Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: ile macie zdjęć i gdzie je trzymacie?

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie ile macie zdjęć i gdzie je trzymacie?

Ja mam ~50 tys. zdjęć, wszystkie trzymam w formacie jpg, zajmują ~70 GB.
    Trzymam to w jednym katalogu, gdzie mam podkatalogi z poszczególnymi latami od 2004-2009, w katalogu rocznym mam podkatalog z datą i wycieczką na której robiłem fotki, np. "2009-08-08 Beskid Mały, okolice góry Żar". Dzięki temu łatwo znaleźć to czego szukam.
    Fotki trzymam w 3 kopiach:
    -jedna na dysku w domowym pececie,
    -druga kopia na dysku przenośnym, który noszę ze sobą, dzięki temu wszędzie (w pracy, u znajomych) mam dostęp do swoich fotek,
    -i ostatnia kopia bezpieczeństwa na innym dysku przenośnym, który cały czas leży w szufladzie.
    Do niedawna robiłem jeszcze czwartą kopię na DVD, ale trochę to mniej wygodne i dałem sobie spokój.

Wszystkie fotki chciałbym zatrzymać na "wieczność". Rosną pojemności nośników danych, ale rośnie też wielkość plików ze zdjęciami. Z pierwszego aparatu pliki miały średnio 0,5 MB najnowsze mają 2-3 MB (tak mało bo robię w średniej rozdzielczosci i dużej kompresji na 450D).
    Większość użytkowników tego forum pewnie robi więcej zdjęć ode mnie i trzymają je w RAWach, albo 10MB jpgach, więc Wasze zbiory mają pewnie po kilka terabajtów, a może się mylę ?
    Pytam z ciekawości, jak sobie z tym radzicie ? Czy zdarzyło sie komuś stracić zbiory fotek przez jakąś awarię ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdjęcia robię tylko w RAW-ach, zdjęcia trzymam na jednym dysku wewnętrznym (1TB ale większa część wolna jak na razie) i jednym dysku zewnętrznym. Część wybranych zdjęć mam dodatkowo na DVD czy galeriach internetowych.

Zdjęcia organizuje w katalogach rok-->miesiąc-->konkretna data lub nazwa wydarzenia
    Dodatkowo zbieram się do potagowania fotek i opisania wg tego kto znajduje się na zdjęciu, gdzie zostało zrobione etc. tak abym mógł z łatwością wyszukać wszystkie zdjęcia, na których występuje konkretna osoba.

Przy dzisiejszych pojemnościach dysków i ich cenach, przestrzeń potrzebna do składowania fotek nie jest problemem.
    Z drugiej strony uważam, ze lepiej iść w jakość niż ilość. Warto z czasem wrócić do starych zdjęć i pokasować zbędne fotki, zostawiając najlepsze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja po każdym zgraniu fotek na dysk z aparatu wyrzucam te kadry które mi sie nie podobają a reszte na dysk. Te bardziej wartościowe nagrywam na płytki.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Zrzucam wszystkie z karty (tylko RAW)> wybor wlasciwych > obrobka zapis do jpg> wyrzucenie tych nie obrobionych pozostalych> zostawienie rawów (plikow zrodlowych) oraz obrobionych jpg oraz ich miniaturek> katalogowanie wszystkiego

2 lata robienia zdjec cyfrą zajetość dysku 22gb. Dysk 1TB.

Może wystarczy byc bardziej powściągliwym w robieniu duzej ilość lub bardziej krytycznym i wiecej wyrzucac? Nie wiem moze i to i to Wazne sa rownież kopie zapasowe.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Wszystkie fotki chciałbym zatrzymać na "wieczność". Rosną pojemności nośników danych, ale rośnie też wielkość plików ze zdjęciami. Z pierwszego aparatu pliki miały średnio 0,5 MB najnowsze mają 2-3 MB (tak mało bo robię w średniej rozdzielczosci i dużej kompresji na 450D).
    Większość użytkowników tego forum pewnie robi więcej zdjęć ode mnie i trzymają je w RAWach, albo 10MB jpgach, więc Wasze zbiory mają pewnie po kilka terabajtów, a może się mylę ?
    hmmm-ja mam dużo w Tifach-a tif z pełnego formatu to tylko 120MB
    radze sobie-dokupiłem nowy dysk

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zewnętrzne dyski WD + stos płyt dvd (podwójne kopie-dwaj różni producenci) + klasyczne twardziele na emeryturze w szafie...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zdjęcia trzymam na 2 przemysłowych macierzach dyskowych o pojemności kilkudziesięciu terabajtów każda.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Archiwum od 2004 roku: 70199 jpegów (145GB), 46186 rawów (410GB), w kilku kopiach: jedna na dysku w pececie, dwie na dyskach zewnętrznych 3.5", raz na rok-dwa te dwa dyski lądują w piwnicy i kupuję nowe (większe ;-)).

Zdjęcia jeszcze nie obrobione/zarchiwizowane - dysk w pececie (inny, a właściwie mirror) plus dwa zewnętrzne 2.5" które są też moim roboczym storage gdy jadę na imprezę.

Kiedyś jeszcze się bawiłem w taśmy LTO2, DVD i archiwizowanie na raidzie w pracy ale już mi przeszło

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

RAWy, tify, jpgi mam różnie: 700GB przestrzeni w pececie, 500GB na zewnętrzym, a kopie samych rawów zrzucam na drugi zewn.1TB i do szuflady go
    Objętości ani ilości nie liczyłem, bo miejsca jeszcze sporawo.
    2 lata temu bawiłem się w kopie na DVD, ale to małe i zawodne nośniki.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

A ja już dojrzałem do wykopków

Kiedyś zostawiałem większość zdjęć. Ostatnio z jakiś 40 tysięcy zdjęć po selekcji zostawiłem około 6000 (RAW) A i tak jak przeglądam to widzę kolejne do wyrzucenia Wszystko to przez kolegę który kiedyś powiedział (i sam to stosuje) że lepiej mieć 10 bardzo dobrych zdjęć niż 1000 średnich - tego się trzymam chociaż niektóre słabe zostawiam - jakiś sentyment do niektórych (i jeszcze dodatkowo jakieś 1000-1500 zdjęć pamiątkowych z wycieczek, zlotów, imprez itp.)
    Wszystkie zdjęcia w trzech miejscach - dwa osobne dyski w komputerze (nie partycje tylko dwa fizyczne dyski) i jeden zewnętrzny
    Kiedyś jeszcze CD, potem DVD ale dyski zewnętrzne są znacznie lepsze ze względu na szybkość dostępu.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów