Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Obiektyw stałoogniskowy

Bartek107
    Guest

Domyślnie Obiektyw stałoogniskowy

Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Od niedawna jestem posiadaczem Canona EOS 50D i mam pytanie: otóż jaki obiektyw stałoogniskowy byłby najlepszy do tego aparatu? Zależy mi na dużej rozdzielczości, aby "wycisnąć" wszystko z 15-megapikselowej matrycy :-D . Fajnie by było, jakby było dość dobre makro oraz dość szeroki kąt. Raczej odpada 50 mm. Zastanawiałem się nad TOKINĄ AT-X M35 Pro Dx 35 f/2,8. Co myślicie o tym obiektywie, a może jakieś inne propozycje? Budżet - 1500 zł, max. 2000 zł.
    Ostatnio edytowane przez Bartek107 ; 10-11-2009 o 00:11

Pełne uzależnienie
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 10-11-2009 o 01:06

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek107 Zobacz posta
    Witam! Jest to mój pierwszy post na tym forum. Od niedawna jestem posiadaczem Canona EOS 50D i mam pytanie: otóż jaki obiektyw stałoogniskowy byłby najlepszy do tego aparatu? Zależy mi na dużej rozdzielczości, aby "wycisnąć" wszystko z 15-megapikselowej matrycy :-D . Fajnie by było, jakby było dość dobre makro oraz dość szeroki kąt. Raczej odpada 50 mm. Zastanawiałem się nad TOKINĄ AT-X M35 Pro Dx 35 f/2,8. Co myślicie o tym obiektywie, a może jakieś inne propozycje? Budżet - 1500 zł, max. 2000 zł.
    Canon EF-s 60mm f/2.8 macro. Ewentualnie Tamron 60mm f/2.0 macro. Ewentualnie Helios - więcej rozdzielczości już nie wyciśniesz.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Canon EF-s 60mm f/2.8 macro. Ewentualnie Tamron 60mm f/2.0 macro. Ewentualnie Helios - więcej rozdzielczości już nie wyciśniesz.
    zdRAWki
    Myślę, że trudno oczekiwać od Heliosa tego, co dają dwa pozostałe obiektywy... ;-)
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Cool

witam,
    Poczytaj sobie kolego testy na photozone.de, są na tym portalu testy na 15mpix a z m42 najostrzejszy jest Industar 55mm/3.5 , a helios to 3 liga w m42 ale całkiem przyzwoita i tak gdy go zestawiam z moim 50/1.8
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    witam,
    Poczytaj sobie kolego testy na photozone.de, są na tym portalu testy na 15mpix a z m42 najostrzejszy jest Industar 55mm/3.5 , a helios to 3 liga w m42 ale całkiem przyzwoita i tak gdy go zestawiam z moim 50/1.8
    Masz słabego Heliosa
    http://www.cyfrowka.neostrada.pl/helios.jpg
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Ale o co chodzi?
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    Ale o co chodzi?
    O rozdzielczość, rozumianą jako "odwrotność wielkości najmniejszych rozróżnialnych szczegółów obrazu".
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Bartek107
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    No tak - to lepiej szeroki kąt, najlepiej tak poniżej 50 mm.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Szeroki kąt dla 50D to obiektywy o ogniskowej poniżej 30mm. Żeby jeszcze miały makro, to chyba tylko w Sigmie - moja 24 1.8 ma odwzorowanie 1:2.5 - makro jakieś już to jest, choć do 1:1 daleeeeko.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów