Witam
Mam pytanie odnośnie osłony typu tulipan i zwykłej. Która się bardziej przydaje w jakich okoliczności i tp. Ogólnie mi chodzi która jest bardziej uniwersalna.
Pozdro
Witam
Mam pytanie odnośnie osłony typu tulipan i zwykłej. Która się bardziej przydaje w jakich okoliczności i tp. Ogólnie mi chodzi która jest bardziej uniwersalna.
Pozdro
tulipan to jest zwykla oslona.
a jesli chodzi ci o porownanie tulipana z takimi dziwnymi kolnierzykami, to tulipan, wlasciwie dobrany, jest zawsze lepszy od kolnierzyka.
z malymi wyjatkami kolnierzyki biora sie tylko stad, ze nie da sie zastosowac tulipana, bo obiektyw kreci mordka.
tulipan powinien być bardziej skuteczny o ile jest odpowiednio dostosowany do danego obiwktywu... a poza tym daje +10 do lansu na dzielni.
40d + 17-40/4L + 70-200/4L
Są obiektywy z obrazem zbliżonym do koła,są takie które "widzą elipsą. Kształty osłon
dobiera projektant do konstrukcji danego obiektywu.
Wielkość osłony to nie kwestia "widzimisię" i jest uzależniona od konstrukcji obiektywu. Nie może być zbyt duża, bo ograniczy pole widzenia obiektywu w niższych ogniskowych, ani zbyt mała bo nie spełni swojej podstawowej funkcji jaką jest zapobieganie flarowaniu na wskutek odbić światła ze źródła poza kadrem. Musi być zwyczajnie "właściwa".
Dodatkowo (co akurat często wykorzystuję nie używając filtra uv), stanowi ochronę dla przedniej soczewki w trakcie focenia, kiedy zmieniam obiektywy i nie zakładam dekielków.
C-F-K - forever
z tym ze oslona przeciwsloneczna jest po to, zeby odgrodzic promienie nierysujace, ktore pochodza od obiektow nieznajdujacych sie w kadrze, ale ktore moga przez odbicia wewnatrz tubusu obnizac kontrast.
to, ze obiektyw rzuca obraz nie bedacy prostokatem to osobna sprawa. tor optyczny powinien byc tak czy siak zoptymalizowany dla tego prostokata.
wez dla przykladu 70-200/4 bez IS. jakby ten lens mial porzadna tulipanowa oslone, to by mial szanse dzialac sensownie pod swiatlo. a z ta doniczka, to chocbys sie nie wiem jak spial, nie uciekniesz przed takimi kwiatkami...
a to nie jest jeszcze ekstremalny przykladbo tu tak czy siak ostro walczylem z daszkiem (etui do filtrow) przed obiektywem