
    To kup goodram albo SanDisk ;-) te ja mogę polecić.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

taith
    Guest

Domyślnie

Bardziej bym preferował jedną duża pamięć niż żonglerkę czterema. Z jedną dużą pamięcią nie trzeba się bawić w przekładanie, czyli żadnej możliwości zamoknięcia itd itp, chyba że razem z całym aparatem.
    Więc czekam mcmike aż zrobi porównanie.

Bywalec Awatar teo5ooD
    Miasto
    Świdnica

Domyślnie

Ja mam 8GB sandisca ultra II i dziala rewelacyjnie

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teo5ooD Zobacz posta
    Ja mam 8GB sandisca ultra II i działa rewelacyjnie
    no właśnie ja się waham pomiędzy ultra II a Extreme III. ciekaw jestem czy w zupełności wystarczy prędkość 9mb zapisu na sekundę.
    jak się sprawuje przy zdjęciach seryjnych i przy nagrywaniu filmów?
    W sumie za jedną Extreme iii można kupić dwa razy większą ultra II. więc dylemat jest.

Może ktoś podsunąć sposób jak sprawdzić czy karta wykorzystuje w pełni możliwości aparatu?

na razie użytkuje kingstona elite pro i w Viście na czytniku kopiowanie mi pokazuje transfer od 40 do 20 mb na sekundę(kwestia tylko wiarygodności wskazań systemu...).
    Ostatnio edytowane przez pietro.s ; 01-01-2010 o 22:34
    Piotrek S.

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Ja mam starą kartę Kingstona 2gb (pewnie o bardzo niskim transferze, na pewno dużo mniej niż zalecane class 6).
    Z robieniem zdjęć nie ma problemu.
    Filmy Full HD 1080 po ok. 30sek do 1 minuty przerywają nagrywanie (przepełnienie bufora).
    Filmy HD w niższej rozdzielczości nagrywają się bez problemu (najdłuższy nagrany to ok. 4-5 minut, sceneria była jednak dość statyczna, a to może mieć znaczenie).

Coś już napisał

Domyślnie

Ja mam pewien problem z szybkością odczytu. Posiadam kartę 4gbsandisc ultra II. Niestety, żeby zegrać z niej wszystkie fotki na kompa potrzebuję około 15 minut[!!!] Czy to normalne? Wcześniej, w innym systemie używałem kart Kingstona, tych najzwyklejszych o wielkości 4gb SD, i szybkość zgrywania była nieporównywalnie większa.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów