Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Gdzie wywołać i zeskanować film?

Domyślnie Gdzie wywołać i zeskanować film?

Jestem od niedawna posiadaczem analoga canona 50e. Zrobiłem 3 rolki i dałem do wywołania i zeskanowania w szczecińskim media - efekt katastrofa, wszystkie filmy pokryte jakimiś białymi paprochami, dodatkowo straszne ziarno na filmie 200ISO. Stąd moja prośba, poradźcie gdzie wywołujecie i skanujecie filmy, w Szczecinie, bądź wysyłkowo w Polsce. I pytanie na przyszłość: macie jakieś doświadczenia z wywoływaniem i skanowaniem średniego formatu?

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Zasada jest taka - zdjęć nie oddaje się do roboty w wymysłach typu MediaMarkt czy FotoJocker czy jakieś tam inne cudaki. Znajdź w Szczecinie dobre studio fotograficzne gdzie mają laba. Spytasz pewnie czemu studio - ponieważ jak jest studio i jest w nim lab tzn., że robią na nim swoją zakładową robotę i dbają o regenerację chemii i mycie raków. Skany też lepiej robić w takim studio, bo nie trzepią masówki tylko się przykładają do roboty. Pewnie że zapłacisz trochę drożej, ale jak sam widzisz w Media już zapłaciłeś taniej :rolleyes:

syku
    Guest

Domyślnie

Wywoływanie filmów jest bardzo proste i niedrogie. Zakup sprzętu - allegro. Co do wywoływania średniego formatu to nie ma różnicy z małym obrazkiem (wlewamy tylko więcej chemii). Zachęcam do samodzielnego wywołania to jest dopiero frajda.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez syku Zobacz posta
    Wywoływanie filmów jest bardzo proste i niedrogie.
    Tak, ale tylko czarno-białych. Z kolorem to już takie proste i niedrogie nie jest.

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ja sie przekonalem ze u mnie w miescie najdrozszy nie znaczy najlepszy - teraz wywoluje w labie kodaka:

http://img19.imageshack.us/img19/8313/photo2222.jpg

Reala 100, prosto z laba tylko zmniejszone i wyostrzone. Duzo ludzi mowi ze ogolnie laby kodaka sa dobre - spróbuj - ja place za wywolanie ze skanowaniem 15 zł
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

pjentaszeq
    Guest

Domyślnie

Podrzucam link do innego forum, cytuję jego ofertę :

""Oferuje usługę jak powyżej. Znając życie, każdy z nas posiada/posiadał mnóstwo negatywów zalegających,nie przeglądnietych. A skanowanie w laboratoriach to spory wydatek,mówie o skanowaniu wiekszej ilosci materiału.
    Jako, ze upgrejdowałem swój sprzet, mogę chetnie pomóc zainteresowanym
    skanowanie materiałów/negatywów/pozytywów zaczynając od formatów:
    - 135, 6x6, 6x7, 6x9, 9x12, 4x5, 8x10 etc..
    Skanowanie na niezłym świeżym Epsonie V700.

5zł za rolke (bez różnicy czy to mały obrazek,średni etc ) nagarnie na cd (koszt płyty)
    2zł - klisza cięta nagranie na cd 1zł (koszt płyty)

4800 dpi .

wysyłka :

Przesyłka listowa priorytetowa 2.40-2.90 pln (zaleznosci od wagi do 350gr 2.90pln)
    Przesyłka listowa polecona priorytetowa 5.10pln (do 350gram)
    koperta bąbelkowa (wymiar na cd i zeby sie negatywy zwrotne zmiesciły ok 1.30pln)

Inne rozmiary, wieksze ilośći etc uzgadniane indywidualnie. [...] ""

http://www.digart.pl/forum/temat/107...arentnych.html

Domyślnie

Potwierdzam jakość w lab. KODAK EXPRES , sam taki prowadzę i są pewne wymagania aby go prowadzić. Skanowanie na skanerach typu Epson V700 to zabawa w stosunku do skanerów Fuji FRONTIER , NORITSU , NIKON , to co potrafią te skanery to rewelka. Proponuję spróbować , kosztuje trochę drożej ale warto.

Bywalec Awatar Voith
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxon52 Zobacz posta
    Potwierdzam jakość w lab. KODAK EXPRES , sam taki prowadzę i są pewne wymagania aby go prowadzić. Skanowanie na skanerach typu Epson V700 to zabawa w stosunku do skanerów Fuji FRONTIER , NORITSU , NIKON , to co potrafią te skanery to rewelka. Proponuję spróbować , kosztuje trochę drożej ale warto.
    Kazdy lab Kodaka ma taki sam sprzet? Ja jestem zachwycony tym labem, probowalem w wielu ale to nie bylo to co w kodaku
    Mniej sprzętu, więcej talentu.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxon52 Zobacz posta
    ...Skanowanie na skanerach typu Epson V700 to zabawa w stosunku do skanerów Fuji FRONTIER , NORITSU , NIKON , to co potrafią te skanery to rewelka....
    tia, może i skaner potrafi. gorzej jeśli laboludek potrafi wcisnąć tylko START/STOP, dowalić kontrast i wyostrzanie ma maksa. po kilku rolkach skanowanych w kodaku w Rzeszy, zakupiłem skaner. a i filmy zacząłem nosić gdzie indziej. nie można generalizować, że wszędzie jest dobrze lub źle. czasem trzeba się przekonać na własnej emulsji.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Domyślnie

Co do umiejętności laborantów nie będę się wypowiadał ale są szkoleni w obsłudze maszyn ale i wpływ właściciela labu ma tu duże znaczenie - trza pilnować ludzi , walka o klienta.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów