Nowa norma USA ANSI wprowadziła nowy współczynnik kalibracji urządzeń pomiarowych (światłomierzy wbudowanych w aparaty fotograficzne, kamery, światłomierze zewnętrzne itp.) - jego wartość wynosi ok. 13% szarości, więc nie jak przez cały XX wiek 18%. W internecie jest już wiele informacji o producentach, którzy kalibrują aparaty i inne urzadzenia do nowej wartośći (np. wszystkie zewnętrzne światłomierze są już tak kalibrowane - np. zewnętrzny światłomierz SEKONIC L-758 CINE i on mierzy już wg 13%). Różnica miedzy 18%, a 13% to pół przysłony, ale to widać już. Niestety nie mogę znaleźć takiej informacji o marce Canon, na stronie Canona, ani na wsparciu technicznym. Mam Canona EOS 50D i bardzo bym prosił, jeśli wiecie, o taką informację - na jaką wartość jest kalibrowany chip/światłomierz w tym aparacie jak i innych nowych - czy na stare 18% czy juz nowe 13% szarośći. Zauważyłem, że gdy używam akurat szarej karty Kodaka to przydaje się od pomiaru aparatem z niej, przeswietlić o 1/2 EV czyli tyle dokładnie ile wynosi różnica między 18% a 13% i dokładnie tyle ile podaje się w informacjach na ten temat, aby prześwielac szarą karte 18% mając aparat lub swiatłomierz światła odbitego oskalibrowany do 13%. Bardzo proszę o jakieś info lub linki. Dziękuję, pozdrawiam.