Witam wszystkich.
Jeżeli interesuje kogoś ten temat, zapraszam do dyskusji.
Posiadam w/w obiektyw, który po roku intensywnego użytkowania, zassał ogromne ilości pyłków i większych zanieczyszczeń. Te większe przy dłuższej ogniskowej lekko zmiękczały obraz. Postanowiłem domowym sposobem, oczywiście po dłuższej analizie (obiektyw po gwarancji , duży koszt czyszczenia na Żytniej) rozebrać obiektyw i samodzielnie go wyczyścić.
Zdjąłem delikatnie gumowy pierścień, i odktręciłem trzy śrubki z mosiężnymi rolkami ( trzeba mieć idealny śrubokręt gwiazdkowy pasujący do śrubek, są mocno przykręcone) , po czym odkleiłem czarną naklejkę pod którą znajduje się grzebieniowy styk, przykręcony na jedną śrubkę, odkręcamy go i delikatnie wysuwamy pierścień ogniskowej do góry (robimy to na ogniskowej 85).
Mamy teraz idealny dostęp do tyłu soczewki przedniej i górnej następnej sekcji. W tym rejonie jest najwięcej zanieczyszczeń. Ja użyłem szpatułek do uszu i sprężonego powietrza do czyszczenia optyki. Obiektyw złożyłem w odwrotnej kolejności. Cała operacja dla osoby posiadającej minimum zdolności manualnych jest naprawdę banalnie prosta. Stosując się do powyższej instrukcji, nie ma możliwości uszkodzenia obiektywu ( do czyszczenia soczewek szpatułkami użyłem płynu do mycia szyb alkohol+ocet, ponieważ przez nieuwagę dotknąłem szpatułki ręką i soczewka się zatłuściła, po użyciu płynu gwarantowana idealna czystość).
Mam nadzieję że ten manual komuś pomoże.