Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Zdjęcia grupowe w szkole.. Jak sie za to zabrać?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zdjęcia grupowe w szkole.. Jak sie za to zabrać?

Witam wszystkich forumowiczów.
    Za tydzień u siebie w LO będę robił zdjęcia klasowe..
    Mam następujący problem, nie moge się zdecydować gdzie wykonać te zdjęcia. Czy na zewnątrz szkoły, czy w środku..
    Posiadam 50d+24-70L...
    Boje się o to aby na zewnątrz słońce nie poprzepalało mi twarzy...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endi_garnek Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Za tydzień u siebie w LO będę robił zdjęcia klasowe..
    Mam następujący problem, nie moge się zdecydować gdzie wykonać te zdjęcia. Czy na zewnątrz szkoły, czy w środku..
    Posiadam 50d+24-70L...
    Boje się o to aby na zewnątrz słońce nie poprzepalało mi twarzy...
    Lampy nie masz, a jakieś jasne pomieszczenie? Spróbuj znaleźć pomieszczenie w szkole. gdzie jest sporo łagodnego / rozproszonego światła (np okno w pewnej odległości od planowanego kadru). Przejdź się tam z aparatem i 1 kolegą / koleżanką przed zdjęciami. Zobacz jakie wychodzą parametry na światłomierzu (ISO itp.), zobacz czy świało nie jest za ostre. Analogicznie na zewnątrz - spróbuj znaleźć miejsce z półcieniem i też poeksperymentuj. Nie bój się przepałów, a raczej zby dużego kontrastu (bardzo czarnych i nieładnych cieni). I pamiętaj - z RAWa się sporo da wyciągnąć ;-)
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zapomniałem dodać że mam dwie 580 z dyfuzorami.

Na zewnątrz rosną wysokie drzewa, więc będzie trochę cienia, ale miejscami też będą przepalone miejsca...

Ewentualnie gdybym robił to w jakiejś sali to doświetlać lampą w sufit rozumiem...? I może drugą lampę ustawić za uczniami aby rozświetliła tył zdjęć i głębię?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Zapomniałem dodać że mam dwie 580 z dyfuzorami.
    To masz gotowca
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ewentualnie zobacz gdzie jest cień pod szkoła i czy miejsce się nadaje na zdjecie..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    To masz gotowca
    zdRAWki
    Szkoda że nie PL ;(

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Szkoda że nie PL ;(
    Ale język nie jest bardzo skomplikowany:
    Po pierwsze wyłączamy świetlówki - ani nam nie pomagają, ani nie chcemy ich korygować foliami (i tracić na mocy lamp)
    Teraz mamy opcje:
    1. Dla zdjęcia na zewnątrz w dzień obie lampy ustawiamy frontalnie do grupy, pod kątem 45stopni
    uwaga: poproś ludzi, by rozsiedli się tak, by widzieć oba flesze, jak i fotografa - dzięki temu każda twarz będzie oświetlona przy pomocy obu lamp)
    Lampy wycofujemy dość daleko (uwaga, ważne by starczyło energii błysku!), następnie pozycjonujemy tak, by skraj snopu światła padał na skraj grupy - wówczas cała grupa będzie równo oświetlona
    2. Można też obie lampy odbić od sufitu (autor nie podał jak, ja kierowałbym w punkt pomiędzy grupą a lampą) tak, by uzyskać miękkie "pochlebiające" oświetlenie
    3. Ale w tym artykule autor chciał oddzielić grupę od ciemnoszarego tła. Zatem chodzi o oświetlenie całej grupy jedną lampą, zaś użycie drugiej do oddzielenia jej od tła.
    Pierwsza lampa jest ustawiona w prosty sposób: z prawej strony kadru, tuż poza polem widzenia aparatu, skierowana na sufit. Ustawienie na pół mocy (pół, by mieć i sporo mocy i krótki czas ładowania). Druga ilustracja pokazuje sytuację z 1 lampą. Autor poprzestałby na tym, gdyby nie miał drugiej lampy.
    Dla takiego oświetlenia Autor miał ustawienie ISO=400, f/3.5. Przy jego aparacie i tej odległości wystarczyło ustawić ostrość na środkowej osobie w pierwszym rzędzie (chłopak w pomarańczowym), aby mieć wszystkich w głębi ostrości.
    Trzecie zdjęcie to połączenie ustawienia z drugiego i dodatkowej lampy wystrzelonej z sąsiedniego pokoju.
    Czwarte zdjęcie to ustawienie 1. lampy z drugiego i drugiej lampy jako kontrast. Druga lampa miała nałożony snoot, żeby nie świecić zbyt szeroko po suficie (zobacz na prześwietlony fragment sufitu). Było trochę problemu z temperaturą barwową (za dużo ciepłej dominanty), ale Autor to zaakceptował, jako, że dodało dramatrugii.

...to mniej więcej tak szło
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki wielkie Czyli dla mnie będzie najlepsze ustawienie pierwsze i czwarte chyba... I jeszcze jedno czy korzystać z przesłony 2.8? czy może 4.0 aby mieć wszystkie twarze ostre?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Dzięki wielkie Czyli dla mnie będzie najlepsze ustawienie pierwsze i czwarte chyba... I jeszcze jedno czy korzystać z przesłony 2.8? czy może 4.0 aby mieć wszystkie twarze ostre?
    Przymknij do f/4.0 a nawet do f/5.6 jeśli Ci światła starczy
    Fotograf platoniczny

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Odbitki chcę sprzedawać w rozmiarze 15x21 i 20x30, tylko nie wiem na jakim papierze... połysk czy może jedwab? Może biała ramka w koło? Jak wy to widzicie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów