Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 500d Czyszczenie Matrycy

Coś już napisał Awatar Zidus
    Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie 500d Czyszczenie Matrycy

Najnowszy amatorski EOS 500D został wyposażony w samoistne czyszczenie matrycy z drobinek kurzu.
    Takie małe pytanie:
    Zakładając że mam jakieś drobinki na matrycy, przy wyłączaniu aparatu, matryca zostaje oczyszczona, a gdzie dalej te drobinki sie przemieszczają? Przecież nie wylatują na zewnątrz ; o
    Czy co jakiś czas nie wypadało by gruntownie wyczyścić matrycy ręcznie, lub w salonie ?

Domyślnie

wypadałoby. jak jest brudna oczywiście. zwłaszcza, że to automatyczne czyszczenie (przynajmniej w 400D), to raczej wodotrysk niż realna pomoc

Początki nałogu Awatar szymekgd
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zidus Zobacz posta
    Najnowszy amatorski EOS 500D został wyposażony w samoistne czyszczenie matrycy z drobinek kurzu.
    Canon juz od modelu 400D udostepnia mechanizm czyszczenia matrycy.

Czyszczenie dziala (moze sie myle?) podobnie jak myjka ultradzwiekowa, wiec pewnie paprochy odpadaja od matrycy i laduja w korpusie
    CANON EOS 40D z dodatkami

Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

łeee.. właśnie tego sie spodziewałem xD troche lipa ;D Przydałby sie jakiś otworek do wywalania ich xD

Domyślnie

przez ten otworek naleciałoby dopiero piachu...
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Canon nie informuje o "losach" strzepniętych pyłków ale prekursor tej metody, Olympus, podawał, że w komorze matrycy jest pułapka na syfki w postaci lepkiej taśmy...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

to może w moim canonie siedzi taki 'mały głód' na kurz i to sobie przyswaja xD
    A może takie pytanie: po jakim okresie czasu czy jakim liczniku migawki należałoby wyczyścić matryce w serwisie? Czy dopiero jak sie zabrudzi?

Domyślnie

jak się zabrudzi. jak przy większych przysłonach zauważysz plamki, na każdym zdjęciu w tym samym miejscu, to znaczy, że prawdopodobnie masz syfki na matrycy. ja mam kilka takich, widoczne przy f/16, f/22. Ale nie czyszczę na razie, bo takich przysłon używam rzadko, a że matryca delikatna jest, to dopóki mi to nie przeszkadza, nie ingeruję

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

no system czyszczenia pomaga syfom wyjechać z matrycy a później to najlepiej gruszką podymać
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów