Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jaki filtr polaryzacyjny?

Bezerk86
    Guest

Domyślnie jaki filtr polaryzacyjny?

Witajcie
    Mam mały "wakacyjny" problem. Otóż chcę uwydatnić chmury na błękitnym niebie poprzez przyciemnienie tego nieba, koledzy doradzili bym kupił filtr polaryzacyjny. Dodatkowo fotografuję pociągi dla krajowych o tematyce kolejowej, a także amerykańskich, dlatego chciałbym by był on dobrej jakości. Dodatkowo chcę by on chociaż częściowo niwelował refleksy świetlne na błyszczących powierzchniach (np. świeżo wylakierowana lokomotywa), a także odbicia w szybach, by woda była bardziej "niebieska" i ogólnie lepsze kolory, bo focąc moim EOS 450D zauważyłem, że na trybie "neutralny" są one ciut wyblakłe, a jak podkręcę natężenie, lub ton koloru to się robią "przepalone".

Przesyłam link do forum kolejowego, gdzie wklejałem kolorowe zdjęcia pociągów i tam też mi chłopaki pojechali, że kolory są "przepalone".

http://www.forum.n-orma.pl/viewtopic...r=asc&start=15

Mam nadzieję, że na ustawieniu "neutralny" filtr polaryzacyjny kołowy, "podciągnie" mi trochę nasycenie kolorów, ale tak żeby ich nie "przepalić", a także ciut kontrast.
    Pytanie do Was: jakiej firmy ten filtr kupić i jaki rozmiar ??
    Mam EOSa 450D i "kit-owy", który był razem z aparatem w zestawie. Chciałbym dobrej jakości filtr. Nie wiem czy np. B+W Slim KSM C-POL MRC ?? czy ten filtr robią w rozmiarze takim żeby pasował do mojego obiektywu ?
    Proszę o pomoc. To ma być dobrej jakości, bo potrzebuję pod czasopisma amerykańskie i krajowe, ale też cenowo "bez szaleństw". Da się to pogodzić ?
    Ostatnio edytowane przez Bezerk86 ; 15-07-2009 o 01:04

Awatar xangel
    Miasto
    St.Ouen(FR)

Domyślnie

Witaj!

Rozmiar pasujacego do Twojego filtra znajdziesz z przodu obiektywu, jeśli jest to kitowy 18-55 to potrzebujesz filtra o średnicy 58mm. Co do marki to możesz zaglądnąć na test filtrów polar. na optyczne.pl http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_test...zacyjnych.html . Przyzwoite filtry za przyzwoite pieniadze to moim zdaniem Marumi (sam korzystam z DHG Super Circular P.L.D) i Hoya.
    pozdrawiam
    j@cek
    C40D+Grip, C17-55IS, C70-200 2.8L IS, C50 1.8 II, C100 2.8 Macro, C28-135IS(sprzedam) C100-400L IS(w drodze), EX550, 600R + jakieś filtry plecaki i takie tam

Bezerk86
    Guest

Domyślnie

Znam ten test i wiele mi wyjaśniał ogólnych pojęć dotyczących budowy i zastosowania tego typu filtrów. Problem w tym, że oni omawiają filtry o średnicy 72mm i chyba jeden 67mm. Podają tam konkretne typy filtrów określonych producentów i wszystko fajnie, ale ja zapytam: Czy te filtry występują pod tymi samymi nazwami dla mniejszych rozmiarów gwintu ? Producent ten sam, ale np. wymieniony przeze mnie B+W Slim KSM C-POL MRC 72mm, występuje pod tą samą nazwą jako np. B+W Slim KSM C-POL MRC 58mm ?

Awatar xangel
    Miasto
    St.Ouen(FR)

Domyślnie

Generalnie chyba każdy z producentów w każdej serii ma pełną gamę rozmiarów ten o który pytasz np. tu http://www.pstryk.pl/details:3959/b+...+kasemann+58mm
    C40D+Grip, C17-55IS, C70-200 2.8L IS, C50 1.8 II, C100 2.8 Macro, C28-135IS(sprzedam) C100-400L IS(w drodze), EX550, 600R + jakieś filtry plecaki i takie tam

Bezerk86
    Guest

Domyślnie

Yhym. Dzięki.
    A czy ten w/w filtr rzeczywiście jest tak dobry, jak go zachwalają na optyczne.pl dając mu pierwsze miejsce ? Może ma go ktoś i może coś napisać na jego temat ?

Awatar xangel
    Miasto
    St.Ouen(FR)

Domyślnie

nie mam tego b&w ale zauważ że marumi ma taki sam wynik a dwieście w kieszeni zostaje, ale to Twój tron

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Link podany
    Zamykamy
    Trzecim Punktem Regulaminu pozdrawiamy

Uprawnienia umieszczania postów