Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Ustawienia aparatu dla reportażu

Coś już napisał Awatar sharky_88
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Ustawienia aparatu dla reportażu

Jakie ustawienia należy stosować do robienia zdjęć podczas fotoreportażu ?
    Chodzi mi o to ,że są momenty gdy nie ma czasu na ustawienie odpowiednich parametrów bo ludzie relatywnie szybko się poruszają ,zmieniają mimikę itp.

Chciałbym poznać optymalne ustawienie - takie by niczego nie przegapić a jednocześnie by AF trafił w to co bym chciał.

Robiłem ostatnio zdjęcia w trybie AF AI servo z automatycznym wyborem punktu autofocusa (z 7 możliwych) i część zdjęć jest ostra nie na człowieku (powiedzmy na to "bohaterze zdjęcia") ale na tle np. kamienicach chociaż one się nie ruszały ??:

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
    Be kind to those less fortune....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Możesz robić w trybie AF Al servo ale przy jednoczesnym wyborze jednego punktu autofokusa ( masz 7 punktów 350D??? - najlepiej środkowy)

Coś już napisał Awatar sharky_88
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1000D. Tak czułem ,że ustawienie automatycznego wyboru to nie był dobry pomysł. Ale swoją drogą jak ustawię środkowy a będę chciał złapać ostrość na coś z boku i rogu, to też mi załapie ?
    Be kind to those less fortune....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Nie, nie złapie. Możesz ustawić któryś z bocznych punktów, wszystko zależy od tego jaki kadr wybierzesz. obserwuj i staraj się przewidzieć kolejny kadr dostosowując ustawienia do kolejnego strzału.

Domyślnie

złap ostrosc srodkowym, 'zalokuj' na celu i przesun kadr w bok tak jak chcesz, zachowujac ostrosc tam gdzie trzeba. i pstryk.
    ustawianie co chwila roznych punktow af mija sie z celem i jest stratą czasu.

Domyślnie

złap ostrosc srodkowym, 'zalokuj' na celu i przesun kadr w bok tak jak chcesz, zachowujac ostrosc tam gdzie trzeba. i pstryk.
    chyba najbardziej rozsądne wyjście.

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Po doświadczeniach, tu jest opis moich pytań http://www.canon-board.info/showthread.php?t=47047, doradzam wybór AF + AI servo np dolny AF do łodzi górny do amazonki na koniu etc. W 40D wybór punktu AF trwa, mniej więcej, tyle co przekadrowywanie a potem można zrobić serie zdjęć

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LISU Zobacz posta
    ustawianie co chwila roznych punktow af mija sie z celem i jest stratą czasu.
    Tylko, że to na AI servo nie działa .
    Ja też bym w podobnych przypadkach tak robił i unikał AI Servo - większa przysłona i nawet jeżeli obiekt lekko się poruszy będzie w zasiegu ostrości szkła.
    Wszędzie tam, gdzie obiet jest w środku kadru lepiej korzystać z AI Servo.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 12-05-2009 o 07:27
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Zalezy jaki aprat. W 40D można zaprogramować przycisk AF-ON aby blokował ustawianie ostrość i nawet mając AI Servo możliwe jest przesunięcie kadru bez zmiany ostrości.

kiełbik
    Guest

Domyślnie

Spacerując ulicami z moim canonem 300v + 24mm 2.8
    tryb Av
    iso 800 (rzadko 400)
    f 8-11 najczęściej(zależnie od warunków oświetleniowych)
    migawka najczęściej ustawia się w czasach rządu 125-750(dolna granica dla iso 400)

gdy słońce powoli zachodzi f zmieniam na 3.5-5.6 (aby utrzymać czasy chociaż rzędu 125-250)

i w sumie to tyle

edit:

jeszcze odnośnie ostrości to jestem za LISEM , no i przede wszystkim myśleć pod czas robienia zdjęć 8)

Uprawnienia umieszczania postów