Witajcie
Mam mały "wakacyjny" problem. Otóż chcę uwydatnić chmury na błękitnym niebie poprzez przyciemnienie tego nieba, koledzy doradzili bym kupił filtr polaryzacyjny. Dodatkowo fotografuję pociągi dla krajowych o tematyce kolejowej, a także amerykańskich, dlatego chciałbym by był on dobrej jakości. Dodatkowo chcę by on chociaż częściowo niwelował refleksy świetlne na błyszczących powierzchniach (np. świeżo wylakierowana lokomotywa), a także odbicia w szybach, by woda była bardziej "niebieska" i ogólnie lepsze kolory, bo focąc moim EOS 450D zauważyłem, że na trybie "neutralny" są one ciut wyblakłe, a jak podkręcę natężenie, lub ton koloru to się robią "przepalone".
Przesyłam link do forum kolejowego, gdzie wklejałem kolorowe zdjęcia pociągów i tam też mi chłopaki pojechali, że kolory są "przepalone".
http://www.forum.n-orma.pl/viewtopic...r=asc&start=15
Mam nadzieję, że na ustawieniu "neutralny" filtr polaryzacyjny kołowy, "podciągnie" mi trochę nasycenie kolorów, ale tak żeby ich nie "przepalić", a także ciut kontrast.
Pytanie do Was: jakiej firmy ten filtr kupić i jaki rozmiar ??
Mam EOSa 450D i "kit-owy", który był razem z aparatem w zestawie. Chciałbym dobrej jakości filtr. Nie wiem czy np. B+W Slim KSM C-POL MRC ?? czy ten filtr robią w rozmiarze takim żeby pasował do mojego obiektywu ?
Proszę o pomoc. To ma być dobrej jakości, bo potrzebuję pod czasopisma amerykańskie i krajowe, ale też cenowo "bez szaleństw". Da się to pogodzić ?