Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 400D - jaki obiektyw uniwersalny?

winyl
    Guest

Domyślnie Canon 400D - jaki obiektyw uniwersalny?

Jestem posiadaczką Canona 400d, poszukuję obiektywu dość uniwersalnego, takiego, który robiłby dość duże zbliżenia, ale też byłby po części "szerokokątny", jednym słowem miał dość duży "zasięg" . Polecicie coś?
    Ponadto czytałam, że obiektyw powinien być jasny, o co chodzi i po czym tę jasność poznać? Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za swoją szeroką niewiedzę :P.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

C18-200 uniwersalny, C17-55 T17-50 jasny
    Ostatnio edytowane przez zbyszekjan ; 28-10-2009 o 22:28
    pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

zaraz pojawi się " zło konieczne " i dostaniesz opiernicz .:-D

Ile kasy chcesz wydać ?
    1000D , 18-55 IS , S 17-70 , C 50 1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez winyl Zobacz posta
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za swoją szeroką niewiedzę :P.
    Nie przepraszaj, na swojej niewiedzy wyłącznie Ty stracisz.
    Polecam najpierw zagłębić się trochę w podstawy fotografii, a później myśleć o sprzęcie...

winyl
    Guest

Domyślnie

Zaitsev, dziękuję, bardzo mi Twoja odpowiedź pomogła :].

Co do ceny, chciałam zobaczyć, co mi zaproponujecie i wtedy zorientować się, na jakie mam się ceny nastawiać.

Właśnie myślałam nad 18-200, ale polecisz coś konkretnego?
    Ostatnio edytowane przez winyl ; 28-10-2009 o 23:27

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kup 18-200 canona albo sigmy.Bez znaczenia. Koniecznie ustaw też aparat na zielony kwadracik. Jak się wciągniesz to za jakiś czas będziesz pytać o inne obiektywy a jak nie to będziesz zadowolona z 18-200. Udanego wyboru!pozdr
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony

Domyślnie

winyl -czy napewno chcesz obiektywu typu "wszystko w jednym"? Pewnie znasz powiedzenie, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. IMO trochę żal aparatu z wymienną optyką (który posiadasz) do takiego zestawu. Nie twierdzę, że jakość obrazu z takiego "megazoom'a" będzie dla Ciebie niewystarczająca, ale warto się nad tym zastanowić (nic nie piszesz o swoich dotychczasowych doświadczeniach).

Jeśli uprzesz się, że "ma być jeden i do wszystkiego", to jest na rynku kilka obiektywów kalibru 18-200mm, 18-125/135mm, bo taki zakres ogniskowych ("zoom'a") należałoby uznać za "uniwersalny i z dość dużym przybliżeniem". Masz do wyboru nie tylko obiektywy Canon, ale też np. Sigma czy Tamron, ja nie pokuszę się jednak o polecenie konkretnego modelu, wspomnę tylko, że IMO nie warto interesować się modelami bez mechanizmu stabilizacji obrazu (przyda się przy "dużym przybliżeniu" i zwyczajowo słabej "jasnosci" w/w konstrukcji)

Co do "jasności" chodzi oczywiście o maksymalny otwór przesłony jakim dysponuje dany obiektyw -jest to oznaczane na samym obiektywie i oczywiście w sklepie też powinno być uwidocznione. Jest to symbol po ogniskowej (tej w milimetrach), w postaci np. /5.6, f/5.6, albo 1:5.6. Mniejsza liczba = większy otwór = "jaśniejszy obiektyw" (f/4 jest "jaśniejszy" od f/5.6 itd.). "Jaśniejszy" obiektyw pozwala uzyskać mniejszą głębię ostrości (np. do portretów) i krótsze czasy migawki (także inne rzeczy, ale to już sobie doczytasz/wydedukujesz). Niektóre zoom'y mają zmienne "światło", tzn. że na szerokim końcu jest np. f/3.5, ale na dłuższym np. już tylko "marne" f/5.6 -upraszczając, przy "większym zbliżeniu" potrzebne będą (w tym przypadku) trzykrotnie dłuższe czasy migawki.

"Jasne" obiektywy umownie zaczynają się od f/2.8 i tu pojawia się już pierwszy problem, bo w sugerowanym przez Ciebie zakesie takich obiektywów szukać ze świecą -coś za coś. Duży zakres ogniskowych ("zoom") to kompromisy na jakości optyki, a dodatkowe dobre "światło" oznaczałoby duże gabaryty i wysoką cenę. Dlatego m.in. wymyślono wymienną optykę, a na rynku jest tyle różnych obiektywów -aby każdy znalazł coś dla siebie i aby móc dopasować obiektyw do konkretnych potrzeb (uwzględniając także jego cenę). Tutaj wracamy więc do pierwszego paragrafu.

A podstawy i tak warto uzupełnić

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez winyl Zobacz posta
    Zaitsev, dziękuję, bardzo mi Twoja odpowiedź pomogła :].
    Nie ma problemu, zawsze do usług.
    Raz, że zazwyczaj obiektyw do wszystkiego (18-200) jest z reguły do niczego. Jeśli się chce uniwersalności to lepiej kupić kompaktowego ultrazooma. Po drugie
    nie ma ceny podanej, więc od siebie polecam 24-105IS. Po trzecie, tematy w stylu "Nie mam o tym pojęcia, co mam kupić?" są dla mnie śmieszne. Moim zdaniem, jeśli wydaję swoje pieniądze, to żeby być zadowolony ze swojego wyboru, to musi być to świadomy wybór. Jeżeli ktoś Ci wybierze obiektyw i będziesz zadowolona - gratuluje.

Kolega APP był na tyle uprzejmy, że wyjaśnił Ci parę rzeczy, do których powinnaś dojść sama, bo to wszystko już zostało napisane. Mimo wszystko, moim zdaniem powinnaś uzupełnić swoją wiedzę i dopiero później myśleć o zakupach.

Dodam jeszcze, że podałaś bardzo mało szczegółów. Oprócz tego, że ma być uniwersalny to nie wiemy nic. Ani ceny, ani zastosowania...
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 29-10-2009 o 00:04

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yacek _b Zobacz posta
    zaraz pojawi się " zło konieczne " i dostaniesz opiernicz .:-D
    E tam, tylko przeniosłem do odpowiedniego działu...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Canon przewidział zestaw C 18-55 IS + C 55-250IS jako podstawowy dla niewtajemniczonych. Jak się wtajemniczysz to dokupisz C 50/1.8. Kosztuje to wszystko niewiele, potrafi dużo, jest trochę "jasne", ma zakres jak należy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów