Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: 300cm wysokość 300 dpi?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Najczesciej liniatura nie przekracza 150lpi, wiec nie ma sensu wysylac wiecej. Bilboard jest czesto swiecony z 1:10.
    W rastrze amplitudowym 150 na maszynach z nawilżaniem wodnym. No może do 170-175 to absolutne maximum. Wyższe liniatury mogą być na maszynach z nawilżaniem alkoholowym (drogie). Dla rastra amplitudowego rozdzielczość obrazka POWINNA być większa o ok. SQRT(2) (pierwiastek z 2) bo kropki są "nachylone" (tworzą linię) pod kątem 45°. Na koniec i tak raster stochastyczny "zabija" :-)

W sumie to bardziej chodzi o płynne przejścia tonalne niż o rozdzielczość i aczkolwiek 300 DPI w WIĘKSZOŚCI przypadków jest nadmiarowe to... czasami może nie być wystarczające dla zwykłej skali szarości.

EDIT: Możliwa liniatura (czy wielkość kropki w rastrze stochastycznym) i tak zależy od jakości papieru bo się niestety tusz trochę rozlewa a drukowanie na papierze powlekanym jakąś ceramiką jest tak drogie, że chyba lepiej w labie odbitki robić :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-12-2009 o 18:34 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Na koniec i tak raster stochastyczny "zabija" :-)
    Ale my możemy go zabić noiseshapingiem.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Kilka ostatnich wypowiedzi Kolegów ma odniesienie tylko druku ofsetowego !
    W tym przypadku: druk wielkoformatowy/ploterowy - prawidłową odpowiedź dał nam Sweetek :-).
    Chociaż przy takich wymiarach 3x2 m można nawet zejść z rozdzielczością nawet do 50-60 dpi.

Lamerok:
    drukujemy nawet 30 dpi (w przypadku druku na tzw. siatce MESH) lub 40/50 dpi (banery) i jest OK.

PS
    Ja osobiście kieruję się tym, by grafika/plik docelowy (skala 1:1) nie przekraczał 180-200 Mb.
    Oczywiście taką wielkość pliku nie jest w stanie "dostarczyć" żaden zwykły aparat fotograficzny (matryca).

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

W rastrze amplitudowym 150 na maszynach z nawilżaniem wodnym. No może do 170-175 to absolutne maximum. Wyższe liniatury mogą być na maszynach z nawilżaniem alkoholowym (drogie). Dla rastra amplitudowego rozdzielczość obrazka POWINNA być większa o ok. SQRT(2) (pierwiastek z 2) bo kropki są "nachylone" (tworzą linię) pod kątem 45°. Na koniec i tak raster stochastyczny "zabija" :-)
    Janusz, jak za chwilę podasz charakterystyki linearyzacji naświetlarek (lub ctp) to się potnę! Przyznaj się, ile Ty masz fakultetów????
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    ... Przyznaj się, ile Ty masz fakultetów????
    Tylko trzy :-)

Janusz,

Domyślnie

A możesz podać przykład maszyny drukarskiej drukującej 300 DPI.
    nawet tu na forum reklamuje się...
    Kod:
    http://www.labhd.pl/
    skoro potrafią 640 to chyba 300 też dadzą radę
    Ostatnio edytowane przez pro_fill ; 25-01-2010 o 15:04

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pro_fill Zobacz posta
    nawet tu na forum reklamuje się...
    Kod:
    http://www.labhd.pl/
    skoro potrafią 640 to chyba 300 też dadzą radę
    A maszynę drukarską od labu odróżniasz?

EDIT: Naświetlanie laserem z rozdzielczością 640 DPI jeszcze nie oznacza otrzymania na papierze 640 DPI. Kolejny chwyt reklamowy żeby ogłupić klienta bo papier tego i tak nie przeniesie.

EDIT2: Ah już rozumiem. Szanowny Kolega właśnie z tego labu i za mało reklamy w nagłówku a to okazja do pospamowania. Było chociaż ten obrazek umieścić na jakimś ImageShacku a jak link prowadzi prosto do serwera labu
    Kod:
    ......
    to.... NIEŁADNIE dwa razy. Raz bo spam a dwa "najnowocześniejszy" lab a brak podstawowej wiedzy. Swoją drogą trzeba być bardzo aroganckim, żeby się reklamować "najnowocześniejszy lab w Polsce"
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 25-01-2010 o 15:15

Janusz,

Domyślnie

że ja niby tam pracuje? jeśli chcesz mnie obrazić, to powiedz to wprost. chętnie pozwę cię do sądu.

wracając do tematu - moje niedopatrzenie, maszyny drukarskiej z takim dpi nie znam.

ps.
    następnym razem jeśli masz komuś coś do zarzucenia, miej dowody na poparcie swoich przekonań. w przeciwnym razie, lepiej zaciśnij zęby, jeśli je jeszcze masz.
    ja nie zamierzam odpierać twoich zarzutów, bo jedyną rzeczą jaką możesz mi zarzucić, to tylko to, że źle odczytałem twoje pytanie.
    z góry przyjmuję twoje przeprosiny.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

że ja niby tam pracuje? jeśli chcesz mnie obrazić, to powiedz to wprost. chętnie pozwę cię do sądu.
    Ooooooooo... kolejny polityk co będzie do sądu pozywał..... za fakt, że sam labu od maszyny drukarskiej nie odróżnia.

.... lepiej zaciśnij zęby, jeśli je jeszcze masz.....
    No i jeszcze dresiarz.

PLONK - czyli mam kolejnego w "ulubionych"

Janusz,

Domyślnie

nie za, to, że czegoś nie odróżniam - za to, że mnie o coś oskarżasz.

więcej na powyższe zarzuty nie będę się rozpisywać, ale wierzę, że za chwilę Janusz jakąś riposte tu rzuci - pewnie z kolejnym oszczerstwem, zarzutem.

end

ps.
    jak widzisz, nie obrażam cię, jak ty to masz w zwyczaju [zresztą nie tylko w tym wątku]

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów