Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: przesunięcie czasu zapisu plików

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie przesunięcie czasu zapisu plików

hej!

mam problem z czasem plików. w EXIF jest poprawna godzina zrobienia zdjęcia, ale czas zapisu jest przestawiony o 1 lub 2 godziny. oczywiscie w aparacie czas ustawiony poprawnie. to samo na dwóch roznych puszkach.

ktos sie z tym spotkal? czas niepoprawny to czas ostatniej modifikacji pliku..zreszta widac to tutaj:

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    hej!

mam problem z czasem plików. w EXIF jest poprawna godzina zrobienia zdjęcia, ale czas zapisu jest przestawiony o 1 lub 2 godziny. oczywiscie w aparacie czas ustawiony poprawnie. to samo na dwóch roznych puszkach.

ktos sie z tym spotkal? czas niepoprawny to czas ostatniej modifikacji pliku..
    ok, a po co tobie zmieniać tę datę?

bo temat jest dość śliski.

dat w pliku jest kilka, generalnie wszystkie są złe i polegać na nich nie można. w exif jest dość podobnie, dat jest kilka (np. original, digitized), też każdy producent sprzętu, albo wręcz każdy model puszki inaczej je traktuje. jeżeli przetworzysz je w jakimś sofcie (wywołasz RAWa), to problemy się spiętrzą. do tego, jeżeli używasz windows (jak jest w mac'u, nie wiem), to każde przesunięcie czasu związane ze zmianą czasu (letni/zimowy) także przesunie ci datę i godzinę wszystkich plików (tak tak!), jak dojdzie do zmiany strefy czasowej, to już w ogóle masakra. więc...? czego oczekujesz? ;-)

ale odpowiadając na pytanie: używam ACDSee Pro - tam są wszelkie opcje związane z możliwością zmiany daty/czasu w plikach zdjęć - można zmieniać datę pliku (utworzenia lub modyfikacji) lub datę EXIF (original) i ustawiać je na:
    - inną datę w pliku (np. EXIF -> file modification),
    - konkretną datę/godzinę (podajesz z ręki),
    - datę/godzinę początku serii zdjęć (zaznaczasz kilka zdjęć, podajesz datę/godzinę pierwszego, reszta przesuwa się odpowiednio),
    - przesunięcie czasu (+/- ileś minut, godzin, dni itp.)

uff, a poza tym na tym ekranie, oj, czterocyfrowe numery zdjęć, oj podkatalogi, uuuu... obciach!
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ok, a po co tobie zmieniać tę datę?
    Ja nie chce zmieniać. Chce, żeby data modifykacji pliku była zgodna z datą wykonania zdjęcia.

bo temat jest dość śliski.
    Nie widze tutaj żadnej śliskich powierzchni

dat w pliku jest kilka, generalnie wszystkie są złe i polegać na nich nie można. w exif jest dość podobnie, dat jest kilka (np. original, digitized), też każdy producent sprzętu, albo wręcz każdy model puszki inaczej je traktuje. jeżeli przetworzysz je w jakimś sofcie (wywołasz RAWa), to problemy się spiętrzą. do tego, jeżeli używasz windows (jak jest w mac'u, nie wiem), to każde przesunięcie czasu związane ze zmianą czasu (letni/zimowy) także przesunie ci datę i godzinę wszystkich plików (tak tak!), jak dojdzie do zmiany strefy czasowej, to już w ogóle masakra. więc...? czego oczekujesz? ;-)
    No dobra, ale zarówno Original i Digitized są poprawne (znam różnice między nimi). Czyli w EXIFie wszystko jest poprawne. Dlatego cały ten Twój wywód nie ma związku z problemem.
    Date modyfikacje pliku mam przesuniętą. Pliku! Nic związane z EXIFem.

ale odpowiadając na pytanie: używam ACDSee Pro - tam są wszelkie opcje związane z możliwością zmiany daty/czasu w plikach zdjęć - można zmieniać datę pliku (utworzenia lub modyfikacji) lub datę EXIF (original) i ustawiać je na:
    - inną datę w pliku (np. EXIF -> file modification),
    - konkretną datę/godzinę (podajesz z ręki),
    - datę/godzinę początku serii zdjęć (zaznaczasz kilka zdjęć, podajesz datę/godzinę pierwszego, reszta przesuwa się odpowiednio),
    - przesunięcie czasu (+/- ileś minut, godzin, dni itp.)
    To o czym mówisz nie ma związku z moim pytaniem. Ja nie mam ochoty nic zmieniać. Mnie irytuje ta różnica, bo nie wiem skąd wynika. Może ktoś mógłby zobaczyć czy u niego też tak jest?
    A jakbym chciał zmienić tą datę to po prostu wpisałbym: touch plik data

uff, a poza tym na tym ekranie, oj, czterocyfrowe numery zdjęć, oj podkatalogi, uuuu... obciach!
    ? Pretensję do Canona, to przecież aparat tak nazywa katalogi i zdjęcia, a nie ja. Zresztą, co jest złego w takim nazewnictwie?

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czas zapisu jest przestawiony o 1 lub 2 godziny. oczywiscie w aparacie czas ustawiony poprawnie. to samo na dwóch roznych puszkach.
    To co pokazuje komputer, to czas modyfikacji pliku z uwzględnioną strefą czasową aktualnie ustawioną w komputerze. Pliki mają zapisaną godzinę modyfikacji ze strefy UTC, dlatego masz różnicę 1 lub 2 godziny.
    Zmień strefę na UTC, a zobaczysz, że godziny zapisu będą się zgadzać z tą zapisaną w EXIF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    To co pokazuje komputer, to czas modyfikacji pliku z uwzględnioną strefą czasową aktualnie ustawioną w komputerze. Pliki mają zapisaną godzinę modyfikacji ze strefy UTC, dlatego masz różnicę 1 lub 2 godziny.
    Zmień strefę na UTC, a zobaczysz, że godziny zapisu będą się zgadzać z tą zapisaną w EXIF.
    Takożesz podejrzewałem! Tylko nie wiedziałem, że systemy zmieniają czasy plików...dzięki za info!

Miasto
    Poznań

Domyślnie

A jakbym chciał zmienić tą datę to po prostu wpisałbym: touch plik data
    touch potrafi pobrać datę i godzinę z EXIF'a?

? Pretensję do Canona, to przecież aparat tak nazywa katalogi i zdjęcia, a nie ja.
    a nieprawda.
    canon numeruje 5-cyfrowo, a ostatnio nawet 6 lub 7-cyfrowo 8)
    tylko większość użytkowników nie potrafi z tego skorzystać.

Tylko nie wiedziałem, że systemy zmieniają czasy plików...dzięki za info!
    no to ci właśnie starałem sie napisać
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

To ja odpowiem krótko: jhead -ft

Parę innych fajnych opcji też ma:
    -dsft do zrobienia rzeczy odwrotnej
    -n do zmiany nazw na postawie exifów
    -ta do poprawiania minimalnych niezgodności czasów (gdy np. ma się dwa body i w jednym zegarek spóźnia się o kilka sekund)
    - i wiele wiele innych...
    - a czego nie da się zrobić jheadem, to można zrobić exiftoolem. Zawsze :-)

Domyślnie

touch potrafi pobrać datę i godzinę z EXIF'a?
    nie

a nieprawda.
    canon numeruje 5-cyfrowo, a ostatnio nawet 6 lub 7-cyfrowo 8)
    tylko większość użytkowników nie potrafi z tego skorzystać.
    Za instrukcją:
    The folder names must start with three digits from 100 to 999 followed by fiver letters, like 100ABC_D......
    No to ucz masta jak z tego korzystać, bo ja użytkownik głupio zawierzyłem Canonowi, a nie chce więcej obciachu robić Tylko tak zrozumiale, bo...

no to ci właśnie starałem sie napisać
    ..poprzednio niestety nie wyszło
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Nie znałem. Już mi się podoba! Dzięki
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 08-12-2009 o 00:45 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    o właśnie właśnie! ;-)

No to ucz masta jak z tego korzystać, bo ja użytkownik głupio zawierzyłem Canonowi, a nie chce więcej obciachu robić Tylko tak zrozumiale, bo...
    tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6462

tylko od razu mówię, że 1Dxx nie miałem i na nim nie testowałem. ale może już niedługo...
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6462

tylko od razu mówię, że 1Dxx nie miałem i na nim nie testowałem. ale może już niedługo...
    Czyli od początku chodziło o takie reklamowanie swojego softu? Brzydki sposób reklamy ;-)

soft wygląda na ciekawy, ale nie używam windowsa, poza tym jestem starym piernikiem i jednak wole ręcznie to zrobić ;-)

Kolejna sprawa, nie wiem czy zauwazyłeś, ale na screenshocie był pokazany katalog bezpośrednio z karty pamięci, a Twój soft dopiero to przerabia. Z twojej wypowiedzi wcześniejszej wnioskować można, że już w aparacie mógłbym mieć takie pliki.

Ale to OT. A sprawa już jest rozwiązana ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów