Ja mam ~50 tys. zdjęć, wszystkie trzymam w formacie jpg, zajmują ~70 GB.
Trzymam to w jednym katalogu, gdzie mam podkatalogi z poszczególnymi latami od 2004-2009, w katalogu rocznym mam podkatalog z datą i wycieczką na której robiłem fotki, np. "2009-08-08 Beskid Mały, okolice góry Żar". Dzięki temu łatwo znaleźć to czego szukam.
Fotki trzymam w 3 kopiach:
-jedna na dysku w domowym pececie,
-druga kopia na dysku przenośnym, który noszę ze sobą, dzięki temu wszędzie (w pracy, u znajomych) mam dostęp do swoich fotek,
-i ostatnia kopia bezpieczeństwa na innym dysku przenośnym, który cały czas leży w szufladzie.
Do niedawna robiłem jeszcze czwartą kopię na DVD, ale trochę to mniej wygodne i dałem sobie spokój.
Wszystkie fotki chciałbym zatrzymać na "wieczność". Rosną pojemności nośników danych, ale rośnie też wielkość plików ze zdjęciami. Z pierwszego aparatu pliki miały średnio 0,5 MB najnowsze mają 2-3 MB (tak mało bo robię w średniej rozdzielczosci i dużej kompresji na 450D).
Większość użytkowników tego forum pewnie robi więcej zdjęć ode mnie i trzymają je w RAWach, albo 10MB jpgach, więc Wasze zbiory mają pewnie po kilka terabajtów, a może się mylę ?
Pytam z ciekawości, jak sobie z tym radzicie ? Czy zdarzyło sie komuś stracić zbiory fotek przez jakąś awarię ?