Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 40D vs 500D

Awatar misiekwp
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Canon 40D vs 500D

Witam!
    Pewnie takich tematów było już wiele ale jakoś nie mogę ich odszukać. Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki. Mam na oku 40D i 500D. Moze doradzicie mi który aparat wybrać. Obydwa są z obiektywami KIT. Ale mam zamiar dokupić coś lepszego jak będę czul potrzebę. Licze na Wasza pomoc.
    Z góry dziękuje.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiekwp Zobacz posta
    Witam!
    Pewnie takich tematów było już wiele ale jakoś nie mogę ich odszukać. Zastanawiam się nad kupnem . Mam na oku 40D i 500D. Moze doradzicie mi który aparat wybrać. Obydwa są z KIT. Ale mam zamiar dokupić coś lepszego jak będę czul potrzebę. Licze na Wasza pomoc.
    Z dziękuje.
    hmm tak rada ... idz obejrzyj na zywo oba body.
    ja zdecydujesz ktora waga/rozmiar bardziej Ci odpowiada to ten kup.
    Prawda jest taka ze 40d jest wykonany z lepszych materialow - inny segment rynku. xxxd to segment amatorski a xxd to segment tak zwany pol-profi. Wiadomo ze 500d jest nowsza konstrukcja wiec ma wiecej cech marketingowych
    pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

miałam taki sam dylemat. poszłam do MM, pomacałam oby dwa, i musiałam powiedzieć 'sorry' czterdziestce. jestem kobietą i nie mam łap jak goryl, ani nie ważę 100kilo żeby drugie tyle nosić na szyi.

500d mam na razie z kitem, i nawet jak na kit jestem bardzo zadowolona.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak się składa, że akurat używam obu tych korpusów. Ale wybór należy do Ciebie w zależności od osobistych preferencji i uprawianego rodzaju fotografii. Jedno co tylko trochę dziwi, że Canon każe sobie tak słono płacić za 500d...

Domyślnie

jak potrzebujesz kręcić filmy aparatem to nie masz wyboru 500d.. jak chcesz mieć solidny kawałek aparatu to 40d ..

poza tym temat rzeka.. wszystko zależy od tego do czego będziesz używać aparatu.. pozdrawiam
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Coś już napisał Awatar Zidus
    Miasto
    Tomaszów Maz./łódzkie

Domyślnie

Ja miałem podobny problem z EOS 20D i EOS 500D. Wygrał EOS 500D. Nowsza konstrukcja, lepszy procek, czyszczenie matrycy z kurzu(!) i nagrywanie filmów HD które najbardziej mnie interesują

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    xxxd to segment amatorski a xxd to segment tak zwany pol-profi
    xxD to segment zaawansowanych amatorów, pół-profi to 5D .

Ja bym wybrał 40D.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

pół-profi to 5D .
    No wybacz ale nie bardzo 5d, to sama półka co jedynki, tylko inne przeznaczenie.

A ja bym się nie zastanawiał, 40 leży w dłoni idealnie, szybkostrzelna jest, lepsza materiałowo (co dla mnie, jako terminatora dla elektorniki było kluczowe no i - na chwilę obecną z tego co się orientuję tańsza.

No, a o wygodzie płynącej z użytkowania drugiego pokrętła i joya nawet nie wspominam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pytania "co kupić" zadajemy w tym podforum, do którego przeniosłem ten wątek.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leCoq Zobacz posta
    No wybacz ale nie bardzo 5d, to sama półka co jedynki, tylko inne przeznaczenie.
    Niekoniecznie ta sama półka. Użytkownicy piątek odczuwają aż nadto różnicę w stosunku do jedynek - AF zdecydowanie innej klasy, brak uszczelnień korpusu chociażby. To cechy lokujące je jako semi-profi. xxd - zaawansowane amatorskie, xxxd - amatorskie, xxxxd - to entry level (dla początkujących).
    C-F-K - forever

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów