Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Phottix Tetra PT-04 II + Speedlite 430EX II + Nissin 350T?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Zapomniałem dodać, że problem ten mam na zamienniku OC-E3.
    dzieki za info.

zwróciłeś może uwage jak często sie to zdarza? spontanicznie, w wiekszości strzałów, czy może jak lampa jest niedokładnie zamocowana..?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu

Domyślnie

Zawsze, gdy jest ciemno. Po prostu nie da sie zrobić zdjęć, zarówno na AF, jak i MF, ustawieniach automatycznych i manualnych. AF w obiektywie szaleje, więc to pewnie jest problemem.

Czy da się wyzwolić pomocniczne światło AF w puszcze, gdy mam podłączoną 430EXII?
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Początki nałogu

Domyślnie

Próbowałem bez softboksa, jeżeli pomocnicza lampka autofokusa jest zasłonięta, to nie idzie zrobić zdjęcia w naprawdę ciemnym miejscu .

Niestety ostatnio krucho u mnie z na fotograficzny, a mam zamiar dokupić następną lampę - jako zamiennik 350T, a on sam pójdzie jako "pomocnicza". Do tego przydałby się jakiś sprzęt do rozpraszania światła, no i tutaj jest ten problem finansowy. Mam jednego softboksa 40x40cm i myślę na wymianą go na dwie transparentne ze względu na cenę. Wyszedłbym na tym na zero. Czy warto? Naczytałem się sporo złego o parasolkach, że druty dają nieprzyjemne cienie itd. Drugi softbox jest raczej poza zasięgiem teraz i w najbliższym czasie. Poza tym jest niezbyt wygodny do przenoszenia. Chociaż na razie i tak nie umiem się nim posługiwać za dobrze, poniżej przykład mojej amatorszczyzny.

Proszę moderatora o połączenie moich dwóch postów w jeden ;-)
    Ostatnio edytowane przez panmateusz ; 17-07-2009 o 17:00
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Domyślnie Odp: Phottix Tetra PT-04 II + Speedlite 430EX II + Nissin 350T?

Witam wszystkich,

pozwolę sobie podpiąć się do tego tematu i zapytać o jedną rzecz. Mam Canona 6D i zakupiłem wczoraj Phottix Tetra PT-04 II , do tego lampa Canon Speedlite 430EX II. Producent Phottixa podaje czas synchronizacji do 1/250sek. U mie dla 1/250 i 1/200 część kadru od dołu mam ciemną, na 1/160 działa ok. Czy to oznacza, że to jedyna opcja dla mnie? Czy nie da się jakoś dopasować tego wyzwolenia lampy manualnie? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Radek

Uzależniony Awatar FlatEric

A EOS 6D nie ma przypadkiem najkrótszego czasu synchronizacji wynoszącego 1/180 s?
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    A EOS 6D nie ma przypadkiem najkrótszego czasu synchronizacji wynoszącego 1/180 s?
    Nie bardzo rozumiem... chyba każdy krótszy niż te moje 1/160sek synchronizuje... zwiększam przedział czasu kiedy matryca jest naświetlana a błysk następuje w tym przedziale czasu;-)))) problem jest ponad ta 1/160 kiedy czas naświetlania łapie mi część błyskku.. a raczej już jego zanik... Jeśli chodzi o czas naświetlania to nie mogę ustawić 1/180... mam 1/160 a potem dopiero 1/200. ;-)

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Dokładnie Tak to działa i jest OK.
    Proponuje zgłębić temat synchronizacji lamp błyskowych przy migawce szczelinowej i ustalić jakie cyfry w stosunku do 1/160 oznaczają DŁUŻSZY czas a jakie KRÓTSZY. Inaczej ciągle będziesz mieć wrażenie, że niemożliwe jest możliwe. Jak sądzę opis tematu bez problemu znajdziesz w instrukcji obsługi zarówno aparatu jak i lampy.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów