Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 400D: "wymień baterię"

Hermes
    Guest

Domyślnie 400D: "wymień baterię"

Ostatnio w mojej "czterechsetce" zacytowany w tytule komunikat pojawia się wtedy, gdy nie powinien, tzn. gdy bateria jest jeszcze dobrze naładowana. Po wyłączeniu i ponownym załączeniu aparatu wszystko jest OK, a ikonka stanu baterii pokazuje jej faktyczny stan. Dodam, że używam różnych egzemplarzy baterii (canon i hahnel), skrupulatnie przestrzegam cykli ładowania; zresztą akumulatory sprawują się całkiem dobrze i - odpukać! - chyba daleko im jeszcze do emerytury.
    Póki co częstotliwość tego zjawiska nie jest zatrważająca, ale dużo focę i boję się czy to nie jest zapowiedź konkretniejszej usterki (może po prostu coś "nie styka" w zasilaniu?). Nie chciałbym, żeby aparat mi padł na jakimś wyjeździe, w terenie, w pięknych okolicznościach przyrody.

Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Państwa napotkał w swoim canonie na podobne problemy i ew. jak one ewoluowały?

Z góry dziękuję za sygnały.

Z wyrazami szacunku,
    Hermes.

Domyślnie

Próbowałeś już upgrade firmware'u ?

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

wyczyść styki na baterii i w puszcze
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie bateria

skoro juz jest temat o bateri to podepne sie do niego jezeli moge.

Mam problem z bateria oczywiscie do 400d, od nowosci jak kupilem aparat nie pokazuje mi realnego stanu naladowania. Caly czas pokazuje calkowite naladowanie. Niestety brak gwarancji. Jest jakas mozliwosc naprawienia tego? Sprawdzalem z innymi bateriami i update software tez byl. Dzieki za pomoc!

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta

Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Państwa napotkał w swoim canonie na podobne problemy i ew. jak one ewoluowały?

Z dziękuję za sygnały.

Z wyrazami szacunku,
    Hermes.
    Raz miałem taki komunikat 2 miesiące temu. Włączanie, wyłączanie nie pomagało wyjmowanie karty też. Dopiero gdy podlaczylem akumulatorek do ladowarki na kilkanaście sekund , po włożeniu go potem do aparatu komunikat zniknął. Na razie jest w porządku.

Ja zinterpretowałem ten incydent chwilową niedyspozycją akumulatorka w którym mogło dojść do zachwiania charakterystyki prądowo napięciowej .

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Nasir ; 30-07-2009 o 21:29
    EOS 400D , EF 400/5.6 L USM

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta

Z góry dziękuję za sygnały.
    U mnie zdarzyła się podobna sytuacja kilka razy,z tym że zawsze gdy dołączony był grip. Myślałem, że to problem ze stykami, ale chyba nie; grip dokręcony był solidnie, bez żadnych luzów.
    Komunikat znikał po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu.
    Pzdr
    Fujifilm x100. Canon 400D, szkiełko i oko.

Atylla80
    Guest

Domyślnie

Koledzy,
    coś czuję, że ww. komunikat dotyczy maleńkiej bateryjki litowej odpowiedzialnej za podtrzymanie daty i godziny w aparacie a umieszczonej również w komorze baterii (ale nie w gripie) tyle że, pod maleńką odsuwaną klapką widoczną dopiero po wyjęciu akumulatora.:-D

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

dokładnie - dotyczy baterii podtrzymywania (w instrukcji przewidują żywotność ok 5 lat) typ CR2016

Uprawnienia umieszczania postów