Dostępna wersja 3.0.21
* Usunięty problem z wczytywaniem obrazów w formacie sRAW.
Dostępna wersja 3.0.21
* Usunięty problem z wczytywaniem obrazów w formacie sRAW.
Czy są może jakieś przymiarki do wersji na systemy Linux?![]()
Dostępna jest nowa wersja programu.
Machinery HDR Effects 3.0.25
* Aktualizacja biblioteki RAW.
* Usunięte drobne błędy.
www.machineryhdr.com
Zapraszam do galerii Flickr:
https://www.flickr.com/groups/machineryhdr/pool
Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-04-2017 o 08:22
Dostępna jest nowa wersja programu LUT Generator.
Dzięki niemu można utworzyć pliki 3D LUT z dowolnego presetu programu do edycji zdjęć np. Lightrooma, Photoshopa etc.
Działanie programu polega na wygenerowaniu specjalnej testowej planszy, która po zastosowaniu na niej presetu np. Lightrooma jest porównywana z oryginałem i na tej podstawie tworzony jest 3D LUT, który można wykorzystać w Machinery HDR Effects.
https://generator.iwltbap.com/
Dostępne Machinery HDR Effects 3.0.30
* Dodane narzędzie tworzenia profili 3D LUT.
Możliwość konwertowania efektów i presetów z innych programów (Lightroom, Photoshop, Nik Collection etc.) bardzo się spodobała dlatego postanowiłem włączyć takie narzędzie bezpośrednio do programu i uprościć cały proces.
W zakładce 'Presety' w menu 'Edycja' znajdują się teraz dwie nowe pozycje.
- 'Tablica testowa' generuje obraz, który należy wczytać do innego (dowolnego) programu graficznego i zastosować na nim dowolny preset, krzywe, kolory etc. Następnie zapisać tak otrzymany obraz zapisując go najlepiej w bezstratnym formacie TIFF-16 bit.
- 'Utwórz preset 3D LUT' wczytuje tablicę testową poddaną wcześniej działaniu innego programu a następnie na jej podstawie tworzy profil 3D LUT i zapisuje go w ulubionych. Od tej chwili preset jest dostępny w Machinery.
www.machineryhdr.com
Do końca weekendu (niedziela 04.06 do północy) dla użytkowników forum promocja!
Na hasło CANON-BOARD przy zakupie pełnej licencji, na drugie stanowisko GRATIS!
W końcu znalazłem czas i popróbowałem Machinery....Porównałem z kilkoma innymi programami, tymi bardziej znanymi (Photomatix) jak i mniej np. HDR Effect, a nawet wróciłem do takiej "staroci" jak Zero Noise..... Wg mnie Machinery wypada bardzo dobrze, zwłaszcza przy delikatnej, naturalnej obróbce - tak aby efekt przypominał użycie "luminosity mask".
Dwa pytania:
- czy jest instrukcja w pdf dla wersji 3? - znalazłem tylko dla 2
- jakiś bonus przy zakupie pełnej licencji dla fourumowiczów CB?![]()
- Wersja 3 jest rozwinięciem drugiej, różnica to głównie nowość w postaci funkcji kolorowania obrazu 3D LUT oraz jej presety.
Obecnie aktualny opis funkcji jest na stronie, oczywiście PDF też będzie niedługo dostępny.
- W ten weekend był bonus dla członków forum. Za jakiś czas pewnie będzie podobna akcja.
Do końca weekendu (niedziela 11.06 do północy) dla użytkowników forum promocja!
Na hasło CANON-BOARD przy zakupie pełnej licencji, na drugie stanowisko GRATIS!