Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Zacięta przysłona!!!!!!!

MichałŚ
    Guest

Domyślnie Zacięta przysłona!!!!!!!

witam

Mam poważny problem.

Posiadam obiektyw sigma 135-400 apo DG. Gdy patrzyłem przez wizjer zobaczyłem mocno przyciemniony widok. Po obejrzeniu obiektywu zobaczyłem, że przysłona jest domknięta, chyba około f32!!! Gdy robię zdjęcie z ustawioną na aparacie przysłoną np. f5.6, przysłona w obiektywie nie zmienia wartości. Aparat nie wyświetla żadnych błędów. Nie wiem co z tym zrobić, bardzo zależy mi na tym aby mieć obiektyw podczas wyjazdu ( następna środa), czy serwis jest konieczny??? Napiszcie czy mieliście podobny problem i jak sobie poradziliście. Czy rozkręcanie obiektywu to bardzo zły pomysł??? Niestety okres gwarancji się skończył.

Kilka dni temy miałem bardzo mokrą sesję ( dość sporo czasu w krzakach podczas deszczu.) czy to może być powód.

Bardzo zależy mi na sprawnym obiektywie w następnym tygodniu.

Proszę o jak najszybsze wskazówki, z góry dziękuję

Pozdrawiam Michał

Pełne uzależnienie

Domyślnie

elektronika steruje przyslona, wiec bez serwisu raczej sie nie obejdzie. Stawiam na jakis padniety silniczek przyslony, zapewne ani elektronika szkla, ani body nie "widzi" tego jako jakiegos bledu (wyswietlanie erroru itd)

MichałŚ
    Guest

Domyślnie

Myślę, że to nie silniczek, ponieważ gdy zmieniam wartość przysłony w aparacie i robie zdjęcie to przysłona porusza się nieznacznie więc silniczek pracuje. Porusza się= domyka się nieznacznie i otwiera, wygląda jakby otwierała się do pewnego momentu i natrafiała na opór ( problem mechaniczny??). Dzięki za zainteresowanie

Na sprawnym obiektywie w środę zależy mi strasznie.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Listki mogły się skleić smarem i tyle. Takiego obiektywu ja bym nie rozbierał tylko jednak oddał do serwisu.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów